ΑρχικήΆρθρα10 μυστικά για τέλειο ρύζι στο σπίτι

10 μυστικά για τέλειο ρύζι στο σπίτι

10 μυστικά για τέλειο ρύζι στο σπίτι. Κι όμως γίνεται αρκεί να ακολουθήσεις τα βήματα για το πιο νόστιμο ρύζι που έχεις φτιάξει στο σπίτι.

Το ρύζι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο, και όχι άδικα. Μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα, γρήγορα και να γίνει ορεκτικό, σαλάτα, συνοδευτικό, αλλά και γλυκό! 

Κι όμως, σε πολλούς φαίνεται βουνό το να μαγειρέψουν ρύζι. Όσο εύκολο ή δύσκολο και αν σου φαίνεται, υπάρχουν κάποια βασικά μυστικά στη διαδικασία παρασκευής του. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές θα πετύχεις σγγυημένα το τέλειο αποτέλεσμα για το πιάτο σου. Δες ποια είναι τα βασικά βήματα που απαιτούνται για να μαγειρέψεις το τέλειο ρύζι.  

1. Ξέπλυνε καλά το ρύζι

Βάλε το ρύζι σε στραγγιστήρι και ξέπλυνέ το καλά με νερό βρύσης, 2-3 φορές. Το νερό αφαιρεί μέρος του αμύλου, κάνοντας το ρύζι λιγότερο κολλώδες. Σιγουρέψου ότι στράγγιξες καλά το ρύζι, διαφορετικά ίσως χρειαστείς περισσότερο νερό στο μαγείρεμα απ’ όσο υπολόγιζες αρχικά.

Δες ακόμα: εύκολο, γρήγορο και νόστιμο σπανακόρυζο σαν της μαμάς!

2. Διάλεξε το σωστό είδος ρυζιού για κάθε κατηγορία

Αναλόγως τι θέλεις να φτιάξεις, πρέπει να επιλέξεις και το σωστό ρύζι. Εάν πρόκειται να ετοιμάσεις ρύζι σαν συνοδευτικό όπως κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα βερίκοκο, μπορείς να δοκιμάσεις ρύζι μπασμάτι ή ακόμη και Jasmine. Αν σου άνοιξε η όρεξη για βελούδινο, αρωματικό ρυζόγαλο, τότε χρειάζεσαι ρύζι γλασέ. Αν πεθύμησες ένα σπιτικό σπανακόρυζο σαν της μαμάς, τότε θα χρειαστείς ρύζι νυχάκι. Μάθε αναλυτικά για όλους τους τύπους ρυζιού που κυκλοφορούν στο ελληνικό εμπόριο εδώ.

Δείτε ακόμα: το ωραιότερο σπιτικό ρυζόγαλο!

3. Υπολόγισε πόση ποσότητα ρυζιού θα χρειαστείς

Εάν πρόκειται να μαγειρέψεις ρύζι ως βασικό συνοδευτικό, υπολόγισε περίπου 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ή 90 γρ. ωμό ρύζι για κάθε άτομο. Εάν θέλεις να ετοιμάσεις ένα γεύμα με διάφορα συστατικά όπου το ρύζι είναι ένα μικρό μέρος του πιάτου, τότε υπολόγισε 1/3 φλιτζανιού του τσαγιού ή 60 γρ. ωμό ρύζι για κάθε μερίδα. Το ρύζι, όπως και τα ζυμαρικά, διπλασιάζεται σε όγκο, γι’αυτό και καλό είναι να ξέρεις εκ των προτέρων πόση ποσότητα θα έχεις διαθέσιμη στο τέλος.

4. Βράσε το σε ζωμό

Οι οδηγίες όλων των κατασκευαστών ρυζιού συνιστούν να το βράσεις σε νερό. Στην πραγματικότητα, βράζοντάς το σε σπιτικό ζωμό κότας ή λαχανικών το ρύζι απορροφά ακόμη περισσότερη νοστιμιά από τη γεύση του ζωμού. Αρκετοί μάλιστα έχουν προχωρήσει ακόμη παραπέρα, βράζοντας το ρύζι σε κρασί, χυμό φρούτων, ή ακόμη και τσάι! Σίγουρα πρόκειται για θέμα γούστου αλλά και προϋπολογισμού, αλλά μην φοβηθείς να πειραματιστείς και να βράσεις ρύζι με ένα μέρος νερύ και ένα μέρος άλλου υγρού.

Δείτε ακόμα: αφράτο ρύζι με κοτόπουλο και αρωματική σάλτσα βερίκοκο

5. Οπωσδήποτε πρόσθεσε αλάτι

Αν αρνείσαι να πειραματιστείς με κάποιο άλλο υγρό, τότε μην τσιγκουνευτείς το αλάτι. Μπορεί το ρύζι να είναι συνοδευτικό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ανάλατο! Ξεκίνησε φειδωλά, ώστε όταν αναμείξεις το ρύζι με τη σάλτσα να μην προκύψει υπερβολικά αλατισμένο φαγητό.

6. Δώσε προσοχή στην αναλογία ρυζιού και νερού

Οι περισσότεροι τύποι ρυζιού θέλουν 2 μέρη νερό (ή άλλο υγρό) για 1 μέρος ρυζιού στο βράσιμο.  Θυμήσου πως όταν αναφέρουμε “υγρό”, μιλάμε για το νερό, τον ζωμό, το κρασό ή τριμμένη ντομάτα. Αυτή η σημείωση είναι χρήσιμη όταν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις τα υπέροχα αυτά γεμιστά  που μελώνουν στο φούρνο ή το σπανακόρυζο με ντομάτα του Τάσου.

Μόλις διαβάσεις τα 10 μυστικά για τέλειο ρύζι στο σπίτι, δοκίμασε τη συνταγή σε βίντεο: τα ωραιότερα σπιτικά γεμιστά που λιώνουν στο στόμα.

7. Βράσε σε χαμηλή φωτιά με καπάκι

Βάλε την κατσαρόλα με το νερό και το ρύζι και άφησέ τα βράσουν σε χαμηλή φωτιά.  Μην ξεχάσεις να καλύψεις το σκεύος με το καπάκι του! Έτσι το ρύζι θα βράσει ομοιόμορφα αφού οι υδρατμοί που εγκλωβίζονται στο σκεύος δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για να βράσει το ρύζι στους ατμούς του. Εάν δυναμώσει η φωτιά και αρχίζει να αφρίζει το ρύζι, αφαίρεσε για λίγο το καπάκι και επανάφερέ το μετά.

8. Το ρύζι θέλει αφράτεμα

Όταν “σκάσει” το ρύζι, δηλαδή όταν βγουν τρυπούλες στην επιφάνεια του κόκκου, ανακάτεψέ το με ένα πιρούνι όσο είναι ζεστό. Έτσι το ρύζι θα παραμείνει ζουμερό μέχρι να το σερβίρεις. Η τεχνική αυτή ταιριάζει πολύ και στο πιλάφι.

Κάνε εγγραφή στο κανάλι του Mama Peinao TV για να βλέπεις πρώτος όλες τις νέες μας συνταγές!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γίγαντες με σπανάκι και μυρωδικά

Συνταγή για τέλειους γίγαντες με σπανάκι και μυρωδικά.

Χοιρινό ρολό με γέμιση

Πεντανόστιμο χοιρινό ρολό με γέμιση από τον Τάσο Αντωνίου. Αυτή η συνταγή δίνει ζουμερό χοιρινό με τραγανή κρούστα και λαχταριστή γέμιση από μπέικον, λιωμένο τυρί και σπανάκι.

Βελουτέ πράσου

Συνταγή για βελουτέ πράσου!

Περισσότερα άρθρα

Πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Διαβάστε τον αναλυτικό οδηγό για τη σωστή αποθήκευση του φαγητού στην κατάψυξη. Έτσι θα μάθετε πόσο αντέχουν τα τρόφιμα στην κατάψυξη!

Αντικαταστάσεις υλικών για νηστίσιμα γλυκά

Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο σε ένα γλυκό; Μάθετε τις αντικαταστάσεις υλικών για πεντανόστιμα νηστίσιμα γλυκά!

Θέλεις συνταγές στο πεντάλεπτο; Κάνε subscribe στο κανάλι μου στο YouTube!

Ψάχνεις τις καλύτερες συνταγές για αλμυρά και γλυκά; Θέλεις να δημιουργήσεις εντυπωσιακές γεύσεις, εύκολα, γρήγορα και νόστιμα; Ο Τάσος Αντωνίου και το κανάλι Mama...

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ