6 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων

Τρόφιμα που δεν πρέπει να ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων

Υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Με άλλα λόγια, απλώς δεν μπορούν να αποθηκευτούν στο ταπεράκι και να ξαναζεσταθούν την επόμενη μέρα. Όταν μαγειρεύουμε φαγητό πρέπει να ξέρουμε εάν πρόκειται να το καταναλώσουμε όλο φρέσκο ή εάν θέλουμε να το καταναλώσουμε τις επόμενες ημέρες. Μερικές κατηγορίες τροφίμων παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία και ίσως γίνουν επικίνδυνα για κατανάλωση εάν παραμείνουν στο ψυγείο για πολύ καιρό ή εάν το ψυγείο έχει θερμοκρασία υψηλότερη από 4oC.

Υπάρχουν δύο βασικοί κίνδυνοι σχετικά με τα αλλοιώσιμα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ένα είναι  το βακτήριο Yersinia enterocolitica και το άλλο το βακτήριο Listeria monocytogenes, το οποίο είναι η πιο κοινό. Η listeria μπορεί να βρεθεί σε πολλά κοινά αντικείμενα, όπως κρύα καπνιστά ψάρια, αλλαντικά και μαλακά τυριά, ειδικά εάν έχουν παρασκευαστεί με απαστερίωτο γάλα. Αυτό ισχύει επίσης για φαγητά που έχουν μαγειρευτεί με αυτά τα υλικά.

Ένα άλλο θέμα σχετίζεται με την ποιότητα και την υφή. Υπάρχουν τρόφιμα που είναι πολύ νόστιμα όταν τα σερβίρουμε φρέσκα, αλλά  όταν ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων, συχνά χάνουν τη γεύση και δεν τρώγονται.

Αυτά είναι τα 6 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε να τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων και για ποιο λόγο:

Ριζότο: Κάθε είδους κρεμώδης σάλτσα μπορεί να ξινήσει γρήγορα στο ψυγείο και η υφή του ριζότο γίνεται σαν κόλλα εάν συντηρηθεί στο ψυγείο για μέρες. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερα για τα ριζότο με θαλασσινά, τα οποία μπορούν επίσης να αποτελέσουν εστία αναπαραγωγής για επικίνδυνα βακτήρια.

Τηγανητά φαγητά: Σχεδόν όλα τα τρόφιμα που έχουν περάσει από κουρκούτι και είναι τηγανητά αποκτούν νέα υφή όσο  συντηρηρούνται στο ψυγείο και γίνονται πολύ ξηρά όταν ζεσταίνονται ξανά.

Θαλασσινά και οστρακοειδή: Τα περισσότερα οστρακοειδή θα πρέπει να τρώγονται αμέσως μετά το μαγείρεμά τους, με εξαίρεση τις γαρίδες οι οποίες μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο. Θαλλασινά όπως μύδια δεν πρέπει σε καμια περίπτωση να ζεσταίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων.

Άσπρα ψάρια: Αν και δεν είναι επικίνδυνο να ξαναζεστάνετε τα άσπρα ψάρια που έχουν περισσέψει, η υφή τους θα γίνει πολύ ελαστική και σκληρή. Γι’αυτό οι ειδικοί προτείνουν τα ψάρια να τρώγονται φρέσκα.

Αυγά: Μπορείτε να βράσετε αυγά και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο ώστε να είναι έτοιμα για κατανάλωση. Ωστόσο αποφύγετε τον φούρνο μικροκυμάτων, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην ζεσταθεί αρκετά το εσωτερικό τους ώστε να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Επιλέξτε να τα ζεστάνετε σε κατσαρολάκι με νερό για καλύτερα αποτελέσματα.

Μανιτάρια: Οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα  μαγειρεμένα μανιτάρια μπορεί να αλλάξουν σύσταση εύκολα μέσα στο ψυγείο, και γι’αυτό δεν είναι αρκετά ευχάριστα όταν τα ζεστάνετε ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.