8 υλικά στην κουζίνα που δεν ανακυκλώνονται

Υλικά που δεν ανακυκλώνονται

Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ανακύκλωση στην Ελλάδα, ωστόσο ακόμα και σήμερα η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν γνωρίζει ότι πολλά από τα υλικά που πετάμε στην ανακύκλωση, στην πραγματικότητα δεν ανακυκλώνονται.

Οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης συσκευασιών, συχνά φορτωμένοι με κάθε είδους σκουπίδι, δίνουν μια εικόνα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ακόμα η ανακύκλωση στη χώρα μας. Είναι προφανής η έλλειψη ενημέρωσης, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να ρίχνουν στους κάδους της ανακύκλωσης υλικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται στο συγκεκριμένο σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακατάλληλα υλικά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα: καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο, διαμορφώνουν φορτίο το οποίο είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να ανακυκλωθεί, λερώνουν και καταστρέφουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ μπορεί να απειλούν με τραυματισμό τους εργαζομένους στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Ας δούμε λοιπόν ποια από τα παρακάτω συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα ΔΕΝ ανανακυκλώνονται.

Κουτιά γάλακτος, χυμού και πελτέ ντομάτας: Τα κουτιά αυτά διαθέτουν εσωτερική επένδυση απο αλουμίνιο ή πολλές στρώσεις χαρτιού με πλαστικό που είναι αδύνατον να διαχωριστούν. Αντικαταστήστε την αγορά τους με πλαστικά μπουκάλια PET (πολυεστέρας) που ανακυκλώνονται.

Αλουμινόχαρτο και χαρτιά με αλουμίνιο: Το αλουμινόχαρτο δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συσκευασιών αλουμινίου, ενω το κουτί ζαχαροπλαστείου και η σακούλα μεταφοράς παγωτού δεν μπορούν να δεχθούν διαχωρισμό του χαρτιού με το αλουμίνιό τους. Όπου τα συναντάτε, ζητήστε εναλλακτικές χάρτινες ή χύμα συσκευασίες.

Χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας: Το πιο αντι-οικολογικό, τεχνητά λευκασμένο και χημικά επεξεργασμένο υλικό, δεν ξαναγίνεται πολτός. Καλό θα είναι να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση τους αντικαθιστώντας τα άμεσα με πανιά που πλένονται.

Πλαστικές σακούλες σούπερ μάρκετ: Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τις βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, όπως αυτές που δίνουν πολλά σούπερ μάρκετ. Οι σακούλες αυτές μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες.  Πρακτικά τις ξεχωρίζετε απο τον ήχο “χριτς-χράτς” που κάνουν οταν τα τρίβετε με τα δάχτυλα. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες αποσυντίθενται και δεν ανακυκλώνονται. Επίσης, υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποσύνθεσής τους να ξεκινήσει ενώ βρίσκονται στους μπλε κάδους ή στο κέντρο διαλογής, δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομματάκια και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών.

Πιάτα και ποτήρια μιας χρήσης: Πρόκειται για πλαστικά και μίξεις πλαστικού με χαρτί που δεν μπορούν να αναμιχθούν με το κυρίως πλαστικό της σακούλας ή του σκληρού πλαστικού στην ανακύκλωση. Υιοθετήστε δικό σας ποτήρι καφέ και κάντε πάρτυ με πλενόμενα πιάτα και μαχαιροπήρουνα.

Συσκευασία σνακ και κατεψυγμένων: Είναι αδύνατον να ξαναμπούν σε μίγμα για την κατασκευή νέων συσκευασιών. Ελαχιστοποιήστε την αγορά τους και προτιμήστε διάφανες συσκευασίες καθαρής σακούλας.

Πλαστικά καλαμάκια: Οι βιομηχανίες επεξεργασίας τους απαιτούν να παραδίδονται διαχωρισμένα σε μεγάλες ποσότητες, πράγμα αδύνατον λόγω τεράστιου όγκου και εξαιρετικά χαμηλού βάρους.  

Πλαστικά μπουκάλια νερού: Να διευκρινήσουμε ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού πράγματι αναγκυκλώνονται. Πρέπει πάντα να διαχωρίζουμε τ πλαστικά μπουκάλια από τα καπάκια, καθώς ανακυκλώνονται διαφορετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.