ΑρχικήΆρθραΚαλαμπόκι: 5 λόγοι που πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας

Καλαμπόκι: 5 λόγοι που πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας

Το καλαμπόκι είναι ένα γευστικό και θρεπτικό λαχανικό που το απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι ψητό αλλά και στις σαλάτες, σε σάλτσες, ακόμη και στην πίτσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλαμπόκι αποτελεί ένα ιδιαίτερο τρόφιμο που συγκαταλέγεται όχι σε μία, αλλά σε δύο κατηγορίες. Το ψημένο καλαμπόκι που τρώμε ολόκληρο στις συναυλίες και τις διακοπές θεωρείται λαχανικό, ενώ οι κόκκοι καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται για το ποπ κορν εντάσσονται στα σιτηρά. Εμείς σας παρουσιάζουμε 5 λόγους για να εντάξετε το καλαμπόκι στη διατροφή σας.

Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση

Ένα φλιτζάνι καλαμπόκι παρέχει περίπου 390 mg κάλιο. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά πρόσληψη 4.700 mg καλίου την ημέρα για καλή καρδιαγγειακή υγεία. Μπορείτε να ελαχιστοποιείτε το αλάτι που χρησιμοποιείτε για να απολαύσετε το καλαμπόκι σας, έτσι ώστε να μη διαταράσσετε την ισορροπία νατρίου-καλίου.

Δείτε ακόμα: 4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι

Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Ένα φλιτζάνι καλαμπόκι παρέχει 3,9 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στην κατηγορία των αδιάλυτων ινών. Οι αδιάλυτες ίνες δρουν τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά απέναντι στη δυσκοιλιότητα και επίσης επιταχύνουν την απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό.

Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Όπως και άλλα λαχανικά, το καλαμπόκι, χάρη στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων παθήσεων. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, αναφέρουν ότι το καλαμπόκι αποτελεί καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών από το ρύζι ή τη βρώμη, ενώ τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στο καλαμπόκι περιλαμβάνουν καροτενοειδή, βιταμίνη C και βιταμίνη E.

Δρα κατά της αναιμίας

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά του καλαμποκιού συναντάμε και το σίδηρο, ο οποίος στα 100 γραμμάρια καλαμποκιού ανέρχεται στο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, δρώντας κατά της σιδηροπενικής αναιμίας. Ακόμη, στην ίδια ποσότητα χαρίζουμε στον οργανισμό μας μαγνήσιο που βοηθάει στην ενέργεια και στην υγεία των οστών και βιταμίνη Β6 που επίσης παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Κάνει καλό στα μάτια

Τα καροτενοειδή  λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχετι το καλαμπόκι προστατεύουν τα υγιή κύτταρα των ματιών ενάντια στις ακτίνες υψηλής ενέργειας που αντιστοιχούν στο μπλε ιώδες φως. Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη προστατεύουν τα μάτια από χρόνιες παθήσεις, όπως τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε τροφές που είναι γενικότερα πλούσιες σε καροτενοειδή.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Vegan σαλάτα κους κους

Μια εύκολη και χορταστική vegan σαλάτα με λαχανικά και κους κους. Σερβίρεται αμέσως ή και ως μεσημεριανό στο ταπεράκι.

Παλμιέ με ζαμπόν

Συνταγή για παλμιέ με ζαμπόν, τυρί και μουστάρδα!

Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας

Συνταγή για κοτόπουλο με λινγκουίνι και σάλτσα μουστάρδας!

Περισσότερα άρθρα

Τα 7 μυστικά που δεν ήξερες για την τέλεια σούπα

Μυστικά για υπέροχες ζεστές χειμωνιάτικες σούπες. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να φτιάξετε μια πεντανόστιμη σούπα!

Το μενού του Πάσχα

Ένα μενού για το Πάσχα με τις καλύτερες πασχαλινές συνταγές για σαλάτες, αρνί κα υπέροχα γλυκά με την υπογραφή του Τάσου Αντωνίου.

Η ιστορία πίσω από το τιραμισού

Η ιστορία πίσω από το τιραμισού, το πιο δημοφιλές ιταλικό γλυκό με μπισκότα, βελούδινγ κρέμα και άρωμα εσπρέσο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ