Το κρέας είναι διαχρονική αξία για κάθε foodie που σέβεται τον εαυτό του. O Άμπακος στον Πειραιά είναι ένα εστιατόριο που ξεφεύγει από τα υπόλοιπα. Συνδυάζει άψογα ένα αυθεντικό steak house με την σύγχρονη ελληνική κουζίνα, σε μια φιλόξενη και ζεστή ατμόσφαιρα στην Τρούμπα, μια ανάσα πριν το λιμάνι του Πειραιά. Με άλλα λόγια, εδώ η έκφραση “τρώω τον άμπακο” αποκτά υπόσταση.
Οι λάτρεις του κρέατος από όλη την Αθήνα ξέρουν καλά τον Άμπακο από το ξεκίνημά του τον Οκτώβριο του 2016. Οι ξύλινες λεπτομέρειες στη διακόσμηση δημιουργούν μια ζεστασιά, κάνοντας κοντράστ με τα τραπέζια του καναπέ και τις αναπαυτικές καρέκλες.
Το κρεατοφαγικό μενού έχει εμπλουτιστεί με ορεκτικά που έχει δημιουργήσει ο εξαιρετικός σεφ Χρήστος Τζιέρας. Ξεκινήσαμε με τυρολουκουμάδες με κυκλαδίτικα τυριά σερβιρισμένους με μαρμελάδα μάνγκο, με το οποίο ενθουσιαστήκαμε για την πρωτοτυπία, τις δουλεμένες γεύσεις και την απίθανη τραγανή υφή.
Συνεχίσαμε με το σαγανάκι από πικάντικο κεφαλοτύρι Ελασσόνας με chutney φράουλας, το οποίο έχει άψογη κρούστα, ενώ ο πιπεράτος χαρακτήρας του τυριού έρχεται σε απόλυτη γευστική ισορροπία με το γλυκό chutney φράουλας. Πολλές παρέες το παραγγέλνουν σε διπλή ποσότητα για να είναι όλοι σίγουροι ότι θα φάνε από αυτή τη λιχουδιά.
Επόμενο πιάτο, το προσούτο προβατίνας με πορτοκάλι και γραβιέρα. Εδώ, το ιταλικό ταπεραμέντο συναντά την ελληνική γεύση. Η αίσθηση της προβατίνας – ένα κρέας που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο κοινό – είναι διακριτική, φίνα και σε απόλυτη αρμονία με τα εσπεριδοειδή.
“O Άμπακος στον Πειραιά είναι ένα εστιατόριο που ξεφεύγει από τα υπόλοιπα”
Από τις σαλάτες, ξεχωρίσαμε αυτή με σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα, ψητό κατσικίσιο τυρί, πορτοκάλι και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών. Πληθωρική, ενδιαφέρουσα με βάθος γεύσης και άκρως εντυπωσιακή.
Όταν περνάμε στο κρέας, η απόλαυση απογειώνεται. Η ποικιλία από τέσσερα λουκάνικα ωρίμανσης είναι ο μεζές που θα σε κερδίσει για την βαθιά νοστιμιά και τα ιδιαίτερα αρώματα των μπαχαρικών των λουκάνικων.
Περνώντας στους πρωταγωνιστές του γεύματος, τα πραγματικό αστέρια είναι η picanha Black Angus η οποία σερβίρεται με σάλτσα τσιμιτσούρι και θαλασσινό αλάτι Maldon, και η συγκλονιστική μοσχαρίσια μπριζόλα Tomahawk. Στον Άμπακο ψήνουν όλα τα κρεατικά στην εντέλεια στον ισπανικό φούρνο Mibrasa τύπου Josper που τους χαρίζει το χαρακτηριστικό καπνιστό τους άρωμα. Το γευστικό αποτέλεσμα; Ζουμερό κρέας με μια τρυφεράδα που δεν ξεχνάς εύκολα, αξιοθαύμαστη υφή και σπάνια φινέτσα.
Για τους πραγματικούς εραστές της κρεατοφαγίας, στον Άμπακο μπορούν να προ-παραγγείλουν ιδιαίτερες κοπές και κρέατα, όπως το crème de la crème μοσχαρίσιο Κobe ή το φημισμένο Wagyu. Αλλά και οι λάτρεις των “ντόπιων” προϊόντων έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε ελληνικές αυτόχθονες φυλές κρεάτων, ή ελληνικές βιολογικές εκτροφές. Το αμιγώς ελληνικό ταπεραμέντο παραμονεύει φυσικά στα περισσότερα πιάτα του καταλόγου, με πινελιές προϊόντων ΠΟΠ παραγωγών από όλη την Ελλάδα να δίνουν “ψυχή” στις γευστικές προτάσεις.
Στον δυνατό επίλογο, θα σου προτείνουμε το σπασμένο μιλφέιγ με παγωτό βανίλια, σοκολάτα, κρεμ μπρουλέ, τυλιγμένα σε βουτυράτη σφολιάτα, επιτυχημένα ταιριασμένο με σως καραμέλας.
Άμπακος, Φίλωνος 66 & 2ας Μεραρχίας, Πειραιάς, Τ: 210 4525251
Καλά είμαστε Πειραιώτες και δεν ξέρουμε αυτό το μαγαζί, πως γίνεται; Θα πάμε να το δοκιμάσουμε γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στις προτάσεις και φυσικά γιατί είναι στον όμορφο Πειραά μας. Αυτή η tomahawk μου έκλεισε το μάτι 😉
Σας το προτείνουμε με μεγάλη χαρά! Κορυφή σε όλα του.
Πήγαμε. Μαγαζάρα με φοβερό κρέας. Γιατί δεν το ξέραμε τόσο καιρό.