ΑρχικήΆρθρα6 βήματα για να συντηρήσετε σωστά το ψυγείο το καλοκαίρι

6 βήματα για να συντηρήσετε σωστά το ψυγείο το καλοκαίρι

Γνωρίζετε ότι το ψυγείο και ο καταψύκτης είναι πολύ πιθανότερο να εμφανίσουν κάποια βλάβη το καλοκαίρι απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη εποχή; Σωστά καταλάβατε, την περίοδο του χρόνου που τις έχουμε περισσότερο ανάγκη, οι συσκευές αυτές είναι πιο ευάλωτες από ποτέ. Ο λόγος είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δοκιμάζουν τις “αντοχές” των ηλεκτρικών συσκευών μας – εκτός από τις αντοχές του οργανισμού μας.

Αυτό δε σημαίνει πως το ψυγείο θα παρουσίαση βλάβη αμέσως μόλις αρχίσει να ανεβαίνει ο υδράργυρος. Στην πραγματικότητα, τα προβλήματα ξεκινούν όταν η ζέστη συνδυαστεί με κάποιο γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της συσκευής, για παράδειγμα αν δεν είναι τοποθετημένη σε κατάλληλη θέση, δεν έχει συντηρηθεί ή δεν χρησιμοποιείται σωστά.

Διαβάστε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι το ψυγείο θα λειτουργεί σωστά το καλοκαίρι αλλά και κάθε εποχή του χρόνου.

Eλέγξτε τα λάστιχα στην πόρτα του ψυγείου

Εάν τα λάστιχα της πόρτας έχουν χαλαρώσει ή φθαρεί, το ψυγείο χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να διατηρεί τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να “καίει” περισσότερο ρεύμα. Βεβαιωθείτε ότι τα λάστιχα είναι καθαρά, χωρίς υπολείμματα τροφής. Αν όχι, φτιάξτε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό και τρίψτε τα με οδοντόβουρτα δυο με τρεις φορές το χρόνο. Στη συνέχεια κάντε το τεστ του χαρτονομίσματος: ακουμπήστε ένα χαρτονόμισμα στο λάστιχο και κλείστε την πόρτα έτσι ώστε το μισό χαρτονόμισμα να βρίσκεται μέσα και το υπόλοιπο έξω από το ψυγείο. Αν γλιστράει και δεν παραμένει σταθερό στη θέση του, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού για να αλλάξετε τα λάστιχα.

Κρατήστε το πηνίο συμπηκνωτή καθαρό

Το πηνίο βρίσκεται στο πίσω μέρος του ψυγείου και συχνά καλύπτονται από σκόνη, με αποτέλεσμα να μην έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση. Δυο φορές το χρόνο πρέπει να τραβάμε βγάζουμε το ψυγείο από την πρίζα και να σκουπίζουμε καλά τη σκόνη στο πηνίο. 

Ρυθμίστε τη σωστή θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι μεταξύ 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου και του καταψύκτη στους -19 βαθμούς Κελσίου.

Γεμίστε το με τρόφιμα

Τα ψυγεία χρειάζονται θερμική μάζα για να διατηρούν χαμηλές υερμοκρασία. Τα τρόφιμα που συντηρούμε στο ψυγείο απορροφούν τον θερμό αέρα που μπαίνει όταν ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου. Αν τύχει να αδειάσει το ψυγείο λόγω καλοκαιριού ή αν απλώς δεν μαγειρεύετε τόσο συχνά, αποθηκεύστε κανάτες με νερό. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι το ψυγείο πρέπει να ασφυκτιά από τρόφιμα, διότι αυτό θα “ζορίσει” κι άλλο τη λειτουργία του. 

Προετοιμαστείτε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

Συχνά το καλοκαίρι συμβαίνουν διακοπές ρεύματος λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου. Σε αυτή τη περίπτωση, κρατήστε τις πόρτες του ψυγείου κλειστές και χρησιμοποιήστε τρόφιμα εκτός ψυγείου. Ένα κλειστό ψυγείο μπορεί να κρατήσει τα τρόφιμα ασφαλή για ώρες. Πιο συγκεκριμένα, εάν μπορεί να κρατήσει τη θερμοκρασία του για 48 ώρες εάν είναι πλήρες ή για 24 ώρες εάν είναι μισό γεμάτο.

Κάντε απόψυξη (εάν χρειάζεται)

Η τακτική απόψυξη είναι ζωτικής σημασίας για τα παλιότερα ψυγεία, αφού ο σχηματισμός πάγου επιβαρύνει τη λειτουργία του μοτέρ. Έτσι, όχι μόνο θα προλάβετε πιθανή βλάβη, αλλά και θα μειώσετε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Σκεφτείε ότι ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει έως και 30% την κατανάλωση ρεύματος. Εάν το ψυγείο σας έχει τη λειτουργία full no frost,  δεν χρειάζεται να κάνετε απόψυξη.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πορτοκαλόπιτα με γλάσο πορτοκαλιού

Συνταγή για αφράτη πορτοκαλόπιτα με αμύγδαλο και υπέροχο γλάσο πορτοκαλιού!

Μήλο με παγωτό

Συνταγή για μήλο με γέμιση από ALOMA Straciatella!

Κέικ με πορτοκάλι σε 5 λεπτά

Συνταγή για κέικ πορτοκαλιού σε 5 λεπτά.

Περισσότερα άρθρα

Γιατί ζαχαρώνει το μέλι και πώς να το διορθώσουμε;

Γιατί ζαχάρωσε το μέλι και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε;

Το απίστευτο μυστικό για φρέσκο ψωμί

Μάθετε τον σωστό τρόπο για να αποθηκεύετε το ψωμί σας και να παραμείνει φρέσκο για μέρες.

3 δύσκολοι λεκέδες και πώς θα τους καθαρίσεις

Δύσκολοι λεκέδες από φαγητό και όλα τα μυστικά για να τους καθαρίσουμε εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς να αφήσουν στάμπα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ