Το αυγό είναι μία από τις τροφές που υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας λόγω της ευκολίας που μπορεί να μαγειρευτεί, γι’ αυτό και πρέπει να ξέρουμε πώς να τα επιλέγουμε. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες με το τί πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυγά.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις λαϊκές αγορές) πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει:
- Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:
0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας - Την χώρα προέλευσης. Για την Ελλάδα ο κωδικός αναγράφεται ως GR
- Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
- Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων
Επιπλέον, όλα τα αυγά που πωλούνται σε σημεία λιανικής πώλησης πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (σε συνδυασμό με τις παραπάνω ενδείξεις που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού):
- Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου
- Την κατηγορία ποιότητας και βάρους
- Τον αριθμό αυγών, που περιέχει η συσκευασία
- Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας)
Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να προσέχουν:
- Την ημερομηνία λήξης και τις ενδείξεις στη συσκευασία (όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης), ώστε να διαπιστώνουν τη νωπότητα και καταλληλότητα των αυγών
- Τα αυγά μπορούν να πωλούνται ως «extra» ή «extra φρέσκα» μόνο μέχρι την έβδομη ημέρα από τη συσκευασία τους ή την ένατη ημέρα μετά την ωοτοκία
- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του
- Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού
5 επιπλέον συμβουλές για την αγορά, τη συντήρηση και την κατανάλωση των αυγών:
- Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος
- Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή
- Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή
- Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται και θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο
- Η φρεσκάδα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο. Αεροθάλαμος του αυγού είναι ο αέρας που υπάρχει μέσα στο αυγό, ανάμεσα στο ασπράδι και το κέλυφος.
Τα αυγά που περνούμε από την λαϊκή αγορά πρέπει να έχουν ταυτότητα;?