Όταν θέλουμε να διατηρήσουμε τα τρόφιμα στην κουζίνα μας, η κατάψυξη έρχεται για να κάνει το δύσκολο έργο. Συντηρήστε φρέσκα μυρωδικά, φρούτα και λαχανικά, φτιάξε ένα ταψί παστίτσιο και καταναλώστε το μετά από μήνες ή βάλτε τις σάλτσες και τους ζωμούς ώστε να είναι έτοιμοι να ζωντανέψουν τα μαγειρευτά σας ανά πάσα στιγμή.
Αρκετοί οικιακοί μάγειρες θεωρούν πως η κατάψυξη αποτελεί μια κακή πρακτική γιατί υποβαθμίζει την ποιότητα των τροφίμων. Όμως αν καταψύξουμε τα κατάλληλα τρόφιμα με τον σωστό τρόπο και όταν είναι ακόμα φρέσκα, τότε θα διατηρήσουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους αναλλοίωτα.
Είναι βασικό να γνωρίζουμε ποια είδη τροφίμων μπορούν να καταψυχθούν, ώστε όχι μόνο να συντηρηθούν αλλά και να είναι εύγευστα μετά την απόψυξή τους. Παρακάτω θα δούμε 12 τρόφιμα και φαγητά που λίγοι ξέρουν ότι μπαίνουν στην κατάψυξη.
Σάλτσες

Μεταφέρετε τη σάλτσα που έχει περισσέψει σε παγοθήκες. Βάζοντας τη σάλτσα σε παγάκια, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τα προσθέσετε στο φαγητό που μαγειρεύετε στην κατσαρόλα ή το τηγάνι.
Ζωμός

Όπως ακριβώς με τη σάλτσα, όταν φτιάξετε σπιτικό ζωμό λαχανικών, κότας ή κρέατος, μεταφέρετέ τον σε παγοθήκες πριν τον βάλετε στην κατάψυξη.
Ψωμιά και ζύμες

Το φρέσκο ψωμί διατηρείται καταπληκτικά στην κατάψυξη. Κόψτε το σε φέτες και μετά καταψύξτε το, έτσι ώστε να αποψυχθεί γρήγορα κάθε φέτα τη στιγμή που τη θέλετε.
Αν τώρα σας αρέσει να φτιάχνετε τα δικά σας ζυμάρια, π.χ. για πίτσα, την επόμενη φορά, ετοιμάστε τη διπλάσια ποσότητα για να έχει έτοιμη τη ζύμη στην κατάψυξη. Θυμηθείτε να κολλήσετε ετοικέτες στα σακουλάκια για να ξέρετε πότε καταψύχθηκε κάθε ζύμη.
Πουρές πατάτας

Με μια κουτάλα παγωτού, χωρίστε τον πουρέ σε μπαλάκια και τυλίξτε τον σε μεμβράνη πριν τον βάλετε τον στην κατάψυξη. Αφού παγώσουν αρκετά, μπορείτε να τα μεταφέρετε στις ειδικές σακούλες μέχρι την επόμενη φορά που θα τον χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό.
Σούπες

Επιλέξτε ένα πλαστικό δοχείο που «αντέχει» σε χαμηλές θερμοκρασίες και μεταφέρετε μέσα τη σούπα. Φροντίστε να αφήσετε ένα κενό περίπου 2,5 εκατοστών ανάμεσα στη σούπα και το καπάκι, γιατί τα υγρά διογκώνονται σ’ αυτές τις θερμοκρασίες.
Λαχανικά

Λαχανικά που αποτελούν βάση για τις συνταγές όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το πράσο, το σέλερι και το καρότο, μπαίνουν στην κατάψυξη. Αφού τα ψιλοκόψετε, βάλτε τα ξεχωριστά σε σακουλάκια και μετά στην κατάψυξη. Έτσι θα έχετε πάντα ψιλοκομμένα φρέσκα λαχανικά και θα κερδίσετε χρόνο την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε. Μπορείτε ακόμη να καταψύξετε ολόκληρα λαχανικά και ρίζες, όπως οι πιπεριές τσίλι ή το τζίντζερ. Όταν θέλετε να δώσετε πικάντικη νότα στο φαγητό σας, τρίψτε λίγο κατεψυγμένο τσίλι ή τζίντζερ στο ζεστό φαγητό και ανακατέψτε.
Μαγειρεμένο φαγητό

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τα μαγειρεμένα τρόφιμα που έχουν αρκετή σάλτσα ή περιλαμβάνουν υγρά, καθώς δημιουργούν μια προστατευτική επικάλυψη γύρω από το τρόφιμο και το εμποδίζουν να ξεραθεί όταν ξαναζεσταθεί. Τα κοκκινιστά, τα μαγειρευτά κατσαρόλας με κρέας ή κοτόπουλο, το παστίτσιο, ο μουσακάς και οι μακαρονάδες φούρνου (είτε τα έχετε ψήσει, είτε μένει να τα ψήσετε) συντηρούνται στην κατάψυξη θαυμάσια.
Βούτυρο

Γνωρίζατε ότι το βούτυρο μπαίνει στην κατάψυξη; Την επόμενη φορά που θα βρείτε το βούτυρο σε προσφορά, αγοράστε την ποσότητα που θέλετε και απλώς βάλτε το στην κατάψυξη με την αρχική του συσκευασία. Όταν χρειαστείτε βούτυρο για να φτιάξετε γλυκό, βγάλτε το από την κατάψυξη και τρίψτε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, όπως είναι κατεψυγμένο. Θα δείτε ότι το τριμμένο βούτυρο από την κατάψυξη έρχεται πιο γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου από ότι το ολόκληρο κομμάτι βούτυρο στο ψυγείο, το οποίο είναι πολύ μαλακό για να το περάσετε από τον τρίφτη.
Πίτες

Μπορείτε να φτιάξετε την αγαπημένη σας τυρόπιτα ή ζαμπονοτυρόπιτα και να μην την ψήσετε επιτόπου. Βουτυρώστε ή λαδώστε το φύλλο και βάλτε την πίτα στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να την απολαύσετε, απλώς ξεπαγώστε την και βάλτε τη στο φούρνο!
υπεροχεσ συνταγεσ και τελειεσ προτασεισ ευχαρηστω!