ΑρχικήΆρθρα6 βήματα για να συντηρήσετε σωστά το ψυγείο το καλοκαίρι

6 βήματα για να συντηρήσετε σωστά το ψυγείο το καλοκαίρι

Γνωρίζετε ότι το ψυγείο και ο καταψύκτης είναι πολύ πιθανότερο να εμφανίσουν κάποια βλάβη το καλοκαίρι απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη εποχή; Σωστά καταλάβατε, την περίοδο του χρόνου που τις έχουμε περισσότερο ανάγκη, οι συσκευές αυτές είναι πιο ευάλωτες από ποτέ. Ο λόγος είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δοκιμάζουν τις “αντοχές” των ηλεκτρικών συσκευών μας – εκτός από τις αντοχές του οργανισμού μας.

Αυτό δε σημαίνει πως το ψυγείο θα παρουσίαση βλάβη αμέσως μόλις αρχίσει να ανεβαίνει ο υδράργυρος. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα ξεκινούν όταν η ζέστη συνδυαστεί με κάποιο γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της συσκευής, για παράδειγμα αν δεν είναι τοποθετημένη σε κατάλληλη θέση, δεν έχει συντηρηθεί ή δεν χρησιμοποιείται σωστά.

Διαβάστε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι το ψυγείο θα λειτουργεί σωστά το καλοκαίρι αλλά και κάθε εποχή του χρόνου.

Eλέγξτε τα λάστιχα στην πόρτα του ψυγείου

Εάν τα λάστιχα της πόρτας έχουν χαλαρώσει ή φθαρεί, το ψυγείο χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να διατηρεί τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να “καίει” περισσότερο ρεύμα. Βεβαιωθείτε ότι τα λάστιχα είναι καθαρά, χωρίς υπολείμματα τροφής. Αν όχι, φτιάξτε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό και τρίψτε τα με οδοντόβουρτα δυο με τρεις φορές το χρόνο. Στη συνέχεια κάντε το τεστ του χαρτονομίσματος: ακουμπήστε ένα χαρτονόμισμα στο λάστιχο και κλείστε την πόρτα έτσι ώστε το μισό χαρτονόμισμα να βρίσκεται μέσα και το υπόλοιπο έξω από το ψυγείο. Αν γλιστράει και δεν παραμένει σταθερό στη θέση του, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού για να αλλάξετε τα λάστιχα.

Κρατήστε το πηνίο συμπηκνωτή καθαρό

Το πηνίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του ψυγείου και συχνά καλύπτονται από σκόνη, με αποτέλεσμα να μην έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση. Δυο φορές το χρόνο πρέπει να τραβάμε βγάζουμε το ψυγείο από την πρίζα και να σκουπίζουμε καλά τη σκόνη στο πηνίο. 

Ρυθμίστε τη σωστή θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι μεταξύ 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου και του καταψύκτη στους -19 βαθμούς Κελσίου.

Γεμίστε το με τρόφιμα

Τα ψυγεία χρειάζονται θερμική μάζα για να διατηρούν χαμηλές υερμοκρασία. Τα τρόφιμα που συντηρούμε στο ψυγείο απορροφούν τον θερμό αέρα που μπαίνει όταν ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου. Αν τύχει να αδειάσει το ψυγείο λόγω καλοκαιριού ή αν απλώς δεν μαγειρεύετε τόσο συχνά, αποθηκεύστε κανάτες με νερό. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι το ψυγείο πρέπει να ασφυκτιά από τρόφιμα, διότι αυτό θα “ζορίσει” κι άλλο τη λειτουργία του. 

Προετοιμαστείτε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

Συχνά το καλοκαίρι συμβαίνουν διακοπές ρεύματος λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου. Σε αυτή τη περίπτωση, κρατήστε τις πόρτες του ψυγείου κλειστές και χρησιμοποιήστε τρόφιμα εκτός ψυγείου. Ένα κλειστό ψυγείο μπορεί να κρατήσει τα τρόφιμα ασφαλή για ώρες. Πιο συγκεκριμένα, εάν μπορεί να κρατήσει τη θερμοκρασία του για 48 ώρες εάν είναι πλήρες ή για 24 ώρες εάν είναι μισό γεμάτο.

Κάντε απόψυξη (εάν χρειάζεται)

Η τακτική απόψυξη είναι ζωτικής σημασίας για τα παλιότερα ψυγεία, αφού ο σχηματισμός πάγου επιβαρύνει τη λειτουργία του μοτέρ. Έτσι, όχι μόνο θα προλάβετε πιθανή βλάβη, αλλά και θα μειώσετε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Σκεφτείε ότι ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει έως και 30% την κατανάλωση ρεύματος. Εάν το ψυγείο σας έχει τη λειτουργία full no frost,  δεν χρειάζεται να κάνετε απόψυξη.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα με σύκα και blue cheese

Συνταγή για σαλάτα με σύκα και blue cheese.

Cheeseburger με τυρί Provolone

Αξεπέραστο cheeseburger με τυρί Provolone από τoν Τάσο Αντωνίου! Κανείς δεν λέει όχι σε αυτό το πεντανόστιμο burger με ζουμερό μπιφτέκι και λιωμένο τυρί!

Τσιζκεικ εύκολο & γρήγορο

Το πιο υπέροχο και γευστικό Τσιζκεικ μπορείτε να το φτιάξετε μέσα σε 10 μόνο λεπτά. Δοκιμάστε αυτό το εύκολο αγαπημένο γλυκό και σίγουρα θα ενθουσιαστείτε με τη νοστιμιά και την απλότητά του.

Περισσότερα άρθρα

5 tips για να διατηρήσετε τα μήλα φρέσκα για καιρό

Φρέσκα μήλα για μέρες! Μάθετε πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε ολόφρεσκα τα μήλα και να τα απολαύσετε αυτό το φθινόπωρο στην καλύτερη εκδοχή τους.

Πώς διαλέγουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Όλα τα μυστικά για το ξαλμύρισμα και το σωστό μαγείρεμα του μπακαλάρου.

Πώς θα φτιάξω σπιτικό ζωμό

Ο σπιτικός ζωμός χαρίζει ασύγκριτη γεύση στο φαγητό, από τα ζυμαρικά μέχρι τα μαγειρευτά και το ριζότο. Μάθε πώς θα φτιάξεις εύκολα και γρήγορα σπιτικό ζωμό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ