ΑρχικήΣυνταγέςΛαδεράΓίγαντες στον φούρνο

Γίγαντες στον φούρνο: Μια παραδοσιακή συνταγή γεμάτη νοστιμιά

Καλώς ήρθατε στον κόσμο των ελληνικών παραδοσιακών συνταγών και μιας από τις πιο αγαπημένες και θρεπτικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας! Εδώ, σας προσφέρουμε μια παραδοσιακή συνταγή γεμάτη με αρώματα και νοστιμιά, φτιαγμένη με αγάπη και μεράκι.

Η ιστορία της συνταγής για γίγαντες στο φούρνο

Η συνταγή για γίγαντες στον φούρνο χρονολογείται από αιώνες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφικής παράδοσης. Το πιάτο αυτό συνδέεται με την πλούσια αγροτική κληρονομιά της Ελλάδας και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφαγικές και vegan δίαιτες.

Με γεύση πλούσια και γεμάτη, με μια ωραία ισορροπία αλμυρού και ξινού η σάλτσα ντομάτας δίνει στο πιάτο μια γλυκιά και umami γεύση, ενώ τα μυρωδικά, όπως το σκόρδο και το ρίγανη, προσθέτουν μια αρωματική πινελιά.

Γίγαντες φούρνου
Εκτύπωση

Γίγαντες στο φούρνο

Γίγαντες φούρνου από τον Τάσο Αντωνίου. Μια παραδοσιακή συνταγή για γίγαντες στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και χωριάτικο λουκάνικο!
Πιάτο Κυρίως πιάτα
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Γίγαντες στο φούρνο
Προετοιμασία 15 λεπτά
Εκτέλεση 1 ώρα
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 15 λεπτά
Μερίδες 6
Θερμίδες 292θερμίδες
Δημιουργός Τάσος Αντωνίου

Υλικά

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε ροδέλες
  • 1/2 κ.γλ. πάπρικα
  • 1/4 κ.γλ. τζίντζερ αποξηραμένο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 700 ml ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ρίγανη

Εκτέλεση

  • Μουλιάζουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε νερό με λίγη μαγειρική σόδα. Μετά από 12 ώρες τους στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε καλά.
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα καρότα και το πράσο και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας. Τον τρίβουμε καλά στον πάτο της κατσαρόλας με την κουτάλα για να βγάλει όλα τα αρώματα και τη γεύση του. Κόβουμε χωριάτικο λουκάνικο σε ροδέλες και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε γλυκιά πάπρικα και αποξηραμένο τζίντζερ. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν οι γεύσεις. Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ και τη σπάμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε τους στραγγισμένους γίγαντες.
  • Πασπαλίζουμε τον μαϊντανό και προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό λαχανικών, μέχρι να καλυφθούν οι γίγαντες. Καλύπτουμε την κατσαρόλα με καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γίγαντες και να πιουν τα υγρά τους, για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.
  • Μεταφέρουμε τους γίγαντες σε πυρίμαχο σκεύος, ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στις αντιστάσεις για 40 λεπτά. Οι γίγαντες φούρνου είναι έτοιμοι όταν έχουν απορροφήσει τα υγρά και έχουν μείνει με το λάδι τους.

Βίντεο συνταγής

Δείτε ακόμα: συνταγή για κόκκινες φακές σούπα

For more Greek recipes in English, visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πίτσα με πεπερόνι

Πεντανόστιμη και πικάντικη πίτσα με πεπερόνι από τον Τάσο Αντωνίου. Μια εξαιρειτκή συνταγή για πίτσα, ειδικά για τους λάτρεις των αλλαντικών καυτερών γεύσεων!

Μαρμελάδα κεράσι

Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα κεράσι!

Τονοσαλάτα

Τονοσαλάτα εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη. Μια υπέροχη τονοσαλάτα ιδανική για σάντουιτς, χορταστική και θρεπτική!

Περισσότερα άρθρα

Dulce de leche ή αλλιώς καραμελωμένο γάλα

Αμαρτία από καραμέλα με ένα μόνο υλικό.

Το μυστικό υλικό για τέλεια αφράτη φανουρόπιτα

Η τέλεια φανουρόπιτα χρειάζεται αυτό το υλικό για να γίνει φουσκωτή, αφράτη και απόλυτα ζουμερή!

10 μυστικά για τέλειες μαρμελάδες

Πώς θα φτιάξετε την τέλεια μαρμελάδα; Δείτε εδώ τα μυστικά για άψογες μαρμελάδες, όλο τον χρόνο!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ