Τι τρώμε το τριήμερο των Φώτων;

Από την Άννα Ευθυμίου,

Το τριήμερο της παραμονής των Θεοφανείων, ανήμερα της ημέρας των Θεοφανείων και της γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου αποτελεί το λεγόμενο «τριήμερο των Φώτων». 

Παραμονή των Φώτων (5 Ιανουαρίου)

Το τριήμερο ξεκινά με τον εκκλησιασμό το πρωί της παραμονής των Θεοφανείων. Οι πιστοί αφού πάρουν αγιασμό από την εκκλησία και λάβουν το αντίδωρο θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι μαγείρισσες θα ετοιμάσουν το νηστίσιμο φαγητό για το μεσημέρι ενώ τα παιδιά θα ξεχυθούν στα γειτονικά σπίτια για να πουν τα κάλαντα των Θεοφανείων. Εμπνευστείτε για το σημερινό μενού και φτιάξτε εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιάτα! Ο Τάσος Αντωνίου σας δείχνει 4 φανταστικές συνταγές σε βίντεο για να επιλέξετε μία ή και περισσότερες για τις δημιουργίες της νηστείας. Δείτε τις συνταγές πατώντας Play ( ▶) στα παρακάτω βίντεο!

Περισσότερες εύκολες και νόστιμες νηστίσιμες συνταγές θα βρείτε με ένα κλικ εδώ.  

Ανήμερα των Φώτων – Θεοφάνεια (6 Ιανουαρίου)

Η γιορτινή αυτή ημέρα ξεκινά με τον εκκλησιασμό των πιστών. Μετά τη λειτουργία, ο ιερέας και οι πιστοί θα βγουν από τον ναό και θα κατευθυνθούν στο σημείο όπου θα γίνει η «κατάδυση του Σταυρού». Το σημείο αυτό είναι κάποιο λιμάνι, ποτάμι, πηγάδι, δεξαμενή ή απλά μια εξέδρα στο προαύλιο της εκκλησίας πάνω στην οποία πραγματοποιείται η τελετή. Μετά τη ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα, πέφτουν στα νερά οι «βουτηχτάδες» για να πιάσουν τον σταυρό ενώ όποιος βρει τον σταυρό πρώτος θεωρείται ότι είναι τυχερός και ευλογημένος. Η γιορτινή ατμόσφαιρα της ημέρας επιστεγάζεται από ένα ανάλογο φαγητό στο τραπέζι, το οποίο είναι συνήθως χοιρινό. Μερικές υπέροχες συνταγές για τα Φώτα ή Θεοφάνεια είναι το χοιρινό ρόστο (δείτε τη συνταγή με ένα κλικ εδώ), χοιρινό πρασοσέλινο (δείτε τη συνταγή με ένα κλικ εδώ), χοιρινό με μελωμένα κυδώνια (δείτε τη συνταγή με ένα κλικ εδώ) και το χοιρινό σαβόρε (δείτε τη συνταγή με ένα κλικ εδώ).

Ανήμερα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου (7 Ιανουαρίου)

Η τελευταία ημέρα του «τριημέρου των Φώτων» είναι η ημέρα που τιμάται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ή Βαπτιστής. Το πιο διαδεδομένο έθιμο της ημέρας έχει να κάνει με το «βρέξιμο» των νιόπαντρων ζευγαριών, σύμφωνα με το οποίο τα νιόπαντρα ζευγάρια οδηγούνται στην παραλία συνοδεία μουσικής. Εκεί σπρώχνονται από τους παριστάμενους στην θάλασσα οι οποίοι τους εύχονται να ζήσουν και να αποκτήσουν παιδιά. Μιας και πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική γιορτή για τους Έλληνες, και στο σημερινό τραπέζι θα πρωταγωνιστήσουν γιορτινές συνταγές με χοιρινό. Μην ξεχάσετε να ευχηθείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα με ένα υπέροχο σοκολατένιο γλυκό ή ένα λαχταριστό cheesecake. Δείτε τις μοναδικές συνταγές πατώντας Play ( ▶) στα παρακάτω βίντεο!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.