Κάθε φορά που μαγειρεύετε παντζάρια, η κουζίνα σας θυμίζει τόπο εγκλήματος; Όσο κι αν προσπαθείτε να μη λεκιάσετε την κουζίνα, ο χυμός των παντζαριών καταλήγει να αφήνει το στίγμα του παντού. Από τον πάγκο και τις επιφάνειες κοπής, μέχρι πάτωμα αλλά και συχνά στον φούρνο μικροκυμάτων και το ψυγείο. Δεν θα αφήσουμε για τις κόκκινες πιτσιλιές στα χέρια και τα ρούχα! Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μαγειρέψατε παντζάρια.
Αναρωτιέστε αν υπάρχει τρόπος για να αποφύγετε αυτό το χάος στην κουζίνα; Δυο επαγγελματίες μάγειρες που διαχειρίζονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες παντζαριών μας δίνουν τις συμβουλές τους για να μαγειρεύουμε παντζάρια χωρίς να λερώνουμε. Πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι πάντα θα ξεφύγουν μερικές πιτσιλιές, όσες μέτρα και αν έχετε λάβει.
Αν πραγματικά δεν θέλετε κανένα λεκέ, επιλέξτε διαφορετική ποικιλία παντζαριού
Στην Ελλάδα, βρίσκουμε ως επί το πλείστον κόκκινα παντζάρια, αλλά μπορείτε να φυτέψετε στο μπαλκόνι τα δικά σας λευκά παντζάρια, τα οποία έχουν παρόμοια γήινη γεύση με τα κόκκινα.
Αν τα κόκκινα παντζάρια είναι η μόνη επιλογή, εξοπλιστείτε κατάλληλα
Προετοιμαστείτε κατάλληλα πριν μαγειρέψετε τα παντζάρια. Πρέπει οπωσδήποτε να φορέσετε γάντια και ποδιά για να μη καταλήξετε με λερωμένα χέρια και ρούχα. Αν θέλετε να κρατήσετε καθαρό το ξύλο κοπής, στρώστε από πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλα πριν ξεκινήσετε να κόβετε τα παντζάρια.
Μην ξεφλουδίζετε τα παντζάρια μέχρι να τα μαγειρέψετε
Εάν έχετε δοκιμάσει ποτέ να ξεφλουδίσετε ένα ωμό παντζάρι, ξέρετε πόσο δύσκολη και ακατάστατη διαδικασία είναι. Γι ‘αυτό πρέπει πάντα να περιμένετε να τα ξεφλουδόσετε αφού τα μαγειρέψετε, όταν το παντζάρι μπορεί να τρυπηθεί με το πιρούνι και το δέρμα βγαίνει αμέσως. Και όταν τελικά τα ξεφλουδίσετε, κάντε το μέσα στον νεροχύτη. Με αυτόν τον τρόπο, όλο το χάος θα πάει στην αποχέτευση.
Μερικοί ακόμη τρόποι να μαγειρέψετε τα παντζάρια χωρίς να λερώσετε την κουζίνα
Ο αγαπημένος (και λιγότερο βρώμικος) τρόπος να μαγειρέψετε τα παντζάρια είναι να τα ψήσετε κάτω από μια πλούσια κρούστα αλατιού. Το αλάτι αποβάλλει την υγρασία, η οποία θα μειώσει την ποσότητα του χυμού.
Για να το κάνετε, θα χρειαστείτε περίπου ένα κιλό αλάτι για κάθε κιλό παντζάρια. Ανακατέψτε το αλάτι με 1-2 ασπράδια αυγών μέχρι το μείγμα να είναι υγρό και να μπορεί να πλαστεί με τα χέρια για να σχηματίσει κρούστα γύρω από τα παντζάρια. Πλένετε και στεγνώνετε τα τεύτλα σας, τα τοποθετείτε σε ένα ταψί και τα καλύπτετε σε αλάτι. Ψήστε στους 200οC για μια ώρα μέχρι το αλάτι να γίνει καφέ. Αφήστε τα να ξεκουραστούν μέχρι να είναι αρκετά δροσερά για να τα διαχειριστείτε. Στη συνέχεια σπάστε με ένα μαχαίρι την κρούστα αλατιού και αφαιρέστε τα τέλεια ψημένα παντζάρια σας.
Η δεύτερη μέθοδος απαιτεί αλουμινόχαρτο, ελαιόλαδο και μυρωδικά
Πολλοί προτιμούν τα παντζάρια με ελαιόλαδο και μυρωδικά σε ατομικά πακέτα αλουμινόχαρτου. Το ψήσιμο σε πακέτα συγκρατεί τον χυμό που βγάζου οι βολβοί καθώς ψήνονται. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφαιρέσετε το παντζάρι όταν τελειώσει το ψήσιμο και να πετάξετε τον χυμό, χωρίς να λερώσετε την κουζίνα.
Για αυτή τη μέθοδο, ξεπλύνετε και στεγνώστε τους βολβούς σας, στη συνέχεια αλείψτε τους με λίγο ελαιόλαδο (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ανά παντζάρι) και βότανα όπως θυμάρι και αλάτι. Τυλίξτε κάθε παντζάρι χωριστά με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 200οC μέχρι να τρυπιούνται με το παντζάρι, περίπου για 30 λεπτά για ένα παντζάρι μεσαίου μεγέθους ή 45 λεπτά με 1 ώρα για ένα μεγάλο τεύτλο. Αφαιρέστε τα από το φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν και αξιοποιήστε τα όπως θέλετε.
Δείτε ακόμη: η ωραιότερη συνταγή για παντζάρια σαλάτα με βινεγκρέτ!