ΑρχικήΆρθρα7 tips για τέλεια σπιτική πίτσα

7 tips για τέλεια σπιτική πίτσα

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Και σε ποιον δεν αρέσει η πίτσα; Με λεπτό και τραγανό ζυμάρι ή με πλούσιο και αφράτο, γαρνιρισμένη με ό,τι λαχταράμε κάθε φορά, η πίτσα έχει πια κατακτήσει όλο τον κόσμο. Η καλύτερη πίτσα είναι αυτή που φτιάχνουμε με τα χεράκια μας, γι’αυτό και μοιραζόμαστε μαζί σας μυστικά για να φέρετε την Ιταλία στο σπίτι σας.

1. Ποσότητα υλικών

Όλα ξεκινούν με την ποσότητα των υλικών που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε τη ζύμη της πίτσας που είναι η βάση της νοστιμιάς της. Αυτό που χρειαζόμαστε για να μετρήσουμε κυρίως το πόσο αλεύρι απαιτείται είναι μια ζυγαριά κουζίνας. Για να έχουμε μια ζύμη που δεν θα μας κολλήσει και θα μπορούμε  εύκολα και στον σωστό χρόνο να την πλάσουμε και να την ανοίξουμε, πρέπει να μετρήσουμε με ακρίβεια το αλεύρι, αφού η ποιότητά του μπορεί να μας ξεγελάσει αν το μετρήσουμε διαφορετικά.  Γι’αυτό, ξεχάστε το μέτρημα με τα φλιτζάνια κι αγοράστε μια ζυγαριά κουζίνας.

2. Το σωστό αλεύρι

Από τη στιγμή που το αλεύρι είναι το κύριο συστατικό για τη ζύμη, πρέπει να διαλέξουμε ένα σωστού τύπου και καλής ποιότητας. Το κατεξοχήν ιδανικό αλεύρι για πίτσα είναι το αλεύρι τύπου 00. Βέβαια, εμείς στο σπίτι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι σκληρό  (δηλαδή δυνατό) τα οποία μπορούμε εύκολα να βρούμε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.

3. Ζυμάρι

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στο ζυμάρι, απλώς αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας. Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλά στα χέρια μας. Αν στη συνταγή χρησιμοποιείται αλάτι, ζυμώνουμε για 5 λεπτά τα υπόλοιπα υλικά και κατόπιν το προσθέτουμε. Μετά το ζύμωμα, πρέπει να σκεπάσουμε με μια βρεγμένη πετσέτα τη λεκάνη με τη ζύμη και να την αφήσουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά ή για όσο χρόνο λέει η συνταγή. Στη συνέχεια, για να φουσκώσει, πρέπει να την τυλίξουμε πάλι με βρεγμένη πετσέτα και να την αφήσουμε να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου.

Δείτε ακόμα: συνταγή για σπιτική πίτσα

4. Η ζύμη στο ψυγείο

Αφού η ζύμη είναι έτοιμη, τη βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με βρεγμένη πετσέτα για μια μέρα τουλάχιστον, για  να φουσκώσει και κυρίως για να γίνει η γεύση της  καλύτερη. Επίσης, μπορούμε να την φυλάξουμε και στην κατάψυξη για τουλάχιστον ένα μήνα και να την χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να τη βγάλουμε από το προηγούμενο βράδυ και να την αφήσουμε στο ψυγείο για να ξεπαγώσει.

5. Άνοιγμα ζύμης

Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε πλάστη για πιο σίγουρο κι ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Βέβαια, οι Ιταλοί ανοίγουν τη ζύμη αποκλειστικά με τα χέρια, επομένως μπορείτε κι εσείς να πειραματιστείτε.

6. Υλικά για το γαρνίρισμα

Φυσικά και μπορείτε να προσθέσετε ό,τι επιθυμείτε για να γαρνίρετε την  πίτσα σας. Πάντα χρησιμοποιούμε ως βάση σπιτική σάλτσα ντομάτας, ενώ τα πιο απλά υλικά, κι όχι τα εξεζητημένα, με τους κατάλληλους συνδυασμούς  είναι αυτά που φέρνουν την αυθεντική νοστιμιά.

7. Ψήσιμο

Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος στους 200οC, αφού για να ψηθεί σωστά η πίτσα πρέπει να είναι πολύ γρήγορη η διαδικασία και σε πολύ δυνατή θερμοκρασία.  Επίσης, δεν τη τοποθετούμε ποτέ στην σχάρα, αλλά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ο ενδεδειγμένος χρόνος ψησίματος είναι 15-20 λεπτά.

Για να πάρετε ιδέες για το τι υλικά μπορείτε να βάλετε στην πίτσα σας, σας έχουμε τις πιο λαχταριστές συνταγές  και ιδέες για να φτιάξετε  πίτσα με ό,τι φαγητό σας έχει περισσέψει από χθες.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα

Συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα από τον Τάσο Αντωνίου. Δείτε πώς θα φτιάξετε το νηστίσιμο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας εύκολα και απλά!

Φακόρυζο πιλάφι

Φακόρυζο πιλάφι από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο με γευστικό ρύζι και θρεπτικές φακές. Το φακόρυζο είναι ένας εύκολος τρόπος να φάνε όλοι και να γλύφουν τα δάχτυλά τους!

Χριστουγεννιάτικη πάβλοβα

Συνταγή για χριστουγεννιάτικη πάβλοβα με υπέροχη κόκκινη σάλτσα από βατόμουρα.

Περισσότερα άρθρα

6 λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις μακαρονάδα

Τα πιο συνηθισμένα λάθη όταν φτιάχνουμε μακαρονάδα!

Κάνουμε πικνίκ για την Πρωτομαγιά στην Αθήνα!

Πιάστε το Μάη με ένα ανοιξιάτικο πικνίκ! Bonus απίθανες συνταγές.

Μυστικά για άπαιχτα μακαρόνια φούρνου

Η πιο συγκλονιστική συνταγή έχει 5 μυστικά για να πετύχετε την τέλεια μακαρονάδα ογκρατέν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ