Σκόρος τροφίμων: πώς θα τον αντιμετωπίσετε για να μην ξαναεμφανιστεί

Σκόρος τροφίμων

Πολλές φορές έχει συμβεί να ανοίξεις το ντουλάπι της κουζίνας και να δεις να πετούν μέσα μικρές πεταλούδες. Συχνά, μάλιστα, ανοίγεις τη συσκευασία με το αλεύρι ή το ρύζι και βλέπεις να κινούνται μικρές κάμπιες. Τα ζιζάνια αυτά είναι ο λεγόμενος σκόρος τροφίμων, και αναπτύσσεται κυρίως τους ζεστούς μήνες όπου ευνοείται η επώασή τους. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πώς αντιμετωπίζεται  ο σκόρος τροφίμων και τι πρέπει να κάνεις για να μην ξαναεμφανιστεί στα τρόφιμά σου.

Σουσάμι μολυσμένο από σκόρο τροφίμων
Σουσάμι μολυσμένο από σκόρο τροφίμων

Τι είναι ο σκόρος τροφίμων και πού εμφανίζεται;

Ο σκόρος τροφίμων είναι το ζωύφιο Plodia interpunctella το οποίο παρασιτεί, μολύνει και αλλοιώνει τα τρόφιμα. Η πιο σύνηθης αιτία της εμφάνισής τους είναι η αγορά κάποιου ήδη μολυσμένου τροφίμου, μέσα στο οποίο αναπτύσσετε ο σκόρος τροφίμων και προσβάλλει τα υπόλοιπα ξηρά τρόφιμα. Οι περισσότεροι σκόροι τροφίμων είναι αρκετά μικροί (με άνοιγμα φτερών 13 χιλιοστά). Οι προνύμφες (δηλαδή οι μικρές κάμπιες που στη συνέχεια γίνονται πεταλούδες) μολύνουν όλες τις ξηρές τροφές που φυλάμε στα ντουλάπια μας. Τα τρόφιμα που προτιμούν είναι ξηρά τρόφιμα όπως αλεύρι, σιμιγδάλι, δημητριακά, ζυμαρικά, ζάχαρη, κακάο, ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά, μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα, φρυγανιές. Να σημειώσουμε ότι από τη στιγμή που μολυνθεί ένα τρόφιμο στο ντουλάπι, κινδυνεύουν να μολυνθούν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ο σκόρος τροφίμων.

Διαβάστε ακόμα: ποια είναι η σωστή θερμοκρασία του ψυγείου και της κατάψυξης;

Πώς αντιμετωπίζουμε τον σκόρο τροφίμων;

Ο σκόρος τροφίμων πρέπει να καταπολεμηθεί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του.  Κάθε πεταλούδα γεννά περισσότερα από 100 αυγά σε διαφορετικά σημεία, από τα οποία δημιουργούνται νέες προνύμφες σε διάστημα μιας εβδομάδας.

 • Εάν εντοπίσεις κάποιο μολυσμένο τρόφιμο στο ντουλάπι, το αδειάζεις αμέσως και ελέγχεις κάθε τρόφιμο ξεχωριστά για σκόρους τροφίμων. Όλα τα μολυσμένα τρόφιμα που περιέχουν αυγά, μικρές κάμπιες ή πεταλούδες πρέπει να απορριφθούν αμέσως.
 • Στην περίπτωση ύπαρξης μολυσμένων τροφίμων, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να έχουν προσβληθεί και συσκευασίες τροφίμων που δεν είναι αεροστεγώς κλειστές.
 • Οι προνύμφες και ο σκόρος τροφίμων τρώνε το χαρτί και το πλαστικό, γι’αυτό και πρέπει να παρατηρήσεις πολύ προσεκτικά τις συσκευασίες για τυχόν τρύπες οι οποίες υποδηλώνουν τη μόλυνση των τροφίμων.
 • Οι τροφές που βρίσκονται σε αεροστεγώς κλειστά βαζάκια και δεν είναι μολυσμένες, πρέπει να καθαριστούν σχολαστικά με καυτό νερό και απολυμαντικό υγρό.
 • Εάν δεν είναι εμφανή τα σημάδια μόλυνσης σε τροφές με χάρτινη ή πλαστική συσκευασία, τοποθετήστε τις στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Ο κρύος αέρας θα εξοντώσει τυχόν αυγά στα τρόφιμα.
 • Στη συνέχεια, πρέπει να απολυμάνεις σχολαστικά το ντουλάπι. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις κάποιο ήπιο εντομοκτόνο, άφησε ανοιχτά τα ντουλάπια χωρίς τρόφιμα για τουλάχιστον 24 ώρες, μέχρι να απομακρυνθεί πλήρως η οσμή του εντομοκτόνου. Πάντως, καλύτερη λύση είναι να καταφύγεις σε φυσικές μεθόδους και να ακολουθήσεις τα μυστικά για την πρόληψη εμφάνισης του σκόρου τροφίμων!
 • Σίναι πολύ σημαντικό να απολυμανθούν σωστά οι πόρτες, τα ντουλάπια και κάθε γωνία. Οι προνύμφες έχουν πόδια και κρύβονται σε γωνίες και σημεία που ίσως ξεφύγουν από ένα απλό καθάρισμα.
 • Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις αυτοκόλλητο κατά του σκόρου τροφίμων. Η ουσία με την οποία είναι εμποτισμένα τα αυτοκόλλητα προσελκύει τις αρσενικές πεταλούδες, οι οποίες παγιδεύονται από την κόλλα. Κατά συνέπεια δεν συνεχίζεται η παραγωγή του σκόρου στο ντουλάπι. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχεις ακολουθήσει τα παραπάνω στάδια πριν χρησιμοποιήσεις το αυτοκόλλητο.
Κάθε πεταλούδα-σκόρος τροφίμων γεννά περισσότερα από 100 αυγά σε διαφορετικά σημεία, από τα οποία δημιουργούνται νέες προνύμφες σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Κάθε πεταλούδα-σκόρος τροφίμων γεννά περισσότερα από 100 αυγά σε διαφορετικά σημεία, από τα οποία δημιουργούνται νέες προνύμφες σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Πώς να μην ξαναεμφανιστεί ο σκόρος τροφίμων στο ντουλάπι της κουζίνας:

 • Αποθήκευσε όλα τα τρόφιμα, κυρίως το αλεύρι, το ρύζι, τη ζάχαρη, τα δημητριακά, σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Ακόμη κι αν αγοράζεις προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, επένδυσε σε μεγάλα βάζα ώστε να προφυλάξεις τα τρόφιμα από “πεινασμένους” σκόρους τροφίμων.
 • Κράτησε καθαρά τα βάζα και το ντουλάπι της κουζίνας από τυχόν τρόφιμα που έχουν βγει από τις συσκευασίες τους. Αυτά αποτελούν πόλο έλξης για τον σκόρο τροφίμων και πρέπει να
 • Να ελέγχεις ανά τακτά διαστήματα τα ξηρά τρόφιμα για σκόρο τροφίμων.
 • Ένας φυσικός τρόπος να αποφύγεις την εμφάνιση σκόρου τροφίμων είναι να τοποθετήσεις φύλλα δάφνης σε μεταλλικά δοχεία με ξηρούς καρπούς, όσπρια, άλευρα ή αποξηραμένα φρούτα.
2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.