Εκτύπωση
Φουντουκόπιτα
Φουντουκόπιτα, ένα υπέροχο γλυκό από τον Τάσο Αντωνίου. Μια ζουμερή και γευστική φουντουκόπιτα που θα απολαύσετε στο έπακρο αν ψήσετε για δέκα λεπτά τα φουντούκια για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Μερίδες 6
Θερμίδες 614θερμίδες
Υλικά
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
- 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 8 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 300 γρ. ζάχαρη
- 230 γρ. φουντούκια τριμμένα
- 1 κ.γλ. βανιλίνη
- λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Για το σιρόπι
- 100 ml νερό
- 130 γρ. ζάχαρη
- ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 25 εκ.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
- Χτυπάμε στο σταθερό μίξερ, σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να σφίξουν λίγο και να ασπρίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τη ζάχαρη σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου ασπρίσουν καλά και δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα. Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν σχηματίσει σφιχτές κορυφές.
- Ρίχνουμε στη μαρέγκα έναν-έναν τους κρόκους και χτυπάμε μετά από κάθε προσθήκη. Μετά από λίγο σταματάμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα φουντούκια και τη βανίλια ανακατεύοντας με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) απαλά, με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά.
Για το σιρόπι
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι περίπου 20 λεπτά προτού βγάλουμε τη φουντουκόπιτα από το φούρνο.
- Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει το μείγμα να βράζει, το αφήνουμε για 5 λεπτά στη φωτιά ακόμη και το αποσύρουμε.
- Σιροπιάζουμε με μια κουτάλα τη καυτή φουντουκόπιτα με το χλιαρό σιρόπι μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο. Με αυτό το σιρόπι θέλουμε να δώσουμε λίγη υγρασία στη φουντουκόπιτα ώστε να μείνει ζουμερή για μέρες, χωρίς να γίνει σιροπιαστό γλυκό. Αφήνουμε τη φουντουκόπιτα για περίπου μισή ώρα να σταθεί πριν τη σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.
Tips
Μπορείτε να ψήσετε τα φουντούκια για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC πριν τα χρησιμοποιήσετε στη συνταγή ώστε να βγάλουν όλη τη γεύση και τα αρώματά τους.
Μπράβο πολυ ωραία και απλή συνταγη
παρα πολυ ωραια συνταγη! την κανουμε μια φορα το μηνα σιγουρα! μπραβο υπεροχος οπως παντα