Το καλαμπόκι είναι ένα γευστικό και θρεπτικό λαχανικό που το απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι ψητό αλλά και στις σαλάτες, σε σάλτσες, ακόμη και στην πίτσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλαμπόκι αποτελεί ένα ιδιαίτερο τρόφιμο που συγκαταλέγεται όχι σε μία, αλλά σε δύο κατηγορίες. Το ψημένο καλαμπόκι που τρώμε ολόκληρο στις συναυλίες και τις διακοπές θεωρείται λαχανικό, ενώ οι κόκκοι καλαμποκιού που χρησιμοποιούνται για το ποπ κορν εντάσσονται στα σιτηρά. Εμείς σας παρουσιάζουμε 5 λόγους για να εντάξετε το καλαμπόκι στη διατροφή σας.
Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση
Ένα φλιτζάνι καλαμπόκι παρέχει περίπου 390 mg κάλιο. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά πρόσληψη 4.700 mg καλίου την ημέρα για καλή καρδιαγγειακή υγεία. Μπορείτε να ελαχιστοποιείτε το αλάτι που χρησιμοποιείτε για να απολαύσετε το καλαμπόκι σας, έτσι ώστε να μη διαταράσσετε την ισορροπία νατρίου-καλίου.
Δείτε ακόμα: 4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι
Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
Ένα φλιτζάνι καλαμπόκι παρέχει 3,9 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στην κατηγορία των αδιάλυτων ινών. Οι αδιάλυτες ίνες δρουν τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά απέναντι στη δυσκοιλιότητα και επίσης επιταχύνουν την απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό.
Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες
Όπως και άλλα λαχανικά, το καλαμπόκι, χάρη στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων παθήσεων. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, αναφέρουν ότι το καλαμπόκι αποτελεί καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών από το ρύζι ή τη βρώμη, ενώ τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στο καλαμπόκι περιλαμβάνουν καροτενοειδή, βιταμίνη C και βιταμίνη E.
Δρα κατά της αναιμίας
Ανάμεσα στα υπόλοιπα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά του καλαμποκιού συναντάμε και το σίδηρο, ο οποίος στα 100 γραμμάρια καλαμποκιού ανέρχεται στο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, δρώντας κατά της σιδηροπενικής αναιμίας. Ακόμη, στην ίδια ποσότητα χαρίζουμε στον οργανισμό μας μαγνήσιο που βοηθάει στην ενέργεια και στην υγεία των οστών και βιταμίνη Β6 που επίσης παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Κάνει καλό στα μάτια
Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχετι το καλαμπόκι προστατεύουν τα υγιή κύτταρα των ματιών ενάντια στις ακτίνες υψηλής ενέργειας που αντιστοιχούν στο μπλε ιώδες φως. Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη προστατεύουν τα μάτια από χρόνιες παθήσεις, όπως τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε τροφές που είναι γενικότερα πλούσιες σε καροτενοειδή.