Συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Και μετρώντας αντίστροφα για την πιο γιορτινή μέρα του χρόνου που συγκεντρώνει συγγενείς και φίλους γύρω από το τραπέζι, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε τι θα ετοιμάσουμε για το χριστουγεννιάτικο μενού επιθυμώντας να χορτάσουμε με τον καλύτερο και πιο λουκούλειο τρόπο τους καλεσμένους μας. Το Μαμα Πεινάω σας προτείνει τις καλύτερες συνταγές για το γιορτινό τραπέζι που θα αφήσουν στο τέλος και τα πιάτα άδεια, αλλά κυρίως τις καλύτερες εντυπώσεις. Περισσότερες χριστουγεννιάτικες και γιορτινές συνταγές θα βρείτε εδώ.

Λίγο πριν το κάλεσμα για να πάρουμε θέση στο τραπέζι κι επειδή, όπως λέει και το ρητό, τρώγοντας  έρχεται η όρεξη μια  πάρα πολύ καλή ιδέα είναι να ετοιμάσουμε ένα δυο ορεκτικά για το καλωσόρισμα. Μπισκότα με ελιά και μασκαρπόνε (συνταγή εδώ) καθώς και ένα ντιπ πίτσας (συνταγή εδώ) που συνοδεύεται με τορτίγιας ή με μικρές φέτες ψωμιού είναι ιδανικά μεζεδάκια για όσο θα ετοιμάζεται το τραπέζι.

Και ήρθε η στιγμή για να αρχίσει το χριστουγεννιάτικο φαγοπότι. Για ορεκτικά θα προτείναμε μανιτάρια γεμιστά με τυρί, μια χωριάτικη τάρτα με πιπεριά Φλωρίνης και βασιλικό  και μια γιορτινή σαλάτα με ρόδι,  καθώς και ένα ψωμί με τη μορφή του Άγιου Βασίλη για να δώσουμε την απαραίτητη εορταστική νότα. Και φθάνουμε στο κυρίως πιάτο όπου η όρεξη βρίσκεται στο ζενίθ. Μια γεμιστή γαλοπούλα με ζουμερό ψαχνό και τραγανή κρούστα είναι ίσως μια τετριμμένη επιλογή, αλλά είναι η κατεξοχήν πεντανόστιμη χριστουγεννιάτικη συνταγή. Βέβαια, αν θέλουμε να νιώσουμε το ελληνικό πνεύμα των Χριστουγέννων, ετοιμάζουμε το παραδοσιακό χοιρινό πρασοσέλινο ή χοιρινό φιλέτο με γέμιση από κάστανα  και τα συνοδεύουμε με αρωματικές πατάτες φούρνου

Κι επειδή ένα γεύμα, πόσο μάλλον το χριστουγεννιάτικο, πρέπει να κλείνει με τον πιο γλυκό τρόπο, εκτός από μελομακάρονα  και κουραμπιέδες, φτιάχνουμε πανετόνε ή το εντυπωσιακό croquembouche και τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας ανταλλάσσοντας ευχές με ένα κοκτέιλ με ουίσκι, μήλο και κανέλα.

Καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.