Σούπα για τους Παριζιάνους

Το Σάββατο 7 Απριλίου, o εκθεσιακός χώρος Galeries Nationales du Grand Palais στο Παρίσι, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης, “Triennale 2012”  στις 20 Απριλίου στο Palais de Tokyο, μετατρέπεται σε κουζίνα για να προσφέρει 12.000 μερίδες σούπας στους επισκέπτες.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Claire Staebler αποφάσισε να διοργανώσει μια τέτοιου είδους εκδήλωση για να προσελκύσει το κοινό, θέλοντας να του προσφέρει μια εμπειρία που, όπως η ίδια επισημαίνει, « δεν θα βασίζεται στην ύλη, αλλά στη γενναιοδωρία, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην ανταλλαγή». Η γαστρονομική και φαντασμαγορική, όπως υπογραμμίζεται, εκδήλωση πήρε το όνομα Soup/No Soup και την εμπιστεύτηκαν στα χέρια και την φαντασία του καλλιτέχνη, Rirkrit Tiravanija. 

Ο καταγόμενος από την Αργεντινή, Rirkrit Tiravanija, που ζει και δραστηριοποιείται κυρίως στη Νέα Υόρκη, γνωστός για τις δουλειές του που συνδυάζουν τέχνη και μαγειρική, θα μετατρέψει την αίθουσα κάτω από τον εντυπωσιακό θόλο του Grand Palais σε μια ανοιχτή κουζίνα στην οποία και θα εργαστεί από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε το γεύμα να είναι έτοιμο το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι. Το μενού περιλαμβάνει ένα μόνο πιάτο, την ταϊλανδέζικη σούπα λαχανικών, Tom Ka και στο μαγείρεμά της θα συνδράμουν 800 εθελοντές, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που δαπανήθηκε για το συγκεκριμένο εγχείρημα. 

Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα, ο χώρος του θόλου του Grand Palais θα μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο γιορτινό τραπέζι που θα υποδεχτεί 12.000 φιλότεχνους και μη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Rirkrit Tiravanija καλείται να εκτελέσει το συγκεκριμένο εγχείρημα, αφού το Soup/No Soup, αν και σε μικρότερη κλίμακα, είχε διοργανωθεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ατομικής του έκθεσης στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2011. 

H είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. 

 

Μαρία Αϊβαλιώτη

 

 

Πηγή: grandpalais.fr

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.