Από ποια ηλικία μπορεί να φάει μέλι το παιδί;

Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη

Το μέλι, ιδιαίτερα σε εμάς τους Έλληνες είναι γνωστό για τις διαιτητικές φαρμακευτικές του χρήσεις και ιδιότητες. Ενδιαφέροντα στοιχεία για την σύσταση του μελιού, όπως ότι αποτελείται από 40% τουλάχιστον φρουκτόζη και όχι απλή γλυκόζη, το γεγονός ότι περιέχει μεγάλο αριθμό αμινοξέων, ενζύμων, αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως βιταμίνη Ε, Α και C, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, αμέσως το διαφοροποιούν από κάθε άλλης μορφής γλυκαντικής ουσίας. Το πλέον σημαντικό που επηρεάζει και την αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση μελιού είναι ο διαφορετικός τρόπος απορρόφησης σε σχέση με την κοινή ζάχαρη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συστατικά του προσδίδουν μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες όπως καρδιοπροστατευτική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμωνώδη δράση. 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στον μεταβολισμό ενηλίκων μετά την κατανάλωση μελιού. Πρόσφατα, μάλιστα, το τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία” εξέτασε για πρώτη φορά σε παιδιά την επίδραση καθημερινής κατανάλωσης μελιού (15 γρ.) στον μεταβολισμό και επίπεδα γλυκόζης – ινσουλίνης σε ήδη υπέρβαρα και παχύσαρκα κορίτσια ηλικίας 9-15 ετών. Τα συμπεράσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά όσον αφορά στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια.

Ακριβώς, λοιπόνν, επειδή το μέλι έχει όλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες πολλοί γονείς σπεύδουν να το εντάξουν στην διατροφή των παιδιών από πολύ νωρίς. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να έιμαστε πολύ προσεκτικοί. Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους Clostridium Botulinum, βακτήρια τα οποία προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα και  μπορεί να προκαλέσουν μία ασθένεια που ονομάζεται αλλαντίαση. Συνεπώς, το γαστρεντερικό σύστημα ενός παιδιού κάτω του ενός έτους δεν είναι ώριμο αρκετά για να εμποδίσει την δράση του βακτηρίου αυτού. 

Φωτο: pediatrics.about.com

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.