ΑρχικήΆρθρα15 χρυσοί κανόνες για το τραπέζι

15 χρυσοί κανόνες για το τραπέζι

    Από τον Χρήστο Ζαμπούνη
     
    • Εάν μας προσκαλέσει σε δείπνο κάποιος που δεν συμπαθούμε, πρέπει να αρνηθούμε αμέσως, αλλιώς, εάν υποχρεωθούμε να πάμε, πρέπει να ανταποδώσουμε την πρόσκληση.                               
    • Εάν χρειασθεί εμείς να ακυρώσουμε την παρουσία μας την τελευταία στιγμή, πρέπει απαραιτήτως να ζητήσουμε συγγνώμη, να εξηγήσουμε το λόγο και να αποστείλουμε την ίδια μέρα ένα μπουκέτο λουλούδια ζητώντας και γραπτώς συγγνώμη.             
    • Δεν καλούμε ποτέ αγνώστους εκεί όπου είμαστε καλεσμένοι, εκτός αν πρόκειται για κάποιο στενό συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο, και τούτο σε έκτακτες περιπτώσεις και αφού έχουμε ενημερώσει εκ των προτέρων την οικοδέσποινα.                                
    • Εάν είμεθα χορτοφάγοι ή έχουμε κάποιες διατροφικές προτιμήσεις, το καθιστούμε σαφές εξ αρχής, ιδιαιτέρως όταν αποδεχόμεθα μια πρόσκληση.
    • Ποτέ δεν φθάνουμε πριν από την ώρα που μας προσκαλούν.
    • Από την Αμερική μας έρχεται η συνήθεια να προσφέρουμε πάντοτε κάτι στην οικοδέσποινα. Τούτο είναι ευκταίο, όταν πρόκειται για καθιστό δείπνο σε σπίτι. Στις δεξιώσεις φαντάζει μάλλον άκομψο να αφιχθούμε με ένα πακέτο. Ενδείκνυται επίσης να αποστέλλουμε το δώρο μας πριν από το δείπνο ή και την επόμενη μέρα.
    • Τι κάνουμε, όταν μας καθίσουν σε μη ενδεδειγμένη θέση; Η ακόλουθη ιστορία από την αρχαιότητα είναι διδακτική. Όταν έβαλαν τον μέλλοντα βασιλιά της Σπάρτης Αγησίλαο να καθίσει σε μια όχι και τόσο τιμητική θέση, σχολίασε: «Δεν είναι οι θέσεις που τιμούν τους άντρες, αλλά οι άντρες τις θέσεις».
    • Αν ρίξουμε κάτι στο ρούχο μας και το λεκιάσουμε, το σκουπίζουμε με την πετσέτα μας. Αν ρίξουμε κάτι στο τραπεζομάντιλο, απλώνουμε την πετσέτα μας για να το καλύψουμε, ώστε να μη λερωθεί κανείς. Αν κατά λάθος ρίξουμε κάτι επάνω σε κάποιον άλλο, ζητάμε συγγνώμη και προσφερόμαστε να πληρώσουμε τα έξοδα του καθαριστηρίου, αφήνουμε όμως τον ίδιο να σκουπίσει τον λεκέ.
    • Εάν σπάσουμε ένα πορσελάνινο πιάτο ή ένα κρυστάλλινο ποτήρι σ’ ένα σπίτι όπου είμαστε καλεσμένοι, ζητάμε συγγνώμη. Όταν προσφερθούμε να πληρώσουμε την αξία, οι οικοδεσπότες πρέπει να αρνηθούν.
    • Τα χέρια μας τα έχουμε και τα δύο πάνω στο τραπέζι, ποτέ από κάτω.
    • Σπρώχνουμε την καρέκλα κάτω από το τραπέζι όταν σηκωνόμαστε.
    • Ακουμπάμε τους καρπούς των χεριών μας πάνω στο τραπέζι, αριστερά και δεξιά του πιάτου. Μπορούμε επίσης να τα «δέσουμε» πάνω στο τραπέζι. Επίσης αντενδείκνυται να κρέμονται στα πλάγια μας. Ο κανόνας με τους αγκώνες βασίζεται στη θεωρία ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει γύρω του «προσωπικό χώρο».
    • Μόλις καθίσουμε στο τραπέζι, η πρώτη κίνηση είναι να βάλουμε την πετσέτα στα πόδια μας. Δεν τη στηρίζουμε μέσα από τη ζώνη μας, ούτε μέσα από το πουκάμισο. Στην πετσέτα η τσάκιση, όταν είναι στα γόνατά μας, πρέπει να κοιτάζει προς εμάς.
    • Εάν σηκωθούμε, αφήνουμε την πετσέτα ελαφρώς διπλωμένη στην καρέκλα μας και όχι στο τραπέζι. Γενικώς, εάν σηκωθούμε από το τραπέζι, λέμε απλώς συγγνώμη χωρίς να εξηγήσουμε το λόγο.
    • Ο χρυσούς κανών είναι ότι δεν πάμε σε ένα δείπνο για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας, αλλά για να γνωρίσουμε ανθρώπους. Εάν πεινάμε, πρέπει να τσιμπήσουμε πριν.

        Μη χάσετε

        Πορτοκαλόπιτα

        Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

        Παραδοσιακά φαλάφελ

        Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

        Σοκολατόπιτα

        Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

        Συνταγές σε 30 λεπτά

        Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

        Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

        Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

        Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

        Σαλάτα με κινόα

        Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

        Ανακαλύψτε συνταγές

        Κεϊμά γιαουρτλού

        Το πιο λαχταριστό κεϊμά γιαουρτλού! Ένα αυθεντικό πολίτικο φαγητό που θυμίζει το κλασικό γιαουρτλού. Προσθέστε στη συνταγή μπαχαρικά της αρεσκείας σας και απογειώστε την.

        Τσιπς λαχανικών στον φούρνο

        Τα τσιπς λαχανικών στον φούρνο είναι ένα υγιεινό σνακ κατάλληλο για κάθε ώρα της ημέρας. Επιλέξτε τα αγαπημένα σας λαχανικά και ακολουθήστε τη συνταγή του Τάσου Αντωνίου!

        Τηγανητός μπακαλιάρος

        Συνταγή για τηγανητό μπακαλιάρο με χρυσαφένια, τραγανή κρούστα από τον Τάσο Αντωνίου.

        Περισσότερα άρθρα

        7 tips για τέλεια σπιτική πίτσα

        Πώς θα πετύχεις την τέλεια ζύμη και άλλα πολλά.

        Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή απλό ελαιόλαδο; Να η διαφορά

        Μάθετε ποιο ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιείτε ανάλογα με τη συνταγή!

        Η κατάλληλη μαρινάδα για κάθε κρέας

        Τα μυστικά για τέλειο μαρινάρισμα για όλα τα κρεατικά και το κοτόπουλο.

        ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

        εισάγετε το σχόλιό σας!
        παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ