fbpx

10 μυστικά για τέλειο ρύζι στο σπίτι

10 μυστικά για τέλειο ρύζι στο σπίτι

10 μυστικά για τέλειο ρύζι στο σπίτι. Κι όμως γίνεται αρκεί να ακολουθήσεις τα βήματα για το πιο νόστιμο ρύζι που έχεις φτιάξει στο σπίτι.

Το ρύζι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο, και όχι άδικα. Μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα, γρήγορα και να γίνει ορεκτικό, σαλάτα, συνοδευτικό, αλλά και γλυκό! 

Κι όμως, σε πολλούς φαίνεται βουνό το να μαγειρέψουν ρύζι. Όσο εύκολο ή δύσκολο και αν σου φαίνεται, υπάρχουν κάποια βασικά μυστικά στη διαδικασία παρασκευής του. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές θα πετύχεις σγγυημένα το τέλειο αποτέλεσμα για το πιάτο σου. Δες ποια είναι τα βασικά βήματα που απαιτούνται για να μαγειρέψεις το τέλειο ρύζι.  

1. Ξέπλυνε καλά το ρύζι

Βάλε το ρύζι σε στραγγιστήρι και ξέπλυνέ το καλά με νερό βρύσης, 2-3 φορές. Το νερό αφαιρεί μέρος του αμύλου, κάνοντας το ρύζι λιγότερο κολλώδες. Σιγουρέψου ότι στράγγιξες καλά το ρύζι, διαφορετικά ίσως χρειαστείς περισσότερο νερό στο μαγείρεμα απ’ όσο υπολόγιζες αρχικά.

Δες ακόμα: εύκολο, γρήγορο και νόστιμο σπανακόρυζο σαν της μαμάς!

2. Διάλεξε το σωστό είδος ρυζιού για κάθε κατηγορία

Αναλόγως τι θέλεις να φτιάξεις, πρέπει να επιλέξεις και το σωστό ρύζι. Εάν πρόκειται να ετοιμάσεις ρύζι σαν συνοδευτικό όπως κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα βερίκοκο, μπορείς να δοκιμάσεις ρύζι μπασμάτι ή ακόμη και Jasmine. Αν σου άνοιξε η όρεξη για βελούδινο, αρωματικό ρυζόγαλο, τότε χρειάζεσαι ρύζι γλασέ. Αν πεθύμησες ένα σπιτικό σπανακόρυζο σαν της μαμάς, τότε θα χρειαστείς ρύζι νυχάκι. Μάθε αναλυτικά για όλους τους τύπους ρυζιού που κυκλοφορούν στο ελληνικό εμπόριο εδώ.

Δείτε ακόμα: το ωραιότερο σπιτικό ρυζόγαλο!

3. Υπολόγισε πόση ποσότητα ρυζιού θα χρειαστείς

Εάν πρόκειται να μαγειρέψεις ρύζι ως βασικό συνοδευτικό, υπολόγισε περίπου 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ή 90 γρ. ωμό ρύζι για κάθε άτομο. Εάν θέλεις να ετοιμάσεις ένα γεύμα με διάφορα συστατικά όπου το ρύζι είναι ένα μικρό μέρος του πιάτου, τότε υπολόγισε 1/3 φλιτζανιού του τσαγιού ή 60 γρ. ωμό ρύζι για κάθε μερίδα. Το ρύζι, όπως και τα ζυμαρικά, διπλασιάζεται σε όγκο, γι’αυτό και καλό είναι να ξέρεις εκ των προτέρων πόση ποσότητα θα έχεις διαθέσιμη στο τέλος.

4. Βράσε το σε ζωμό

Οι οδηγίες όλων των κατασκευαστών ρυζιού συνιστούν να το βράσεις σε νερό. Στην πραγματικότητα, βράζοντάς το σε σπιτικό ζωμό κότας ή λαχανικών το ρύζι απορροφά ακόμη περισσότερη νοστιμιά από τη γεύση του ζωμού. Αρκετοί μάλιστα έχουν προχωρήσει ακόμη παραπέρα, βράζοντας το ρύζι σε κρασί, χυμό φρούτων, ή ακόμη και τσάι! Σίγουρα πρόκειται για θέμα γούστου αλλά και προϋπολογισμού, αλλά μην φοβηθείς να πειραματιστείς και να βράσεις ρύζι με ένα μέρος νερύ και ένα μέρος άλλου υγρού.

Δείτε ακόμα: αφράτο ρύζι με κοτόπουλο και αρωματική σάλτσα βερίκοκο

5. Οπωσδήποτε πρόσθεσε αλάτι

Αν αρνείσαι να πειραματιστείς με κάποιο άλλο υγρό, τότε μην τσιγκουνευτείς το αλάτι. Μπορεί το ρύζι να είναι συνοδευτικό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ανάλατο! Ξεκίνησε φειδωλά, ώστε όταν αναμείξεις το ρύζι με τη σάλτσα να μην προκύψει υπερβολικά αλατισμένο φαγητό.

6. Δώσε προσοχή στην αναλογία ρυζιού και νερού

Οι περισσότεροι τύποι ρυζιού θέλουν 2 μέρη νερό (ή άλλο υγρό) για 1 μέρος ρυζιού στο βράσιμο.  Θυμήσου πως όταν αναφέρουμε “υγρό”, μιλάμε για το νερό, τον ζωμό, το κρασό ή τριμμένη ντομάτα. Αυτή η σημείωση είναι χρήσιμη όταν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις τα υπέροχα αυτά γεμιστά  που μελώνουν στο φούρνο ή το σπανακόρυζο με ντομάτα του Τάσου.

Μόλις διαβάσεις τα 10 μυστικά για τέλειο ρύζι στο σπίτι, δοκίμασε τη συνταγή σε βίντεο: τα ωραιότερα σπιτικά γεμιστά που λιώνουν στο στόμα.

7. Βράσε σε χαμηλή φωτιά με καπάκι

Βάλε την κατσαρόλα με το νερό και το ρύζι και άφησέ τα βράσουν σε χαμηλή φωτιά.  Μην ξεχάσεις να καλύψεις το σκεύος με το καπάκι του! Έτσι το ρύζι θα βράσει ομοιόμορφα αφού οι υδρατμοί που εγκλωβίζονται στο σκεύος δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για να βράσει το ρύζι στους ατμούς του. Εάν δυναμώσει η φωτιά και αρχίζει να αφρίζει το ρύζι, αφαίρεσε για λίγο το καπάκι και επανάφερέ το μετά.

8. Το ρύζι θέλει αφράτεμα

Όταν “σκάσει” το ρύζι, δηλαδή όταν βγουν τρυπούλες στην επιφάνεια του κόκκου, ανακάτεψέ το με ένα πιρούνι όσο είναι ζεστό. Έτσι το ρύζι θα παραμείνει ζουμερό μέχρι να το σερβίρεις. Η τεχνική αυτή ταιριάζει πολύ και στο πιλάφι.

Κάνε εγγραφή στο κανάλι του Mama Peinao TV για να βλέπεις πρώτος όλες τις νέες μας συνταγές!

1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.