ΑρχικήΆρθρα10 tips για τέλειο μπάρμπεκιου

10 tips για τέλειο μπάρμπεκιου

Από την Μαίρη Βλάχου,

Ψήσε φοβερούς κρεατομεζέδες στο μπαλκόνι σου με αυτά τα 10 μυστικά.

1. Το άλφα και το ωμέγα για σούπερ ζουμερό κρέας είναι η μαρινάδα. Ανάμειξε υγρά υλικά όπως ελαιόλαδο, μουστάρδα και γιαούρτι με μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, κύμινο και η λίστα συνδυασμών είναι ατελείωτη. Κλασική επιλογή είναι και η σος μπάρμπεκιου, η οποία ταιριάζει τόσο στο κοτόπουλο όσο και στα κρεατικά.

2. Είτε ψήνεις στα κάρβουνα είτε με φυσικό αέριο, ρίξε στην φωτιά λίγα κομμάτια ξύλου ή πριονίδι ειδικά για κάπνισμα, ώστε να δώσεις μια καπνιστή νότα στο κρεατικά σου. Για παράδειγμα, το ξύλο μηλιάς δίνει γλυκύτητα, τα ροκανίδια καπνίσματος mesquite χαρίζουν αψάδα, ενώ τα ροκανίδια hickory είναι πιο έντονα και θυμίζουν σε γεύση το μπέικον. Το κάπνισμα και το αργό ψήσιμο είναι μια τεχνική που αγαπούν στην Αμερική, και όχι άδικα.

3. Σε περίπτωση που ψήνεις με κάρβουνα, προτίμησε τα δρύινα λόγω της αυξημένης τους αντοχής. Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγουμε τα κάρβουνα από πεύκο ή έλατο καθώς περιέχουν ρητίνη και μπορεί να εκτιναχθούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

4. Toποθέτησε τα κάρβουνα σε κυκλικό σχήμα, στο κέντρο της ψησταριάς. Ακούμπησε το κρέας στη σχάρα, ακριβώς πάνω από τα κάρβουνα, άφησέ το να καψαλιστεί για λίγα λεπτά και κατόπιν μετακίνησέ το στις εξωτερικές γωνίες της σχάρας. Έτσι θα ψηθεί ομοιόμορφα χωρίς να καεί!

5. Για να μην κολλάνε τα κρεατικά στη σχάρα, με πινέλο άλειψε ελαφρώς τη σχάρα με λίγο λάδι πριν το ψήσιμο.

6. Το σύνηθες λάθος που κάνουν οι απανταχού ψήστες είναι να τρυπάνε με πιρούνι το κρέας για να ελέγξουν αν ψήθηκε καλά. Έτσι, όμως, το κρέας δεν γίνεται ζουμερό και αρχίζει να σκληραίνει. Το μυστικό για να ξέρεις αν ψήθηκε το κρέας είναι να τοποθετείς στη σχάρα τα κρεατικά σου με σειρά. Έτσι, έχεις στο νου σου ποιο θα ψηθεί πιο γρήγορα ή πιο αργά, ανάλογα με το πόση ώρα είναι στην φωτιά.

7. Ένας γενικός μπούσουλας για τον χρόνο ψησίματος των κρεατικών είναι ο εξής.

Λουκάνικα: Ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά. Τip: πάντοτε θέλουν τρύπημα με μαχαίρι κατά μήκος πριν το ψήσιμο.

Μπιφτέκια: Ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.

Κοτόπουλο: Ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15-20 λεπτά από κάθε πλευρά (για φιλέτο) και 20-25 λεπτά (για παϊδάκια).

Χοιρινά παϊδάκια: Ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 10-15 λεπτά, και συνεχές γύρισμα.

Μπριζόλες: Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Κι αυτό γιατί εξαρτάται από το πάχος της μπριζόλας και το πόσο καλά την θέλεις ψημένη. Ο παρακάτω πίνακας θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόση ώρα πρέπει να την ψήσεις ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις.

8. Ένας γενικός κανόνας, τουλάχιστον μέχρι να μάθεις την τέχνη του ψησίματος, και να μην τσιμπολογάς τα κρεατικά σου κάθε τόσο, είναι να τα γυρίσεις μόνο όταν έχουν σχηματιστεί οι γραμμές από τη σχάρα.

9. Το κρέας (και γενικά το φαγητό) συνεχίζει το να ψήνεται ακόμη κι όταν το αποσύρεις από την φωτιά, οπότε καλό είναι να το κατεβάσεις από τη σχάρα ελάχιστα λίγο πριν πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα ψησίματος. Ένα ψηφιακό θερμόμετρο θα σε βοηθήσει σε αυτό το έργο.

10. Τέλος, ξέρεις ότι είναι πιο νόστιμο το κρέας αν το αφήσεις να “ξεκουραστεί” για 5-10 λεπτά μετά το ψήσιμο; Άσε που δεν θα καίγεσαι με κάθε μπουκιά και θα απολαύσεις στο μέγιστο τους καρπούς του κόπου σου.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Αλμυρό κέικ με κολοκυθάκι και μοτσαρέλα

Ένα φανταστικό αλμυρό κέικ, ιδανικό για κολατσιό των παιδιών στο σχολείο, το γραφείο, το οικογενειακό τραπέζι. Μια συνταγή που μυρίζει καλοκαίρι!

Σπανακόρυζο με ντομάτα

Σπανακόρυζο από τον Τάσο Αντωνίου. Μια κλασική συνταγή για σπανακόρυζο λεμονάτο και σπυρωτό, σαν της μαμάς.


Πικάντικη ζεστή σοκολάτα 

Συνταγή για ζεστή σοκολάτα με πιπέρι!

Περισσότερα άρθρα

Συνταγές για τη Γιορτή της Μητέρας

Yπέροχες συνταγές, εύκολες, γρήγορες και νόστιμες, για να γιορτάσετε τη Γιορτή της Μητέρας με τον πιο γλυκό τρόπο!

8 υλικά στην κουζίνα που δεν ανακυκλώνονται

Δείτε ποιες συσκευασίες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα

Ένας πλήρης οδηγός με όλα όσα πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε τα σαρακοστιανά καλούδια για το γιορτινό τραπέζι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ