Μαντεμένια σκεύη: 7 καλοί λόγοι να τα επιλέξετε

Μαντεμένια σκεύη: 7 καλοί λόγοι να τα επιλέξετε

Τα μαντεμένια σκεύη είναι τα σκεύη στα οποία μαγείρευαν τα πεντανόστιμα φαγητά τους οι γιαγιάδες μας. Κι όμως, όσο κι αν οι ερασιτέχνες μάγειρες μαγειρεύουν κυρίως σε αντικολλητικά τηγάνια, τα μαντεμένια σκεύη, γνωστά και ως σκεύη από χυτοσίδηρο, κάνουν δυναμική επιστροφή στην κουζίνα. Μάθετε τώρα γιατί να επιλέξετε μαντεμένια σκεύη αντί για συμβατικά τηγάνια και κατσαρόλες.

1. Είναι πολύ καλοί αγωγοί της θερμότητας.

Όταν μαγειρεύετε κρέας, ειδικά μπριζόλες, είναι σημαντικό η επιφάνεια του σκεύους που αγγίζει το ωμό κρέας να είναι πολύυψηλή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η κρούστα που σφραγίζει σε όλους τους χυμούς και διατηρεί το κρέας σας ζουμερό, με όλη τη γεύση του. Το μαντεμένιο τηγάνι είναι ζωτικής σημασίας για το μαγείρεμα μιας νόστιμης μπριζόλας αλλά και των λαχανικών σας. Τα μαντεμένια σκεύη αργούν να ζεσταθούν, αλλά αργούν και να κρυώσουν. Έτσι, εκτός από το μαγείρεμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαντεμένιο σκεύος σας και για να σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό.

2. Επιτυγχάνουν ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας.

Μαζί με την διατήρηση θερμότητας, η ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας είναι επίσης πολύ σημαντική για τη διαδικασία μαγειρέματος, ιδιαίτερα εάν ψήνετε κρέας, τηγανίζετε ή ακόμα κι αν ψήνετε γλυκό στο μαντεμένιο τηγάνι σας. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι προθερμαίνετε πάντα την μαντεμένια κατσαρόλα από χυτοσίδηρο, επειδή χρειάζεστε την υψηλή θερμότητα για να έχετε τα καλύτερα γευστικά αποτελέσματα αλλά και πλούσια θρεπτικά συστατικά.

3. Τα μαντεμένια σκεύη είναι πολυχρηστικά

Μπορείτε να φτιάξετε σχεδόν ό,τι θέλετε με ένα μαντεμένιο σκεύος. Να φρυγανίσετε το ψωμί σας, να ψήσετε τα μπισκότα σας, να φτιάξετε σάλτσα για να συνοδεύσετε το κρέας σας, να τηγανίσετε πατάτες, να μαγειρέψετε κοκκινιστό κρέας. Ό,τι κι αν σας έρχεται στο μυαλό μπορείτε να το κάνετε με ένα μαντεμένιο σκεύος!

4. Απελευθερώνουν σίδηρο στο φαγητό.

Εάν ανήκετε στην κατηγορία ατόμων με έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία), το μαγείρεμα σε μαντέμι θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την καθημερινή πρόσληψή του. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Indian Journal of Pediatrics, οι τροφές ενισχύονται με σίδηρο σε ποσοστό έως και 16% όταν μαγειρεύονται σε σκεύος από χυτοσίδηρο (κοινώς μαντέμι), σε σύγκριση με το μαγείρεμα σε αντικολλητικό σκεύος.

5. Διαθέτουν φυσική αντικολλητική επιφάνεια. 

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σκεύη που έχουν κάποια συνθετική και πιθανότατα επιβλαβή αντικολλητική επικάλυψη, τα μαντεμένια σκεύη μπορούν να γίνουν αντικολλητικά με εντελώς φυσικό τρόπο (seasoning). Τα περισσότερα μαντεμένια σκεύη έχουν ήδη υποστεί μια πρώτη επεξεργασία πριν τα αγοράσετε για να αποκτήσουν αντικολλητική πατίνα (preseasoning). Η πατίνα είναι ένα φυτικό έλαιο το οποίο έχει θερμανθεί έντονα για πολύ ώρα. Η έντονη αυτή θέρμανση οδηγεί στον πολυμερισμό του ελαίου και στη δημιουργία ενός φυσικού φιλμ που κλείνει τους πόρους του μαντεμιού και το καθιστά όλο και περισσότερο αντικολλητικό. Τα μαντεμένια σκεύη είναι φτιαγμένα από χυτοσίδηρο, και αυτό σημαίνει πως αντέχουν σε όλες τις “κακουχίες” – δεν μπορείτε να το γρατζουνίσετε, ούτε να του αφαιρέσετε το χρώμα όταν το χρησιμοποιείτε.

6. Είναι ιδανικά για κάθε περίσταση.

Είτε θέλετε να μαγειρέψετε στην ηλεκτρική εστία, είτε στο γκάζι, είτε στο μπάρμπεκιου, είτε απευθείας σε πυρωμένα κάρβουνα, το μαντεμένιο σκεύος είναι φτιαγμένο για κάθε περίσταση. Το ίδιο σκεύος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εστία σαν κατσαρόλα, μέσα στο φούρνο σαν ταψί ή απευθείας πάνω στη φωτιά ή στα κάρβουνα.

7. Είναι οικονομικά.

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, ειδικά αν συγκρίνετε την απόλυτη τιμή ενός συμβατικού τηγανιού με ένα μαντεμένιο τηγάνι, το κόστος τους σε σχέση με τη διάρκεια ζωής τους και τις απαιτήσεις συντήρησής τους (οι οποίες είναι πραγματικά ελάχιστες) είναι πολύ μικρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.