ΑρχικήΆρθραΝα γιατί πρέπει να ανακατεύουμε τη σαλάτα με τα χέρια

Να γιατί πρέπει να ανακατεύουμε τη σαλάτα με τα χέρια

“Αναμειγνύουμε το ντρέσινγκ με τα λαχανικά και ανακατεύουμε τη σαλάτα με τα χέρια”. Αυτή η απλή οδηγία που δίνουμε σε κάθε συνταγή για σαλάτα συχνά αναστατώνει τις νοικοκυρές και τους οικιακούς μάγειρες. Είναι σωστό να βάζουμε τα χέρια μας στο φαγητό; Γιατί να έχουμα σαλατιέρες με κουτάλες ειδικά για το ανακάτεμα των υλικών και να χρησιμοποιούμε τα χέρια;

Οι σεφ και όλοι οι επαγγελματίες μάγειρες συμφωνούν σε ένα πράγμα: τα χέρια είναι το νούμερο ένα εργαλείο που πρέπει να ξέρουμε χρησιμοποιούμε με κλειστά μάτια στην κουζίνα. Γι’αυτό και υποστηρίζουν ότι η σαλάτα χρειάζεται ανακάτεμα με το χέρι για να δώσει την τέλεια υφή και να αναμειχθούν όλα τα υλικά σωστά. Συχνά, το ντρέσινγκ μπορεί να υπερκαλύψει τα λαχανικά αν προστεθεί σε μεγάλη ποσότητα, ή ακόμη χειρότερα, να πανιάσουν τα ευαίσθητα πράσινα όπως το μαρούλι, με αποτέλεσμα η σαλάτα να χάσει σε γεύση και φρεσκάδα.

Δείτε ακόμα: συνταγή για σαλάτα του Καίσαρα!

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα μεταλλικά εργαλεία, όπως τα μαχαίρια και οι τσιμπίδες, οξειδώνουν τα λαχανικά, καταστρέφοντας τα θρεπτικά τους συστατικά. Η αλήθεια είναι ότι όντως τα λαχανικά υφίστανται οξείδωση, η οποία όμως ξεκινά από τη στιγμή που το φύλλο κόβεται, καθώς το εσωτερικό του έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Και αυτό συμβαίνει αναπόφευκτα, είτε το κόψουμε με το χέρι, είτε με μαχαίρι. Μπορούμε ωστόσο να αποφύγουμε το υπερβολικό μαύρισμα των φύλλων της σαλάτας  κόβοντας με τα χέρια, καθώς έτσι ακολουθούμε τα χωρίσματα της φυσικής δομής του φύλλου κατά το κόψιμο, προκαλώντας ακόμα λιγότερα σπασίματα των αγγείων του φύλλου. Με αυτή τη λογική, και οι μεταλλικές τσιμπίδες ενδεχομένως να επιταχύνουν το μαύρισμα των λαχανικών, γι’αυτό και όλο και περισσότεροι ανακατεύουν τη σαλάτα με τα χέρια.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα φτιάξετε σαλάτα, ακολουθήστε την εξής δοκιμασμένη συνταγή. Ετοιμάστε το ντρέσινγκ, βάλτε τα λαχανικά στη σαλατιέρα, πλύντε καλά τα χέρια σας και προσθέστε το 1/3 της ποσότητας του ντρέσινγκ στα λαχανικά. Ανακατέψτε με τα χέρια και αφήστε την αίσθηση της αφής να σας καθοδηγήσει. Η επικάλυψη πρέπει να είναι ανάλαφρη, όχι πολύ υγρή, και να μη συγκεντρώνεται στον πάτο της σαλατιέρας. Αν νιώθετε ότι τα λαχανικά δεν έχουν αρκετό ντρέσινγκ, συνεχίστε σταδιά την προσθήκη, ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να νιώσετε την ιδανική υφή.

Τώρα που ξέρετε πώς πρέπει να ανακατεύετε τη σαλάτα, εμπνευστείτε από τις παρακάτω υπέροχες συνταγές!

Μη χάσετε

Coffee Talks: νέο podcast για τον καφέ από τον Τάσο Αντωνίου

Ο καφές έχει πάντα ιστορίες πίσω του. Από το...

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μπισκότα κανέλας

Πεντάνοστιμα μπισκότα με κανέλα τα οποία ετοιμάζονται πανεύκολα! Φτιάξτε αυτή τη συνταγή για μπισκότα και γεμίστε την κουζίνα σας με άρωμα κανέλας.

Burger με κινόα και γλυκοπατάτα

Συνταγή για burger χωρίς κρέας με κινόα και γλυκοπατάτα!

Ντονέρ κεμπάπ

Φτιάξε σπιτικό ντονέρ κεμπάπ, ζουμερό και απόλυτα γευστικό! Το ντονέρ κεμπάπ συνοδεύεται από φρέσκο κρεμμυδάκι, ντομάτα και πίτα.

Περισσότερα άρθρα

8 υλικά στην κουζίνα που δεν ανακυκλώνονται

Δείτε ποιες συσκευασίες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα δεν μπαίνουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Συνταγές και μενού για την Πρωτομαγιά

Υπέροχες και πανεύκολες συνταγές για την Πρωτομαγιά. Δείτε το γευστικό μενού της Πρωτομαγιάς με την υπογραφή του Τάσου Αντωνίου.

Τα 5 μικρά tips για τέλειες μπριζόλες

Όλα τα μυστικά και τα tips για τέλειες μπριζόλες, ζουμερές και άψογα ψημένες. Σε αυτές τις μπριζόλες δεν θα αντισταθεί κανείς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ