Η υγιεινή διατροφή ξεκινάει από το τάισμα του μωρού

Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη,

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν από την στιγμή που το παιδί παύει να βασίζεται στο γάλα σαν μοναδική πηγή θρεπτικών συστατικών, περίπου στον έκτο μήνα. Πολύ νωρίτερα δηλαδή από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι γονείς. Διατροφικές συνήθειες που έχουν να κάνουν με την συχνότητα των γευμάτων, τη διάρκειά τους, το γεγονός ότι τρώμε πάντα στο τραπέζι, χωρίς να παίζουμε ή να αποσπάται η προσοχή μας από κάτι άλλο όπως τηλεόραση.

Όταν ξεκινάει η στερεά τροφή, οι επιλογές είναι περισσότερες και η διαδικασία γίνεται αυτομάτως πιο χρονοβόρα. Σημαντικό είναι να επιτρέπουμε στο παιδί να έρθει σε επαφή με το φαγητό , να το πιάσει στα χέρια του και να προσπαθήσει να το φέρει στο στόμα του. Πρόκειται για το λεγόμενο “messy play” που όπως δηλώνει δεν είναι μια αποστειρωμένη διαδικασία αλλά μια ευκαιρία εκμάθησης για το παιδί, πολύ σημαντική για την συνολική ανάπτυξη του αφού βοηθά με το λόγο και τον συντονισμό κινήσεων.

Για να μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο, καλό είναι να ξεκινήσουμε να δίνουμε σταδιακά την τροφή ώστε να μπορεί να συνηθίσει και να μεταβεί ομαλά στη νεά αυτή εμπειρία. Όπως και να ʽχει, οι καινούριες γεύσεις θα του κινήσουν την περιέργεια, οπότε έχουμε την ευκαιρία να εισάγουμε τροφές που θα του προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και θα χτίσουν μια σωστή διατροφική συμπεριφορά. Τα λαχανικά εδώ θα έχουν την τιμητική τους! Μια καλή ιδέα είναι να μαγειρεύονται  στον ατμό ώστε να διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά. Ξεκινάμε πάντα με ένα γεύμα την ημέρα και μικρή ποσότητα, 1-2 κουταλάκια του γλυκού, σε μία μέρα που και εσείς αλλά και το παιδί είστε ήρεμοι.

Μην ξεχνάμε και την πρωτεΐνη που θα μπορέσει να λάβει μέσα από κοτόπουλο, κόκκινο κρέας και ψάρι, ενώ έτσι θα παίρνει και τις απαραίτητες βιταμίνες και σίδηρο. Μπορούμε ακόμα να παίξουμε και με τις υφές. Μερικά ζυμαρικά ή πιο στερεά τρόφιμα μπορούν όσο μεγαλώνει να ιντριγκάρουν τον ουρανίσκο του και να το κάνουν δεκτικό σε όλες τις τροφές! 
Ως προς την ποσότητα; Η ποσότητα είναι σχετική και διαφέρει από μωρό σε μωρό. Μπορεί για παράδειγμα ένα μωρό να βγάλει γρηγορότερα τα πρώτα του δοντάκια και παρότι είναι στην ίδια ηλικία με ένα άλλο να μην τρώει τόσο πολύ. Επίσης έχει σημασία η ποιότητα σε κάθε ποσότητα. Ποσότητα 100 γρ. πουρέ πατάτας είναι πιο χορταστικά από την αντίστοιχη σε πουρέ φρούτων. Πέρα από αυτό, η κινητικότητα παίζει και αυτή το ρόλο της, καθώς ένα μωρό που μπουσουλάει όλη μέρα μέσα στο σπίτι έχει άλλες ανάγκες από ένα που είναι πιο ήσυχο. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να υπακούμε τα σημάδια του ίδιου του παιδιού όσον αφορά τον κορεσμό. Αυξάνοντας μόνοι μας τις ποσότητες μπορεί να το κάνουμε να συνηθίζει σε πολύ φαγητό και τελικά να δούμε σημάδια αύξησης βάρους δυσανάλογα του ύψους του. Μια συζήτηση με τον παιδοδιαιτολόγο ή τον παιδίατρο θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε σιγουριά για την πρακτική που ακολουθείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.