ΑρχικήΆρθρα6 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων

6 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων

Υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Με άλλα λόγια, απλώς δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο ταπεράκι και να ξαναζεσταθούν την επόμενη μέρα. Όταν μαγειρεύουμε φαγητό πρέπει να ξέρουμε εάν πρόκειται να το καταναλώσουμε όλο φρέσκο ή εάν θέλουμε να το καταναλώσουμε τις επόμενες ημέρες. Μερικές κατηγορίες τροφίμων παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία και ίσως γίνουν επικίνδυνα για κατανάλωση εάν παραμείνουν στο ψυγείο για πολύ καιρό ή εάν το ψυγείο έχει θερμοκρασία υψηλότερη από 4oC.

Υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι σχετικά με τα αλλοιώσιμα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ένα είναι  το βακτήριο Yersinia enterocolitica και το άλλο το βακτήριο Listeria monocytogenes, το οποίο είναι το πιο κοινό. Η listeria μπορεί να βρεθεί σε πολλά κοινά αντικείμενα, όπως κρύα καπνιστά ψάρια, αλλαντικά και μαλακά τυριά, ειδικά εάν έχουν παρασκευαστεί με απαστερίωτο γάλα. Αυτό ισχύει επίσης για φαγητά που έχουν μαγειρευτεί με αυτά τα υλικά.

Ένα άλλο θέμα σχετίζεται με την ποιότητα και την υφή. Υπάρχουν τρόφιμα που είναι πολύ νόστιμα όταν τα σερβίρουμε φρέσκα, αλλά  όταν ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων, συχνά χάνουν τη γεύση, την τραγανότητά τους και δεν τρώγονται.

Αυτά είναι τα 6 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων και για ποιο λόγο:

Ριζότο: Κάθε είδους κρεμώδης σάλτσα μπορεί να ξινήσει γρήγορα στο ψυγείο και η υφή του ριζότο γίνεται σαν κόλλα εάν συντηρηθεί στο ψυγείο για μέρες. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα ριζότο με θαλασσινά, τα οποία μπορούν επίσης να αποτελέσουν εστία αναπαραγωγής για επικίνδυνα βακτήρια.

Τηγανητά φαγητά: Σχεδόν όλα τα τρόφιμα που έχουν περάσει από κουρκούτι και είναι τηγανητά αλλάζουν υφή όσο  συντηρούνται στο ψυγείο και γίνονται πολύ ξηρά όταν ζεσταίνονται ξανά.

Θαλασσινά και οστρακοειδή: Τα περισσότερα οστρακοειδή θα πρέπει να τρώγονται αμέσως μετά το μαγείρεμά τους, με εξαίρεση τις γαρίδες οι οποίες μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Θαλλασινά όπως μύδια δεν πρέπει σε καμια περίπτωση να ζεσταίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ψάρια: Αν και δεν είναι επικίνδυνο να ξαναζεστάνετε ψάρια που έχουν περισσέψει, η υφή τους θα γίνει πολύ ελαστική και σκληρή. Γι’αυτό οι ειδικοί προτείνουν τα ψάρια να τρώγονται φρέσκα.

Αυγά: Μπορείτε να βράσετε αυγά και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο ώστε να είναι έτοιμα για κατανάλωση. Ωστόσο αποφύγετε τον φούρνο μικροκυμάτων, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην ζεσταθεί αρκετά το εσωτερικό τους ώστε να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Επιλέξτε να τα ζεστάνετε σε κατσαρολάκι με νερό για καλύτερα αποτελέσματα.

Μανιτάρια: Οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα  μαγειρεμένα μανιτάρια μπορεί να αλλάξουν σύσταση εύκολα μέσα στο ψυγείο, και γι’αυτό δεν είναι αρκετά ευχάριστα όταν τα ζεστάνετε ξανά.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Βίδες με πέστο

Συνταγή για βίδες με πέστο !

Χωριάτικη τάρτα με πιπεριά Φλωρίνης

Μια υπέροχη τάρτα με χωριάτικη ζύμη, ψητή πιπεριά Φλωρίνης και πράσα. Το γιαούρτι στη γέμιση κάνει τη διαφορά!

Strawberry daquiri (ντάκιρι φράουλα)

Συνταγή για strawberry daquiri (ντάκιρι φράουλα)!

Περισσότερα άρθρα

4 tips για να μαγειρέψετε μελιτζάνες στην τελειότητα

Μελιτζάνες, όλα τα μυστικά και οι συμβουλές που πρέπει να ξέρετε για να τις μαγειρέψετε στην τελειότητα!

13 ανοιξιάτικες συνταγές με φράουλες

Γλυκά και αλμυρά πιάτα για να απολαύσετε τις φρέσκιες ανοιξιάτικες φράουλες στο έπακρο!

Χυμός ή smoothie: Τι είναι καλύτερο από τα δυο;

Χυμός ή smoothie; Ποιο είναι πιο υγιεινό, μας γεμίζει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά; Κάνουμε crash test ανάμεσα στους φρεσκοστυμμένους χυμούς και τα smoothies και προτείνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ