Γίγαντες στον φούρνο: Μια παραδοσιακή συνταγή γεμάτη νοστιμιά
Καλώς ήρθατε στον κόσμο των ελληνικών παραδοσιακών συνταγών και μιας από τις πιο αγαπημένες και θρεπτικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας! Εδώ, σας προσφέρουμε μια παραδοσιακή συνταγή γεμάτη με αρώματα και νοστιμιά, φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι.
Η ιστορία της συνταγής για γίγαντες στο φούρνο
Η συνταγή για γίγαντες στον φούρνο χρονολογείται από αιώνες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφικής παράδοσης. Το πιάτο αυτό συνδέεται με την πλούσια αγροτική κληρονομιά της Ελλάδας και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφαγικές και vegan δίαιτες.
Με γεύση πλούσια και γεμάτη, με μια ωραία ισορροπία αλμυρού και ξινού η σάλτσα ντομάτας δίνει στο πιάτο μια γλυκιά και umami γεύση, ενώ τα μυρωδικά, όπως το σκόρδο και το ρίγανη, προσθέτουν μια αρωματική πινελιά.
Γίγαντες στο φούρνο
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια γίγαντες
- 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
- 1/2 κ.γλ. πάπρικα
- 1/4 κ.γλ. τζίντζερ αποξηραμένο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 700 ml ζωμό λαχανικών
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ρίγανη
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε νερό με λίγη μαγειρική σόδα. Μετά από 12 ώρες τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε καλά.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα καρότα και το πράσο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας. Τον τρίβουμε καλά στον πάτο της κατσαρόλας με την κουτάλα για να βγάλει όλα τα αρώματα και τη γεύση του. Κόβουμε χωριάτικο λουκάνικο σε ροδέλες και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε γλυκιά πάπρικα και αποξηραμένο τζίντζερ. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν οι γεύσεις. Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ και τη σπάμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε τους στραγγισμένους γίγαντες.
- Πασπαλίζουμε τον μαϊντανό και προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό λαχανικών, μέχρι να καλυφθούν οι γίγαντες. Καλύπτουμε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες και να πιουν τα υγρά τους, για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.
- Μεταφέρουμε τους γίγαντες σε πυρίμαχο σκεύος, ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στις αντιστάσεις για 40 λεπτά. Οι γίγαντες φούρνου είναι έτοιμοι όταν έχουν απορροφήσει τα υγρά και έχουν μείνει με το λάδι τους.
Βίντεο συνταγής
Δείτε ακόμα: συνταγή για κόκκινες φακές σούπα
For more Greek recipes in English, visit MyGreekSalad.com
Μπράβο! Υπέροχο φαγητό. Έκανα οτι ακριβως ειπες στο βίντεο.