Εσύ τρως σόργο;

Εσύ τρως σόργο

Από την Μαίρη Βλάχου,

Μετά την κινόα, η υπερτροφή που μας χαρίζει απλόχερα η μητέρα Φύση και αναμένεται να γίνει μεγάλο food trend είναι το σόργο. Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο σε διάφορες ποικιλίες, με συχνότερο τελικό προορισμό είτε τα ζώα ως κτηνοτροφή, είτε τον άνθρωπο. Πολλοί το αποκαλούν το φυτό “καμήλα”, καθώς έχει πολύ μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και σε κλίματα με ελάχιστη υγρασία, αποδίδοντας μεγάλες ποσότητες σε καρπό. Θεωρείται ότι το σόργο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αιθιοπία ή το Σάχελ, στην Αφρική, πριν από 5.000 χρόνια. Πιθανότατα το δουλεμπόριο ήταν η αιτία το σόργο να ταξιδέψει στη Μεσόγειο, την Ινδία και την Κίνα. Στην Αμερική, στον λεγόμενο Νέο Κόσμο, οι δούλοι από τη Δυτική Αφρική έφεραν μαζί τους τον καρπό αυτό από τη μαμά πατρίδα, γι’ αυτό και καθιερώθηκε ως η τροφή των δούλων.

Ένας κυρίαρχος παίκτης στο αρχαίο ανταλλακτικό εμπόριο στην Άπω Ανατολή, το σόργο σήμερα θεωρείται η νέα must υπερτροφή. Η ευκολία της καλλιέργειάς του και η μεγάλη θρεπτική του αξία (πλούσιο σε φυτικές ίνες και ελεύθερο γλουτένης) είναι σημαντικός λόγος να το εισάγουν στη διατροφή τους οι καλομαθημένοι Δυτικοί.

Ο καρπός του σόργου αλέθεται σε αλεύρι κατάλληλο για ψωμί, κέικ και χυλούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τo αλεύρι από σόργο είναι ελεύθερο γλουτένης, κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη, μια ασθένεια η οποία προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη. Επίσης, το σόργο καλλιεργείται και για την παραγωγή λαδιού (το οποίο είναι παρόμοιο με το αραβοσιτέλαιο), αμύλου, αλκοολούχων ποτών σε μικρή ποσότητα και για την παρασκευή σιροπιού. Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιεργειών σόργου βρίσκονται στη Θράκη.

Πώς τρώγεται, όμως, το σόργο; Συνδυάστε το με ρύζι, προσθέστε το στη σαλάτα σας, αλλά και στο γιαούρτι σας μαζί με μέλι και φρούτα. Μη διστάσετε να του δώσετε επιπλέον άρωμα πασπαλίζοντάς το με μοσχοκάρυδο, τζίντζερ ή κανέλα σε σκόνη. Μια ακόμα έξυπνη ιδέα είναι να φτιάξετε ποπ κορν αντικαθιστώντας το καλαμπόκι με σόργο. Το βούτυρο του δίνει μια πλούσια γεύση που δημιουργεί μικρές εκρήξεις ευτυχίας στον ουρανίσκο. Δοκιμάστε το και πείτε μας τη γνώμη σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.