Να γιατί πρέπει να ανακατεύουμε τη σαλάτα με τα χέρια

“Αναμειγνύουμε το ντρέσινγκ με τα λαχανικά και ανακατεύουμε τη σαλάτα με τα χέρια”. Αυτή η απλή οδηγία που δίνουμε σε κάθε συνταγή για σαλάτα συχνά αναστατώνει τις νοικοκυρές και τους οικιακούς μάγειρες. Είναι σωστό να βάζουμε τα χέρια μας στο φαγητό; Γιατί να έχουμα σαλατιέρες με κουτάλες ειδικά για το ανακάτεμα των υλικών και να χρησιμοποιούμε τα χέρια;

Οι σεφ και όλοι οι επαγγελματίες μάγειρες συμφωνούν σε ένα πράγμα: τα χέρια είναι το νούμερο ένα εργαλείο που πρέπει να ξέρουμε χρησιμοποιούμε με κλειστά μάτια στην κουζίνα. Γι’αυτό και υποστηρίζουν ότι η σαλάτα χρειάζεται ανακάτεμα με το χέρι για να δώσει την τέλεια υφή και να αναμειχθούν όλα τα υλικά σωστά. Συχνά, το ντρέσινγκ μπορεί να υπερκαλύψει τα λαχανικά αν προστεθεί σε μεγάλη ποσότητα, ή ακόμη χειρότερα, να πανιάσουν τα ευαίσθητα πράσινα όπως το μαρούλι, με αποτέλεσμα η σαλάτα να χάσει σε γεύση και φρεσκάδα.

Δείτε ακόμα: συνταγή για σαλάτα του Καίσαρα!

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα μεταλλικά εργαλεία, όπως τα μαχαίρια και οι τσιμπίδες, οξειδώνουν τα λαχανικά, καταστρέφοντας τα θρεπτικά τους συστατικά. Η αλήθεια είναι ότι όντως τα λαχανικά υφίστανται οξείδωση, η οποία όμως ξεκινά από τη στιγμή που το φύλλο κόβεται, καθώς το εσωτερικό του έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Και αυτό συμβαίνει αναπόφευκτα, είτε το κόψουμε με το χέρι, είτε με μαχαίρι. Μπορούμε ωστόσο να αποφύγουμε το υπερβολικό μαύρισμα των φύλλων της σαλάτας  κόβοντας με τα χέρια, καθώς έτσι ακολουθούμε τα χωρίσματα της φυσικής δομής του φύλλου κατά το κόψιμο, προκαλώντας ακόμα λιγότερα σπασίματα των αγγείων του φύλλου. Με αυτή τη λογική, και οι μεταλλικές τσιμπίδες ενδεχομένως να επιταχύνουν το μαύρισμα των λαχανικών, γι’αυτό και όλο και περισσότεροι ανακατεύουν τη σαλάτα με τα χέρια.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα φτιάξετε σαλάτα, ακολουθήστε την εξής δοκιμασμένη συνταγή. Ετοιμάστε το ντρέσινγκ, βάλτε τα λαχανικά στη σαλατιέρα, πλύντε καλά τα χέρια σας και προσθέστε το 1/3 της ποσότητας του ντρέσινγκ στα λαχανικά. Ανακατέψτε με τα χέρια και αφήστε την αίσθηση της αφής να σας καθοδηγήσει. Η επικάλυψη πρέπει να είναι ανάλαφρη, όχι πολύ υγρή, και να μη συγκεντρώνεται στον πάτο της σαλατιέρας. Αν νιώθετε ότι τα λαχανικά δεν έχουν αρκετό ντρέσινγκ, συνεχίστε σταδιά την προσθήκη, ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να νιώσετε την ιδανική υφή.

Τώρα που ξέρετε πώς πρέπει να ανακατεύετε τη σαλάτα, εμπνευστείτε από τις παρακάτω υπέροχες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.