ΑρχικήΆρθρα6 τρόποι να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση

6 τρόποι να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται συνήθως σε μόλυνση από βακτήρια (π.χ. σαλμονέλα, Ε. coli ή καμπυλοβακτηρίδιο) ή ιούς (π.χ. νοροϊός). Τα πιο συχνά μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη διαταραχή του γαστρεντερικού συστήματος είναι η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο. Πώς λοιπόν αποφεύγουμε την τροφική δηλητηρίαση;

Πριν περάσουμε στο πώς την αποφεύγουμε, πρέπει να καταλάβουμε πώς μπορεί ο οργανισμός να προσβληθεί από τα παραπάνω βακτήρια ή τους ιούς. Τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό με τους εξής τρόπους:

  • Κακές συνθήκες υγιεινής όσων ασχολούνται με τις τροφές και τους χώρους εστίασης
  • Προβληματικό πλύσιμο σκευών, τροφών, λαχανικών (πριν καταναλωθούν ωμά)
  • Κακό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας, του φυσήματος της μύτης, της επαφής με ζώα
  • Ανεπαρκές μαγείρεμα κυρίως στο κρέας, στα θαλασσινά και στα αυγά
  • Μολυσμένο νερό οικιακής χρήσης
  • Χρήση σκευών και εξαρτημάτων (επεξεργασία ωμού κρέατος με το ίδιο μαχαίρι που θα κοπεί η σαλάτα)
  • Κακή διατήρηση και ασφάλεια των τροφίμων
  • Κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος ή τροφίμων που γίνονται από μη παστεριωμένο γάλα
  • Θερμοκρασία του ψυγείου πάνω από 4,4°C.

Προφανώς, τις περισσότερες φορές δεν είναι στο χέρι μας εάν θα προσβληθούμε από κάποιο βακτήριο. Σίγουρα, όμως, πρέπει να μάθουμε πώς να προφυλαχθούμε από τα επικίνδυνα βακτήρια που κρύβονται στο φαγητό μας. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων και σήμερα ήρθε η ώρα να τους καταρρίψουμε. Να λοιπόν πώς αποφεύγουμε την τροφική δηλητηρίαση.

1. Διαβάζουμε τις ετικέτες με προσοχή

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε σημασία στα συστατικά, τα αλλεργιογόνα και στις οδηγίες συντήρησης του προϊόντος. Καλό είναι να αποφεύγουμε τρόφιμα που οι συσκευασίες τους έχουν ανοιχθεί ή έχουν ρωγμές. Καλό είναι να αποφεύγουμε να αγοράζουμε αλλοιώσιμα τρόφιμα που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους. Ωστόσο, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούμε να τα καταναλώσουμε αφού έχουν λήξει – δείτε τη λίστα εδώ.

2. Αποφεύγουμε τις γευστικές δοκιμές σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Κάνοντας μια βόλτα στη λαϊκή αγορά, πολλοί παραγωγοί προσφέρουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ως απόδειξη της ποιότητας και της φρεσκάδας τους. Μην πέσετε στην παγίδα να δοκιμάσετε, διότι τις περισσότερες φορές τα προϊόντα δεν έχουν πλυθεί. Φρούτα όπως οι φράουλες απαιτούν πολύ καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωση. Συχνά τα φρέσκα προϊόντα ταξιδεύουν έως και 20 χιλιάδες χιλιόμετρα, αναλόγως εάν είναι εισαγωγής ή ελληνικά, με αποτέλεσμα να αλλάζουν πολλά χέρια και να εκτίθενται σε βακτήρια ή μικρόβια μέχρι να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που παράγονται κοντά στον τόπο διαμονής σας  για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

3. Πλένουμε πάντα πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά

Εκτός από την έκθεση σε φυτοφάρμακα, πολλά φρούτα και λαχανικά επικαλύπτονται με κερί, όπως το μήλο ή το λεμόνι. Η διαδικασία αυτή απαιτείται ώστε να αντέξουν στο μακρύ ταξίδι της μεταφοράς από τον αγρό στην αγορά ή τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Γι’αυτό και το πλύσιμο πρέπει να είναι πολύ σχολαστικό, και μάλιστα με βούρτσα ώστε να φύγουν τυχόν υπολείμματα από φυτοφάρμακα ή άλλα ζημιογόνα στοιχεία. 

4. Προσέχουμε όταν μαγειρεύουμε κρέας

Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι οικιακοί μάγειρες είναι να πλένουν το κοτόπουλο ή το κρέας πριν το μαγειρέψουν. Πλένοντάς το απλώς σκορπίζουμε σε όλο το νεροχύτη μικρόβια και τυχόν σαλμονέλλα, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και 2 μέτρα μακριά, χωρίς να το καταλάβουμε. Ωμά τρόφιμα όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα αυγά, τα θαλασσινά, αλλά και λαχανικά όπως οι πιπεριές μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα. Η λύση είναι να τα μαγειρεύουμε πολύ καλά, ιδανικά χρησιμοποιώντας θερμόμετρο κατάλληλο για τρόφιμα ώστε να ελέγξουμε το ψήσιμο στο εσωτερικό τους. Επιπλέον, πρέπει να διατηρούμε ξεχωριστά ξύλα κοπής για το κρέας και τα λαχανικά, τα οποία μετά τη χρήση να τα πλένουμε με καυτό νερό και σαπούνι. Ακόμη, καλό είναι να χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας για να καθαρίσουμε τον πάγκο, ή εάν θέλουμε βαμβακερή πετσέτα, να την πλένουμε  στο πλυντήριο με καυτό νερό.

5. Είμαστε επιλεκτικοί με τα θαλασσινά

Εάν αγοράζουμε ψάρια και θαλασσινά από το ιχθυοπωλείο, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο πωλητής φορά καθαρά γάντια. Εμπιστευόμαστε τις αισθήσεις μας και κυρίως την όσφρηση. Εάν ένα ψάρι μυρίζει πολύ έντονα, πιθανότατα να μην είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Εάν έχετε τη δυνατότητα, επιλέξτε “αλανιάρικα” ψάρια και θαλασσινά. Ενδεχομένως τα ψάρια που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες να είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από κάποιο μικρόβιο  μέσα στην ιχθυοκαλλιέργεια, σε σχέση με ένα αλανιάρικο ψάρι.

6. Συντηρούμε τα τρόφιμα σε δροσερό περιβάλλον 

Η ζέστη δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων. Όταν αγοράζετε κρέας, γαλακτοκομικά, μεταφέρετε τα σε ισοθερμικές τσάντες για να τα προστατεύσετε από την θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έχετε υπόψιν ότι τα αλλοιώσιμα τρόφιμα δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου παραπάνω από δυο ώρες. Το καλοκαίρι ο χρόνος μειώνεται σε μια μόλις ώρα.

7. Καταψύχουμε σωστά τα τρόφιμα

Βάζοντας το φαγητό στην κατάψυξη κερδίζουμε χρόνο, χρήματα και χώρο. Ο βασικός κανόνας της απόψυξης είναι ότι όλα τα τρόφιμα καταψύχονται μόνο μία φορά. Γι’ αυτό χωρίζουμε το φαγητό σε μερίδες ώστε να αποψύξουμε ακριβώς την ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Δείτε εδώ 9 φαγητά που δεν ξέρατε ότι μπαίνουν στην κατάψυξη αλλά και τον οδηγό για τη σωστή κατάψυξη των τροφίμων.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γεμιστά

Τα γεμιστά του Τάσου! Δείτε την υπέροχη συνταγή για γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά.

Δίχρωμο κέικ

Δίχρωμο κέικ με γεύση βανίλια σοκολάτα. Αφράτο, με υπέροχο άρωμα βουτύρου και μοναδικό σχέδιο σαν ζέμπρα που θα λατρέψετε!

Παραδοσιακό σαραγλί

Σιροπιαστό, παραδοσιακό και πεντανόστιμο σαραγλί. Μπορείτε να γεμίσετε το σαραγλί με τους ξηρούς καρπούς που προτιμάτε.

Περισσότερα άρθρα

Λαχταριστές συνταγές με ροδάκινα

Λαχταριστές καλοκαιρινές συνταγές με ροδάκινα της εποχής! Ροδάκινα στρουμπουλά και ζουμερά που μπαίνουν στις συνταγές μας και χαρίζουν απίστευτες γεύσεις!

Τα 6 μυστικά για φανταστικό μουσακά

Τα μυστικά που πρέπει να ξέρεις για να φτιάξεις τέλειο μουσακά.

Πώς θα πετύχεις το τέλειο τσίζκεικ

Μυστικά και tips για το πιο νόστιμο σπιτικό cheesecake.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ