Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη,
Μεγάλη καταναλώση αλατιού γνωρίζουμε πως για τους ενήλικες σημαίνει υπέρταση και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Τα παιδιά δεν έχουν ακόμα σωστά ανεπτυγμένα νεφρά για να μπορούν να επεξεργαστούν το αλάτι στην διατροφή τους. Οι επίσημες συστάσεις για την κατανάλωση σε αλάτι ανα ηλικία είναι:
7-12 μηνών : 1 γρ. αλάτι
1-3 ετών : 2 γρ. αλάτι
4-6 ετών : 3 γρ. αλάτι
Δεδομένου ότι αλάτι περιέχoυν ήδη το γάλα, τα δημητριακά και το ψωμί, δεν είναι απαράιτητο να το προσθέτουμε και στο γεύματά του.
Παραδείγματα τροφίμων και περιεκτικότητας σε αλάτι που μπορεί να καταναλώνει ήδη το παιδί σας:
1 κομμάτι κίτρινο τυρί (30 γρ.) = 0.5 γρ. αλάτι
1 φέτα λευκό ή μαύρο ψωμί = 0.4 γρ. αλάτι
30 γρ. κορν φλέικς = 0.5 γρ.
100 ml. γάλα αγελαδινό = 0.12 γρ. αλάτι