ΑρχικήΆρθραΑπό ποια ηλικία μπορεί να φάει μέλι το παιδί;

Από ποια ηλικία μπορεί να φάει μέλι το παιδί;

Από την Ελένη Κουή MSc., RD., Παιδοδιαιτολόγο – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη, 

Το μέλι, ιδιαίτερα σε εμάς τους Έλληνες είναι γνωστό για τις διαιτητικές φαρμακευτικές του χρήσεις και ιδιότητες. Ενδιαφέροντα στοιχεία για την σύσταση του μελιού, όπως ότι αποτελείται από 40% τουλάχιστον φρουκτόζη και όχι απλή γλυκόζη, το γεγονός ότι περιέχει μεγάλο αριθμό αμινοξέων, ενζύμων, αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως βιταμίνη Ε, Α και C, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, αμέσως το διαφοροποιούν από κάθε άλλης μορφής γλυκαντικής ουσίας. Το πλέον σημαντικό που επηρεάζει και την αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση μελιού είναι ο διαφορετικός τρόπος απορρόφησης σε σχέση με την κοινή ζάχαρη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συστατικά του προσδίδουν μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες όπως καρδιοπροστατευτική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμωνώδη δράση. 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στον μεταβολισμό ενηλίκων μετά την κατανάλωση μελιού. Πρόσφατα, μάλιστα, το τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία” εξέτασε για πρώτη φορά σε παιδιά την επίδραση καθημερινής κατανάλωσης μελιού (15 γρ.) στον μεταβολισμό και επίπεδα γλυκόζης – ινσουλίνης σε ήδη υπέρβαρα και παχύσαρκα κορίτσια ηλικίας 9-15 ετών. Τα συμπεράσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά όσον αφορά στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια.

Ακριβώς, λοιπόνν, επειδή το μέλι έχει όλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες πολλοί γονείς σπεύδουν να το εντάξουν στην διατροφή των παιδιών από πολύ νωρίς. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να έιμαστε πολύ προσεκτικοί. Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους Clostridium Botulinum, βακτήρια τα οποία προσβάλλουν το γαστρεντερικό σύστημα και  μπορεί να προκαλέσουν μία ασθένεια που ονομάζεται αλλαντίαση. Συνεπώς, το γαστρεντερικό σύστημα ενός παιδιού κάτω του ενός έτους δεν είναι ώριμο αρκετά για να εμποδίσει την δράση του βακτηρίου αυτού. 

Φωτο: pediatrics.about.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μπισκοτογλυκό με μαρμελάδα

Μπισκοτογλυκό ψυγείου με πτι μπερ από τον Τάσο Αντωνίου. Δροσερό, αφράτο, νοστιμότατο μπισκοτογλυκό ψυγείου.

Ρυζόγαλο

Το πιο εύκολο και απλό ρυζόγαλο. Οι περισσότεροι το απολαμβάνουν κρύο με λίγη κανέλα αλλά εμείς το τρώμε ζεστό απευθείας από την κατσαρόλα!

Λιγκουίνι με σύκα

Συνταγή για λιγκουίνι με σύκα και προσούτο!

Περισσότερα άρθρα

5 τρόποι για να μη μαυρίζει το αβοκάντο

Το αβοκάντο στο ψυγείο μαυρίζει πολύ γρήγορα; Δες εύκολους και έξυπνους τρόπους για τη συντήρησή του και μάθε μυστικά για να μη μαυρίζει το αβοκάντο!

Η διατροφή του Πάσχα

Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας κατά την περίοδο του Πάσχα;

Πώς θα φτιάξετε το τέλειο φαλάφελ;

Φτιάξτε αυθεντικά φαλάφελ από την Ανατολή στο σπίτι σας με αυτά τα μικρά μυστικά και tips.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ