Xυμός καρπούζι: 6 λόγοι που πρέπει να πίνουμε καθημερινά

Χυμός καρπούζι

Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Μάλιστα, το διάσημο αυτό καλοκαιρινό φρούτο και πιο συγκεκριμένα ο χυμός καρπούζι είναι ένας θησαυρός για τον οργανισμό. Ας μάθουμε γιατί.

Καρπούζι: πώς το επιλέγουμε και απίθανες καλοκαιρινές συνταγές

Το καρπούζι, Citrullus lanatus, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ανήκει στην οικογένεια των βοτάνων Curcurbitaceae και είναι “ξαδερφάκι” με το αγγούρι και την κολοκύθα. Η ελληνική λέξη του φρούτου είναι “υδροπέπων” (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα “watermelon”) και η λέξη “καρπούζι” προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική “karpuz”. Ο χυμός του καρπουζιού είναι πλούσιος σε σάκχαρα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η περιεκτικότητα του χυμού σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζεται από την ποικιλία τις καλλιεργητικές συνθήκες και από το βαθμό ωρίμασης.

Το καρπούζι περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμίνη C, Α, Β1, Β6, το μαγνήσιο, β-καροτένιο, κάλιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Το 90% αποτελείται από νερό και 5% σε φρουκτόζη. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και γλουταθειόνη, ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Είναι φυσικό διουρητικό, το οποίο προάγει την απώλεια βάρους και συμβάλλει στη νεφρική λειτουργία. Περιέχει πλήθος ευεργετικών για την υγεία μας συστατικών, πολλά από τα οποία ίσως δεν γνωρίζουμε.

Αντιγήρανση

Ο χυμός καρπούζι περιέχει λυκοπένιο και συγκεκρμένα είδη καροτενοειδών, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Η κατανάλωση χυμού καρπούζι έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στη μείωση εφάνισης ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης.

Δείτε ακόμα: συνταγή για σπιτική μαρμελάδα καρπούζι!

Mαρμελάδα καρπούζι

Απώλεια βάρους

Με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, ο χυμός καρπούζι δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού προσφέροντας στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον μεταβολισμό, τα οποία σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά μπορούν να αυξήσουν το ρυθμό καύσης θερμίδων του οργανισμού.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Έρευνες έχουν δείξει ότι το β-καροτένιο και λυκοπένιο που περιέχει ο χυμός καρπούζι σε υψηλά ποσοστά δρουν κατά της αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονών.

Αποτοξινωτική δράση

Ο χυμός καρπούζι βοηθά την αποτοξίνωση του οργανισμού ενισχύοντας δραστικά τη λειτουργία των νεφρών και μειώνει τα επίπεδα αμμωνίας και ουρικού οξέως στον οργανισό, κάτι το οποίο μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία πέτρας στο νεφρό.

Βελτιώνει την όραση

Το λυκοπένιο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση η οποία προστατεύει ευαίσθητα μέρη των οφθαλμών τα οποία εξασφαλίζουν την οξύτητα της όρασης.

Δρα κατά του καρκίνου

Τα φλαβονοειδή και καροτενοειδή που περιέχει ο χυμός καρπούζι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες πριν προκαλέσουν κυτταρικές αλλαγές και επιβραδύνουν την εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

Και δύο μειονεκτήματα του χυμού καρπούζι

Αν και πλούσιος σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χυμού καρπουζιού μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στον οργανισμό, όπως στην καρδιακή λειτουργία.

Καρδιακά προβλήματα

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση χυμού καρπουζιού μπορεί να προκαλέσει μη κανονικούς καρδιακούς παλμούς, όπως και ξαφνική πτώση της πίεσης.

Διαβήτης

Ο χυμός καρπουζιού δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυσικά σάκχαρα μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση του ζάχαρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.