Aναδιοργανώστε την κουζίνα σας

Από την Άννα Ευθυμίου,

Νέος χρόνος, νέες αποφάσεις, γιατί όχι και νέα κουζίνα; Φυσικά δε μιλάμε για δαπανηρές αλλαγές, αντίθετα προτείνουμε λύσεις που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χώρο και χρόνο στο μέρος του σπιτιού που μάλλον περνάτε τις περισσότερες ώρες του ελεύθερου χρόνου σας. Από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν δεν είστε ο μεγαλύτερος φαν της μαγειρικής, γιατί να μην κάνετε την κουζίνα σας έναν χώρο φιλόξενο και άνετο;

Πάρτε το απόφαση ότι δεν θα φτιάξετε ποτέ ψωμί με αυτόν τον αρτοπαρασκευαστή που έχετε κρύψει καιρό τώρα στο ντουλάπι και ανταλλάξτε τον με τον ατμομάγειρα που η φίλη σας ποτέ δεν κατάλαβε ποτέ πώς να χρησιμοποιήσει. Τα σκουπίδια ενός μάγειρα είναι ο θησαυρός του άλλου, γι΄αυτό, ειδικά μέσα στην κρίση, ένα πάρτι με τους φίλους σας στο σπίτι για ανταλλαγή άχρηστων για τον καθένα μαγειρικών συσκευών μπορεί να γίνει ό,τι πιο αποδοτικό κάνατε τελευταία. Ξεφορτωθείτε τις συσκευές και τα εργαλεία που έχουν μείνει στο ράφι – κυριολεκτικά– και ανταλλάξτε τα!

1. Συσκευές που έχουν μόνο μια χρήση. Μηχανές παρασκευής ζυμαρικών, αποχυμωτές, συσκευές για παρασκευή cupcakes, χύτρες ταχύτητας, φόρμες για μπιφτέκια και η λίστα του καταναλωτισμού δεν έχει όρια.  Είναι δύσκολο να αποχωριστείτε τις ακριβές σας συσκευές αλλά όταν καταλαμβάνουν άδικα χώρο στην κουζίνα σας, απλώς ξέρετε ότι ήρθε η ώρα να τις αποσυνδέσετε από την πρίζα.

2. Υπερβολικά πολλά εργαλεία. Οι μάγειρες με πολλές «ώρες πτήσης» χρειάζονται περισσότερες από μια κουτάλες, μπολ, μεζούρες, ειδικά μαχαίρια και ξύλα κοπής. Ωστόσο, σίγουρα θα υπάρχουν και πολλά εργαλεία που καταλαμβάνουν χώρο στην κουζίνα σας. Συγκεντρώστε τα σετ από μαχαιροπίρουνα και καθαρίστε τα συρτάρια σας από τα διπλά τιρμπουσόν, τους αποφλοιωτές, τις ατέλειωτες πηρούνες και κουτάλες, τις σπάτουλες, τα σουρωτήρια και τις λαβίδες.

3. Θυμηθείτε τον κανόνα του ενός χρόνου: ό,τι δεν έχετε χρησιμοποιήσει για περισσότερο από ένα χρόνο, πηγαίνει στον κάδο ανακύκλωσης (δηλαδή το πάρτι ανταλλαγής). Αναμφισβήτητα κάποιοι χρησιμοποιούν πολύ συχνά την πρέσα σκόρδου, ωστόσο για εσάς που την έχετε ξεχάσει εδώ και ένα χρόνο στο συρτάρι, μάλλον ήρθε η ώρα να την ανταλλάξετε. Φυσικά, μερικά σκεύη για ειδικές περιστάσεις, όπως ένα γουόκ, ή οικογενειακά κειμήλια αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα.

4. Μην ξεχνάτε ότι όλα είναι υποκειμενικά. Ίσως για εσάς να είναι απαραίτητος ο κόφτης μήλων για να φτιάξτε την τέλεια μηλόπιτα. Αυτό που μετράει είναι ο καθένας να ξεφορτωθεί ό,τι δεν χρησιμοποιεί καθόλου και να κρατήσει στην κουζίνα του τα εργαλεία που πραγματικά τον βοηθάνε – ακόμη κι αν κάποιοι θεωρούν το εργαλείο για την αφαίρεση του πυρήνα του μήλου εντελώς άχρηστο.

5. Τέλος, χρειάζεται λίγη ματαιοδοξία πού και πού. Ή αλλιώς τα όμορφα αντικείμενα που μας φτιάχνουν τη διάθεση και διακοσμούν την κουζίνα μας, μένουν. Τι κι αν έχετε λίγες παραπάνω ξύλινες κουτάλες; Δίνουν μια ρετρό αίσθηση στο χώρο και σας ευχαριστούν, επομένως μπορούν να συνεχίσουν να κοσμούν την κουζίνα σας. Δεν είναι κακό να είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με μαγειρικά σκεύη που ξυπνάνε αναμνήσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.