ΑρχικήΆρθραΤο Savoir Vivre των Χριστουγέννων

Το Savoir Vivre των Χριστουγέννων

Από τον Χρήστο Ζαμπούνη

 

Πριν από λίγα χρόνια, τόσο λίγα όσο και τόσο μακρινά, τα εφιαλτικά ερωτήματα που αντιμετώπιζε η ανατέλλουσα ελίτ της χώρας προ των εορτών των Χριστουγέννων ήταν τα εξής: Gstaad ή Saint Moritz; Μαλδίβες ή Σεϋχέλλες; Τούτων των υπαρξιακών θεμάτων ανατραπέντων βιαίως, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι εξ ημών πριν τα Χριστούγεννα έχουν επανέλθει στην π.Φ. (προ Φούσκας) εποχή. 

Είτε πάμε για ρεβεγιόν στους γονείς μας είτε με φίλους μας σε έξοδο ή με το ταίρι μας εκδρομή, προκρίνουμε τη ζεστασιά της ψυχής, που είναι ο βατήρ κάθε αφρώδους βίου. Σε περίπτωση που καλούμε οι ίδιοι στο σπίτι μας, φροντίζουμε να αποφεύγουμε τον αρχοντοχωριατισμό, που είναι η παιδική ασθένεια των νεοαφιχθέντων στο βασίλειο του Μαμωνά. Αποφεύγουμε να είμαστε overdressed, να στολιστούμε δηλαδή σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εάν οι ίδιοι ή η συμβία μας δεν διακρινόμαστε στη μαγειρική τέχνη, δεν ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια από μια πιο ταλαντούχο συγγενή ή φίλη, ή ακόμη να απευθυνθούμε σε catering. Διαλέγουμε το καλύτερο τραπεζομάντιλο και τα πιο κομψά σερβίτσια, χωρίς να κάνουμε defile της οικοσκευής του Versace. Κυρίως, όμως, είμαστε φιλόφρονες και περιποιητικοί με τους καλεσμένους μας, προλαβαίνοντας κάθε επιθυμία τους. 

Οδηγός μας αυτές τις ημέρες είναι ο στίχος του Σεφέρη: «Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες». Προσφέρουμε δώρα όχι με εμφανή διάθεση ανταλλαγμάτων ή ως προκαταβολική μορφή επιτεύξεώς τους, αλλά ως έκφραση αισθημάτων. Τηλεφωνούμε ή επισκεπτόμαστε τους λιγότερο τυχερούς, έναν μακρινό ηλικιωμένο συγγενή ή έναν γνωστό σε ένδεια. Σκεφτόμαστε τον θυρωρό, την κυρία που ζει μόνη της στο υπόγειο, τα ορφανά της Γιουγκοσλαβίας, τα παιδιά του «Ελπίδα», τους άπορους της Βέροιας, με δυο λόγια και τους άλλους πλην του εαυτού μας. Ο αλτρουισμός μας δεν είναι θορυβώδης, ούτε επιδεικτικός. Μάλλον θα τον χαρακτηρίζαμε διακριτικό. Πέραν της διασκεδάσεως και της εκτονώσεως, ίσως είναι αυτό που μας κάνει να λάμπουμε ουσιωδώς.

Μη χάσετε

Coffee Talks: νέο podcast για τον καφέ από τον Τάσο Αντωνίου

Ο καφές έχει πάντα ιστορίες πίσω του. Από το...

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τυροκροκέτες

Τυροκροκέτες από τον Τάσο Αντωνίου. Οι πιο τραγανές και τυρένιες τυροκροκέτες που έχετε δοκιμάσει φτιάχνονται με πέντε μόνο υλικά!

Ρολάκια πίτσας

Πεντανόστιμα ρολάκια πίτσας. Δοκιμάστε σήμερα κιόλας αυτή την υπέροχη πίτσα σε ρολάκια από αφράτη σφολιάτα.

Ζουμερό ψάρι στη λαδόκολλα

Μία εύκολη συνταγή, πολύ ελαφριά που θα λατρέψουν όσοι αγαπούν τα ψάρια.

Περισσότερα άρθρα

6 λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε σάλτσα για ζυμαρικά

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε σάλτσα ζυμαρικά. Δείτε πώς θα τα διορθώσετε εύκολα και γρήγορα!

Συνταγές με μοσχοκάρυδο

Προσθέστε στις συνταγές σας μοσχοκάρυδο για περισσότερη νοστιμιά ακολουθώντας τα tips του Μαμα Πειναω.

Πώς μαγειρεύουμε τα μανιτάρια;

Πώς μαγειρεύουμε τα μανιτάρια ανάλογα με την ποικιλία τους;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ