ΑρχικήΆρθραΤι τρώμε το τριήμερο των Φώτων;

Τι τρώμε το τριήμερο των Φώτων;

Από την Άννα Ευθυμίου,

Το τριήμερο της παραμονής των Θεοφανείων, ανήμερα της ημέρας των Θεοφανείων και της γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου αποτελεί το λεγόμενο «τριήμερο των Φώτων». 

Παραμονή των Φώτων (5 Ιανουαρίου)

Το τριήμερο ξεκινά με τον εκκλησιασμό το πρωί της παραμονής των Θεοφανείων. Οι πιστοί αφού πάρουν αγιασμό από την εκκλησία και λάβουν το αντίδωρο θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι μαγείρισσες θα ετοιμάσουν το νηστίσιμο φαγητό για το μεσημέρι ενώ τα παιδιά θα ξεχυθούν στα γειτονικά σπίτια για να πουν τα κάλαντα των Θεοφανείων. Εμπνευστείτε για το σημερινό μενού και φτιάξτε εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιάτα! Ο Τάσος Αντωνίου σας δείχνει 4 φανταστικές συνταγές σε βίντεο για να επιλέξετε μία ή και περισσότερες για τις δημιουργίες της νηστείας.

Vegan λαδένια Κιμώλου
Μακαρονάδα με γαρίδες
Μαύρες φακές

Φαλάφελ

Φαλάφελ ανατολίτικα
Ρεβύθια φούρνου

Ανήμερα των Φώτων – Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου)

Η γιορτινή αυτή ημέρα ξεκινά με τον εκκλησιασμό των πιστών. Μετά τη λειτουργία, ο ιερέας και οι πιστοί θα βγουν από τον ναό και θα κατευθυνθούν στο σημείο όπου θα γίνει η «κατάδυση του Σταυρού». Το σημείο αυτό είναι κάποιο λιμάνι, ποτάμι, πηγάδι, δεξαμενή ή απλά μια εξέδρα στο προαύλιο της εκκλησίας πάνω στην οποία πραγματοποιείται η τελετή. Μετά τη ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα, πέφτουν στα νερά οι «βουτηχτάδες» για να πιάσουν τον σταυρό ενώ όποιος βρει τον σταυρό πρώτος θεωρείται ότι είναι τυχερός και ευλογημένος. Η γιορτινή ατμόσφαιρα της ημέρας επιστεγάζεται από ένα ανάλογο φαγητό στο τραπέζι, το οποίο είναι συνήθως χοιρινό. Μερικές υπέροχες συνταγές για τα Φώτα ή Θεοφάνεια είναι οι παρακάτω.

Χοιρινό ρολό με γέμιση
Ρύζι με λουκάνικο
Χοιρινό σνίτσελ

Ανήμερα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου (7 Ιανουαρίου)

Η τελευταία ημέρα του «τριημέρου των Φώτων» είναι η ημέρα που τιμάται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ή Βαπτιστής. Το πιο διαδεδομένο έθιμο της ημέρας έχει να κάνει με το «βρέξιμο» των νιόπαντρων ζευγαριών, σύμφωνα με το οποίο τα νιόπαντρα ζευγάρια οδηγούνται στην παραλία συνοδεία μουσικής. Εκεί σπρώχνονται από τους παριστάμενους στην θάλασσα οι οποίοι τους εύχονται να ζήσουν και να αποκτήσουν παιδιά. Μιας και πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική γιορτή για τους Έλληνες, και στο σημερινό τραπέζι θα πρωταγωνιστήσουν γιορτινές συνταγές με χοιρινό. Μην ξεχάσετε να ευχηθείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα με ένα υπέροχο γλυκό όπως τα παρακάτω!

Cheesecake με σοκολατένια μπισκότα
Εύκολο μπανόφι στο ποτήρι
Δροσερό μπισκοτογλυκό με 4 υλικά

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Stollen, χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με αποξηραμένα φρούτα

Συνταγή για παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία που θυμίζει τσουρέκι με γέμιση από φρούτα και ξηρούς καρπούς!

Μανιτάρια με κονιάκ και άρωμα σκόρδου

Μανιτάρια με κονιάκ από τον Τάσο Αντωνίου! Μια υπέροχη συνταγή για μανιτάρια με άρωμα κονιάκ και σκόρδου, ιδανικό ως ορεκτικό ή συνοδευτικό για το κυρίως πιάτο μας.

Μεσογειακή τηγανιά

Συνταγή για υπέροχη μεσογειακή τηγανιά με θαλασσινά!

Περισσότερα άρθρα

Πώς θα πετύχεις το τέλειο τσίζκεικ

Μυστικά και tips για το πιο νόστιμο σπιτικό cheesecake.

Πώς να φτιάξεις άψογο σπιτικό παγωτό καϊμάκι

Παγωτό καϊμάκι, νόστιμο και μαστιχωτό, που μοσχοβολάει σαλέπι. Μάθετε πώς θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα σπιτικό παγωτό καϊμάκι.

11 μυστικά για να πετύχετε το τέλειο παντεσπάνι

Τέλειο παντεσπάνι για τούρτες εύκολο, νόστιμο και απόλυτα επιτυχημένο, με αυτά τα 11 μικρά μυστικά επιτυχίας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ