Από την Άννα Ευθυμίου,
Μπορεί η Αθήνα να έχει γεμίσει από εστιατόρια που υπόσχονται «κάτι διαφορετικό», όμως λίγα καταφέρνουν να το προσφέρουν με τόση αυθεντικότητα και φινέτσα όσο το Amber. Στεγασμένο σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής στο κέντρο της Αθήνας, το Amber αποπνέει ηρεμία και αίσθηση διακριτικής πολυτέλειας, ιδανική για να απολαύσει κανείς ένα προσεγμένο δείπνο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Το επισκεφθήκαμε βραδάκι, όταν ο φωτισμός χαμήλωσε, η μουσική βρήκε το ιδανικό της ύφος και η ατμόσφαιρα γέμισε με το άρωμα των φρεσκομαγειρεμένων πιάτων. Το Amber το βράδυ μεταμορφώνεται, διατηρώντας τη χαλαρότητα ενός all-day χώρου, αλλά ενισχύοντας τον χαρακτήρα ενός κομψού σοφιστικέ δείπνου.
Πίσω από τη γαστρονομική ταυτότητα του Amber βρίσκεται ο καταξιωμένος σεφ Βασίλης Τζίμας. Πάντα με σεβασμό στην πρώτη ύλη, αλλά και με τόλμη στον τρόπο που επαναπροσεγγίζει τις γεύσεις, χτίζει ένα μενού που γεφυρώνει αβίαστα το οικείο με το μοντέρνο. Η δημιουργικότητά του αποτυπώνεται σε κάθε λεπτομέρεια, κάνοντας την εμπειρία στο Amber όχι απλώς απολαυστική, αλλά και μελετημένη μέχρι την τελευταία πινελιά.
Ξεκινήσαμε με κροκέτες μουσακά, μια παιχνιδιάρικη, μοντέρνα προσέγγιση της παραδοσιακής συνταγής, με τραγανή υφή απέξω και κρεμώδη γέμιση που ξυπνά μνήμες Κυριακής στο σπίτι. Η vegan Caesar σαλάτα με BBQ γλυκοπατάτες και ντρέσινγκ χούμους με κάππαρη ήταν μια δροσερή έκπληξη: ισορροπημένη, γεμάτη χαρακτήρα και ιδανική επιλογή ακόμη και για μη vegan επισκέπτες.

Συνεχίσαμε με τις παπαρδέλες “παστίτσιο”, με μοσχαρίσια μάγουλα και κρέμα γραβιέρας, ένα comfort dish σε νέα εκδοχή, που αποδεικνύει ότι το Amber ξέρει να σέβεται τις ελληνικές γεύσεις προσθέτοντας δημιουργικές πινελιές. Εντυπωσιακός και ο γύρος με αργοψημένο χοιρινό λαιμό, καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστή ντομάτα. Πλούσιο πιάτο που ισορροπεί ανάμεσα στην παραδοσιακή γεύση και τη σύγχρονη γαστρονομική τεχνική.
Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν το surf & turf sushi, ένας απρόσμενος αλλά απόλυτα επιτυχημένος συνδυασμός από τηγανητή γαρίδα, αγγούρι, φρέσκο κρεμμύδι, τυρί κρέμα και από πάνω καψαλισμένο μοσχάρι, sour mayo και σχινόπρασο. Η εμπειρία απογειώνεται ακόμη περισσότερο χάρη στο sushi bar, όπου μπορείς να παρακολουθήσεις τους sushi chefs να δημιουργούν το πιάτο σου μπροστά σου, με ολόφρεσκα υλικά. Το sushi του Amber είναι σίγουρα ένα ακόμη δυνατό χαρτί για να επιστρέψεις ξανά και ξανά.

Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από το γεύμα μας το flap steak Black Angus: προσεκτικά ψημένο, με γεμάτη γεύση και τρυφερή υφή, είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους κρεατοφάγους της παρέας.
Το δείπνο μας συνοδεύσαν επιλεγμένες ετικέτες κρασιού αλλά και signature cocktails, που ήρθαν να «δέσουν» με την υπόλοιπη εμπειρία, χωρίς φανφάρες, αλλά με ουσία.
Το Amber δεν είναι απλώς ένα ακόμη εστιατόριο. Είναι ένας χώρος που σέβεται τον επισκέπτη, επενδύει στην ποιότητα χωρίς υπερβολές και προσφέρει μία γαστρονομική πρόταση που αξίζει να δοκιμάσει κανείς όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Amber Athens
Κολοκοτρώνη 38-40 & Λεωχάρους, T. 2103227757