Τροφές γούρια για τη νέα χρονιά

Από την Άννα Ευθυμίου,

Δείξε μου κάποιον που δεν πιστεύει στη γρουσουζιά και στο “μάτιασμα”, και θα σου δείξω έναν ψεύτη. Ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι, τις πρώτες ημέρες κάθε χρόνου καταφεύγουν στα λεγόμενα γούρια ώστε να εξασφαλίσουν πως η νέα χρονιά θα είναι και η τυχερή τους. Αν θέλεις κι εσύ λίγη καλοτυχία για τους επόμενους 12 μήνες, οι παρακάτω τροφές θα σε μετατρέψουν από Ντόναλντ σε Γκαστόνε!

Σταφύλια

Τα σταφύλια είναι ένδειξη καλοτυχίας για τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους. Μάλιστα, την παραμονή Πρωτοχρονιάς όταν το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα, φροντίζουν να φάνε 12 σταφύλια, ένα για τον κάθε μήνα του έτους.

Κουλουράκια

Γενικότερα οι τροφές με στρογγυλό σχήμα συμβολίζουν ότι ο νέος χρόνος θα είναι πλήρης από κάθε άποψη – αγαθών, χαράς, καλοτυχίας αλλά μάλλον και θερμίδων. Κουλούρια Θεσσαλονίκης, ντόνατς και μπισκότα έχουν την τιμητική τους κάθε Ιανουάριο.

Ρόδι

Πoιος δεν έχει σπάσει την Πρωτοχρονιά ρόδι στο κατώφλι της πόρτας του; Όσο πιο πολλοί σπόροι σκορπιστούν, τόσο μεγαλύτερη τύχη και ευημερία προμηνύεται για τη νέα χρονιά. Γι’ αυτό πρόσθεσε στις συνταγές σου ρόδι και θα μας θυμηθείς.

Ψάρι

Τα ψάρια θεωρούνται γούρια για τρεις λόγους. Πρώτον, τα λέπια τους παραπέμπουν σε νομίσματα. Δεύτερον, ταξιδεύουν σε ομάδες, γεγονός που συμβολίζει την ευημερία. Τέλος, κολυμπούν σε ευθεία, συμβολίζοντας την πρόοδο. Άσε που το ψάρι θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη γραμμή σου τη νέα χρονιά.

Μακαρόνια και noodles

Στην Ιαπωνία, τα soba noodles συμβολίζουν τη μακροζωία, αλλά μόνο αν τα καταπιείς ολόκληρα. Δεν σου λέμε να σταματήσεις να μασάς την τροφή σου, απλώς βελτίωσε την τεχνική σου και μάθε από τους Γιαπωνέζους. Κάτι ξέρουν.

Πράσινα λαχανικά

Το πράσινο χρώμα των λαχανικών παραπέμπει στα χαρτονομίσματα, και ποιος δεν θέλει κι άλλα χρήματα την νέα χρονιά; Δώσε βάση στo μαρούλι, στο σπανάκι και στη ρόκα για ακόμη περισσότερες πιθανότητες.

Φασόλια και φακές

Στη Νότια Αμερική, τα μαυρομάτικα φασόλια θεωρούνται καλός οιωνός για τη νέα χρονιά, αφού θυμίζουν – έκπληξη! – νομίσματα. Όσον αφορά τις φακές, ήδη από τη Ρωμαϊκή εποχή θεωρούνται τροφή γούρι αφού είχαν το σχήμα των χρημάτων της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.