ΑρχικήΆρθρα9 τρόφιμα που δεν ξέρατε ότι μπαίνουν στην κατάψυξη

9 τρόφιμα που δεν ξέρατε ότι μπαίνουν στην κατάψυξη

Όταν θέλουμε να διατηρήσουμε τα τρόφιμα στην κουζίνα μας, η κατάψυξη έρχεται για να κάνει το δύσκολο έργο. Συντηρήστε φρέσκα μυρωδικά, φρούτα και λαχανικά, φτιάξε ένα ταψί παστίτσιο και καταναλώστε το μετά από μήνες ή βάλτε τις σάλτσες και τους ζωμούς ώστε να είναι έτοιμοι να ζωντανέψουν τα μαγειρευτά σας ανά πάσα στιγμή.

Αρκετοί οικιακοί μάγειρες θεωρούν πως η κατάψυξη αποτελεί μια κακή πρακτική γιατί υποβαθμίζει την ποιότητα των τροφίμων. Όμως αν καταψύξουμε τα κατάλληλα τρόφιμα με τον σωστό τρόπο και όταν είναι ακόμα φρέσκα, τότε θα διατηρήσουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους αναλλοίωτα. 

Είναι βασικό να γνωρίζουμε ποια είδη τροφίμων μπορούν να καταψυχθούν, ώστε όχι μόνο να συντηρηθούν αλλά και να είναι εύγευστα μετά την απόψυξή τους. Παρακάτω θα δούμε 12 τρόφιμα και φαγητά που λίγοι ξέρουν ότι μπαίνουν στην κατάψυξη.

Σάλτσες

Κατεψυγμένη σάλτσα

Μεταφέρετε τη σάλτσα που έχει περισσέψει σε παγοθήκες. Βάζοντας τη σάλτσα σε παγάκια, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τα προσθέσετε στο φαγητό που μαγειρεύετε στην κατσαρόλα ή το τηγάνι.

Ζωμός

Κατεψυγμένος ζωμός

Όπως ακριβώς με τη σάλτσα, όταν φτιάξετε σπιτικό ζωμό λαχανικών, κότας ή κρέατος, μεταφέρετέ τον σε παγοθήκες πριν τον βάλετε στην κατάψυξη.

Ψωμιά και ζύμες

Κατεψυγμένο ψωμί

Το φρέσκο ψωμί διατηρείται καταπληκτικά στην κατάψυξη. Κόψτε το σε φέτες και μετά καταψύξτε το, έτσι ώστε να αποψυχθεί γρήγορα κάθε φέτα τη στιγμή που τη θέλετε.

Αν τώρα σας αρέσει να φτιάχνετε τα δικά σας ζυμάρια, π.χ. για πίτσα, την επόμενη φορά, ετοιμάστε τη διπλάσια ποσότητα για να έχει έτοιμη τη ζύμη στην κατάψυξη. Θυμηθείτε να κολλήσετε ετοικέτες στα σακουλάκια για να ξέρετε πότε καταψύχθηκε κάθε ζύμη.

Πουρές πατάτας

Κατεψυγμένος πουρές

Με μια κουτάλα παγωτού, χωρίστε τον πουρέ σε μπαλάκια και τυλίξτε τον σε μεμβράνη πριν τον βάλετε τον στην κατάψυξη. Αφού παγώσουν αρκετά, μπορείτε να τα μεταφέρετε στις ειδικές σακούλες μέχρι την επόμενη φορά που θα τον χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό.

Σούπες

Κατεψυγμένη σούπα

Επιλέξτε ένα πλαστικό δοχείο που «αντέχει» σε χαμηλές θερμοκρασίες και μεταφέρετε μέσα τη σούπα. Φροντίστε να αφήσετε ένα κενό περίπου 2,5 εκατοστών ανάμεσα στη σούπα και το καπάκι, γιατί τα υγρά διογκώνονται σ’ αυτές τις θερμοκρασίες.

Λαχανικά

Κατεψυγμένα λαχανικά

Λαχανικά που αποτελούν βάση για τις συνταγές όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το πράσο, το σέλερι και το καρότο, μπαίνουν στην κατάψυξη. Αφού τα ψιλοκόψετε, βάλτε τα ξεχωριστά σε σακουλάκια και μετά στην κατάψυξη. Έτσι θα έχετε πάντα ψιλοκομμένα φρέσκα λαχανικά και θα κερδίσετε χρόνο την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε. Μπορείτε ακόμη να καταψύξετε ολόκληρα λαχανικά και ρίζες, όπως οι πιπεριές τσίλι ή το τζίντζερ. Όταν θέλετε να δώσετε πικάντικη νότα στο φαγητό σας, τρίψτε λίγο κατεψυγμένο τσίλι ή τζίντζερ στο ζεστό φαγητό και ανακατέψτε. 

Μαγειρεμένο φαγητό

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τα μαγειρεμένα τρόφιμα που έχουν αρκετή σάλτσα ή περιλαμβάνουν υγρά, καθώς δημιουργούν μια προστατευτική επικάλυψη γύρω από το τρόφιμο και το εμποδίζουν να ξεραθεί όταν ξαναζεσταθεί. Τα κοκκινιστά, τα μαγειρευτά κατσαρόλας με κρέας ή κοτόπουλο, το παστίτσιο, ο μουσακάς και οι μακαρονάδες φούρνου (είτε τα έχετε ψήσει, είτε μένει να τα ψήσετε) συντηρούνται στην κατάψυξη θαυμάσια.

Βούτυρο

Κατεψυγμένο βούτυρο

Γνωρίζατε ότι το βούτυρο μπαίνει στην κατάψυξη; Την επόμενη φορά που θα βρείτε το βούτυρο σε προσφορά, αγοράστε την ποσότητα που θέλετε και απλώς βάλτε το στην κατάψυξη με την αρχική του συσκευασία. Όταν χρειαστείτε βούτυρο για να φτιάξετε γλυκό, βγάλτε το από την κατάψυξη και τρίψτε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, όπως είναι κατεψυγμένο. Θα δείτε ότι το τριμμένο βούτυρο από την κατάψυξη έρχεται πιο γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου από ότι το ολόκληρο κομμάτι βούτυρο στο ψυγείο, το οποίο είναι πολύ μαλακό για να το περάσετε από τον τρίφτη.

Πίτες

Κατεψυγμένες πίτες

Μπορείτε να φτιάξετε την αγαπημένη σας τυρόπιτα ή ζαμπονοτυρόπιτα και να μην την ψήσετε επιτόπου. Βουτυρώστε ή λαδώστε το φύλλο και βάλτε την πίτα στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να την απολαύσετε, απλώς ξεπαγώστε την και βάλτε τη στο φούρνο!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Αρωματικές γαρίδες με δεντρολίβανο

Πεντανόστιμες γαρίδες σε μαρινάδα μυρωδικών και ψημένες σε κλαράκια δεντρολίβανου.

Κοτόπουλο με λαχανικά στον φούρνο

Κοτόπουλο με πιπεριές, κρεμμύδι, ντομάτες και πικάντικη χαρίσα ψημένο στο φούρνο.

Σκορδαλιά με πατάτες

Υπέροχη σκορδαλιά με πατάτες από τον Τάσο Αντωνίου! Η αγαπημένη μας σκορδαλιά στην πιο εύκολη συνταγή με πατάτα πουρέ, σκόρδο και καλό ελαιόλαδο.

Περισσότερα άρθρα

7 μοναδικά σχέδια για τσουρέκια

Υπέροχα σχήματα και σχέδια για να φτιάξεις πρωτότυπα πασχαλινά τσουρέκια!

Ποιο ρύζι ταιριάζει σε κάθε φαγητό;

Ποιο ρύζι ταιριάζει σε κάθε φαγητό; Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να φτιάξετε υπέροχες συνταγές με το κατάλληλο ρύζι!

5 λάθη που κάνετε με το αντικολλητικό τηγάνι

Χρησιμοποιείτε συχνά αντικολλητικά τηγάνια; Δείτε ποια είναι τα 5 λάθη που κάνετε με το αντικολλητικό τηγάνι σας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ