ΑρχικήΆρθραΕσύ τρως σόργο;

Από την Μαίρη Βλάχου,

Μετά την κινόα, η υπερτροφή που μας χαρίζει απλόχερα η μητέρα Φύση και αναμένεται να γίνει μεγάλο food trend είναι το σόργο. Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο σε διάφορες ποικιλίες, με συχνότερο τελικό προορισμό είτε τα ζώα ως κτηνοτροφή, είτε τον άνθρωπο. Πολλοί το αποκαλούν το φυτό “καμήλα”, καθώς έχει πολύ μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και σε κλίματα με ελάχιστη υγρασία, αποδίδοντας μεγάλες ποσότητες σε καρπό. Θεωρείται ότι το σόργο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αιθιοπία ή το Σάχελ, στην Αφρική, πριν από 5.000 χρόνια. Πιθανότατα το δουλεμπόριο ήταν η αιτία το σόργο να ταξιδέψει στη Μεσόγειο, την Ινδία και την Κίνα. Στην Αμερική, στον λεγόμενο Νέο Κόσμο, οι δούλοι από τη Δυτική Αφρική έφεραν μαζί τους τον καρπό αυτό από τη μαμά πατρίδα, γι’ αυτό και καθιερώθηκε ως η τροφή των δούλων.

Ένας κυρίαρχος παίκτης στο αρχαίο ανταλλακτικό εμπόριο στην Άπω Ανατολή, το σόργο σήμερα θεωρείται η νέα must υπερτροφή. Η ευκολία της καλλιέργειάς του και η μεγάλη θρεπτική του αξία (πλούσιο σε φυτικές ίνες και ελεύθερο γλουτένης) είναι σημαντικός λόγος να το εισάγουν στη διατροφή τους οι καλομαθημένοι Δυτικοί.

Ο καρπός του σόργου αλέθεται σε αλεύρι κατάλληλο για ψωμί, κέικ και χυλούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τo αλεύρι από σόργο είναι ελεύθερο γλουτένης, κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη, μια ασθένεια η οποία προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη. Επίσης, το σόργο καλλιεργείται και για την παραγωγή λαδιού (το οποίο είναι παρόμοιο με το αραβοσιτέλαιο), αμύλου, αλκοολούχων ποτών σε μικρή ποσότητα και για την παρασκευή σιροπιού. Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργειών σόργου βρίσκονται στη Θράκη.

Πώς τρώγεται, όμως, το σόργο; Συνδυάστε το με ρύζι, προσθέστε το στη σαλάτα σας, αλλά και στο γιαούρτι σας μαζί με μέλι και φρούτα. Μη διστάσετε να του δώσετε επιπλέον άρωμα πασπαλίζοντάς το με μοσχοκάρυδο, τζίντζερ ή κανέλα σε σκόνη. Μια ακόμα έξυπνη ιδέα είναι να φτιάξετε ποπ κορν αντικαθιστώντας το καλαμπόκι με σόργο. Το βούτυρο του δίνει μια πλούσια γεύση που δημιουργεί μικρές εκρήξεις ευτυχίας στον ουρανίσκο. Δοκιμάστε το και πείτε μας τη γνώμη σας!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

Οι μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί είναι το πιο αγαπημένο λαδερό φαγητό! Σερβίρετε με φρέσκια ντομάτα και φέτα και θα εκπλαγείτε με την υπέροχη αυτή συνταγή.

Vegan κέικ βανίλιας

Vegan κέικ βανίλια που θα λατρέψετε! Αυτό το κέικ δεν έχει αυγά ή βούτυρο αλλά είναι τόσο εύκολο και γευστικό που θα το φτιάχνετε συνεχώς!

Ινδικό Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα

Το κοτόπουλο Τίκα Μασάλα είναι μια από τις πιο διάσημες συνταγές της ινδικής κουζίνας. Εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο, είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύσεις, αρώματα και πλούσια μπαχαρικά. Απαραίτητο συνοδευτικό είναι το ρύζι μπασμάτι και οι παραδοσιακές πίτες naan.

Περισσότερα άρθρα

Βερίκοκα και άλλα καλοκαιρινά φρούτα: μυστικά & συνταγές!

Μαθαίνουμε πώς επιλέγουμε νόστιμα, γερά καλοκαιρινά φρούτα αλλά και υπέροχες συνταγές για νόστιμα, ευωδιαστά γλυκά!

10 tips για τέλειο μπάρμπεκιου

Το τέλειο μπάρμπεκιου έχει 10 μεγάλα μυστικά - κι εμείς σου τα αποκαλύπτουμε.

5 έξυπνες συμβουλές για να τακτοποιήσετε την κουζίνα σας από την Marie Kondo

5 ιδέες για να δώσετε "σπινθήρες χαράς" στην κουζίνα σας σύμφωνα με την γκουρού της τακτοποίησης Marie Kondo.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ