ΑρχικήΆρθρα5 συνταγές για light φθινοπωρινά γλυκά

5 συνταγές για light φθινοπωρινά γλυκά

 

Από τη Λίζα Μάτσα,

Αν θες να γλυκαθείς κι αυτό το φθινόπωρο χωρίς να πάρεις κιλά, σου έχουμε πέντε υγιεινές προτάσεις όπου βασικό συστατικό δεν είναι η ζάχαρη, αλλά η κολοκύθα, το μέλι και η κανέλα!

1. Monkey bread σε παραλλαγή

Υλικά

  • 10-12 κομμάτια από το ψωμί ολικής αλέσεως 
  • 1 φλιτζ. μαρμελάδα μήλο
  • 1/4 φλιτζ. κανέλα 
  • 1/4 φλιτζ. ζάχαρη 
  • 1 φλιτζ. ασπράδια αυγών 
  • 1/4 φλιτζ. μέλι
  • 2 κ.σ. γάλα 
  • 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουνε τον φούρνο στους 170οC και βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με την μαρμελάδα μήλο. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε το ταψί με κανέλα και ζάχαρη και το κόβουμε σε κομμάτια. Ανακατεύουμε τα ασπράδια, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και το μέλι σε ένα μπολ. Τοποθετούμε μία μία τις φέτες ψωμιού στο ταψί, σχηματίζοντας στρώσεις. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα αυγών και ψήνουμε για 25 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει. Όταν παρει θερμοκρασία δωματίου, αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

 

2. Τράιφλ με μήλο σε 10 λεπτά

Υλικά

  • 5 μεγάλα μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες 
  • 1/2 φλιτζ. μέλι
  • 1/2 φλιτζ. νερό 
  • 1/2 κ. γλ. κανέλα 
  • 1/2 κ.γλ. τζίντζερ 
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 225 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί 
  • 2 φλιτζ. τριμμένο μπισκότο, μούσλι και ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα (ανακατεμένα)

Εκτέλεση

Για ένα μεγάλο τράιφλ χρησιμοποιούμε ένα μεσαίο μπολ, για 4 ατομικά χρησιμοποιούμε 4 χαμηλά ποτήρια. Βάζουμε τα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους μήλα, το μέλι, το νερό και τα μπαχαρικά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Δημιουργούμε στρώσεις από τα μήλα, το μπισκότο και τη σαντιγί. Πασπαλίζουμε με κανέλα, μέλι ή και σάλτσα καραμέλας, προαιρετικά. Διατηρείται στο ψυγείο.

 

3. Καραμελωμένα φιστίκια με αλάτι

Υλικά

  • 1/2 φλιτζ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ. σ. μέλι
  • 1/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος 
  • 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 3/4 φλιτζ. αλατισμένα φιστίκια πίνατς
  • 10 γρ. κουβερτούρα λιωμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το μέλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει σκούρο καραμελένιο χρώμα (περίπου 5-10 λεπτά). Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Προσοχή γιατί το μείγμα θα φουσκώσει. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο και επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά για 1 λεπτό ακόμα. Ανακατεύουμε και τα φιστίκια και αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα για να κρυώσει και κατόπιν περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα αν θέλουμε.

 

4. Ψωμί κολοκύθας

Υλικά

  • 400 γρ. πουρέ κολοκύθας 
  • 3 μεγάλα αυγά 
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη 
  • 3/4 φλιτζ. γιαούρτι 
  • 3/4 φλιτζ. νερό 
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • 2 φλιτζ. αλεύρι ολικής αλέσεως 
  • 1 και 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα 
  • 1 κ.γλ.  μπέικιν πάουντερ 
  • 1 κ.γλ. αλάτι 
  • 1/2 κ.γλ. τζίντζερ 
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε την κολοκύθα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το νερό και τη βανίλια. Τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Ενώνουμε τα δύο μείγματα μεταξύ τους και στη συνέχεια το ρίχνουμε στην φόρμα. Το ψήσιμο διαρκεί από 1 ώρα με 1 ώρα και 15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που τα έχετε βάλει. Με ένα μαχαίρι ελέγχουμε το ψήσιμο. Αν βγει καθαρό σημαίνει πως είναι έτοιμο. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει 10-15 λεπτά μέσα στις φόρμες και κατόπιν το ξεφορμάρουμε.

 

5. Pumpkin Spice Latte

Δες τη συνταγή εδώ.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πίτες για σουβλάκια

Πίτες για σουβλάκι από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε σπιτικές πίτες για να συνοδεύστε με σπιτικά σουβλάκια, τζατζίκι ή τυροκαυτερή και τηγανητές πατάτες!

Παγωτό καϊμάκι μαστιχωτό

Το πιο απίθανο μαστιχωτό παγωτό καϊμάκι που έχετε δοκιμάσει. Πριν το σερβίρετε, αφήστε το παγωτό καϊμάκι στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να μαλακώσει και να γίνει τέλειο.

Μακαρόνια με μανιτάρια α λα κρεμ

Συνταγή για μακαρόνια με μανιτάρια α λα κρεμ στο φούρνο!

Περισσότερα άρθρα

10 εντυπωσιακά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι

Συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι που συνδυάζονται αρμονικά με το μενού, εντυπωσιάζουν και αναδεικνύουν τα κυρίως πιάτα με τον καλύτερο τρόπο!

Το μυστικό υλικό για τέλεια σάλτσα ντομάτας

Η μαγειρική σόδα είναι το μυστικό υλικό για να πετύχετε την τέλεια σάλτσα ντομάτας με σωστή γεύση που δεν ξινίζει!

5 σημεία στην κουζίνα που φωλιάζουν τα μικρόβια & πώς να τα εξολοθρεύσετε

Τα μικρόβια στην κουζίνα κρύβονται σε σημεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Μάθετε πώς θα τα εξολοθρεύσετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ