ΑρχικήΆρθραΠοια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για να καταναλώσουμε κοτόπουλο με ασφάλεια;

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για να καταναλώσουμε κοτόπουλο με ασφάλεια;

Η ασφαλής προετοιμασία του κοτόπουλου είναι αναπόσπαστο μέρος της κουζίνας μας. Με τη σωστή εσωτερική θερμοκρασία στους 75ºC, όχι μόνο εξασφαλίζουμε την αποφυγή της σαλμονέλας, αλλά και την ευχάριστη γεύση στη συνταγή μας. Από την επιλογή των κομματιών μέχρι τη χρήση θερμομέτρου, ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες μαγειρέματος, μαθαίνουμε πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε πάντα νόστιμο κοτόπουλο με ασφάλεια.

Ποια είναι η σωστή εσωτερική θερμοκρασία για να καταναλώσουμε κοτόπουλο;

Το κοτόπουλο είναι έτοιμο για μαγείρεμα όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει στους 75ºC. Αυτή είναι η ασφαλής εσωτερική θερμοκρασία ανεξαρτήτως του τρόπου μαγειρέματος ή του κομματιού (μπούτι, στήθος, φτερούγες).

Γιατί είναι σημαντικό το μαγείρεμα του κοτόπουλου στην κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία;

Το μαγείρεμα του κοτόπουλου μέχρι να φτάσει τους 75ºC δεν είναι αυθαίρετο. Αποτελεί ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς το ωμό κοτόπουλο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη από σαλμονέλα. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλίζετε ότι το κοτόπουλο έχει φτάσει στην κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία για να αποφευχθεί τυχόν τροφική δηλητηρίαση.

Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από τη θερμοκρασία του κρέατος που χρησιμοποιείται και το πάχος του κρέατος. Γενικά, ο χρόνος μαγειρέματος αυξάνεται αν ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε πάντα ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κοτόπουλου φτάνει στους 75ºC.

Συνταγή για κοτόπουλο με baby πατάτες και σάλτσα ρομέσκο

3 τρόποι να βεβαιωθούμε ότι μαγειρέψαμε το κοτόπουλο στην κατάλληλη θερμοκρασία

Η επίτευξη της τέλειας εσωτερικής θερμοκρασίας δεν εξαρτάται μόνο από τον χρόνο και τη θερμοκρασία μαγειρέματος. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διασφαλίσετε ότι μαγειρεύετε το κοτόπουλο σωστά, συμπεριλαμβανομένων:

  • Αφήνουμε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσουμε. Τα μεμονωμένα κομμάτια θα πρέπει να κάθονται έξω για περίπου 20 λεπτά ενώ ένα ολόκληρο κομμάτια μπορεί να χρειαστεί έως και μία ώρα. Αυτό θα βοηθήσε στο ομοιόμορφο μαγείρεμα του κοτόπουλου και έτσι θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για το κέντρο να φτάσει στην επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.
  • Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο. Αν ψήσουμε το κοτόπουλο στο φούρνο πριν προθερμανθεί σωστά, ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να αλλάξει ενώ το κοτόπουλο μπορεί να μη μαγειρευτεί ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα να ξεραθεί σε ορισμένα σημεία, ενώ να μείνει άψητο σε άλλα.
  • Χρησιμοποιούμε θερμόμετρο μαγειρικής. Ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης θα σας πει αμέσως εάν το κοτόπουλο σας έχει φτάσει τους 75ºC.

Πώς χρησιμοποιούμε το θερμόμετρο μαγειρικής

Ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης για κρέας και κοτόπουλο είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να γνωρίζετε εάν το κοτόπουλο σας είναι πλήρως μαγειρεμένο. Ακολουθούν οι οδηγίες για τη χρήση του:

  • Εισαγάγετε το θερμόμετρο στο πιο παχύ μέρος του κοτόπουλο, όπως στο μπούτι ή κάτω από το στήθος. Αποφύγετε σημεία με λίπος ή κοντά στο κόκαλο.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα υγρά που τρέχουν από το ψημένο κοτόπουλο είναι καθαρά και διαυγή. Αν τα υγρά έχουν ροζ απόχρωση, το κοτόπουλο δεν έχει τελειώσει το μαγείρεμα.
  • Εάν είναι απαραίτητο, επαναφέρουμε το κοτόπουλο στο φούρνο ή το τηγάνι και το ελέγχουμε κάθε 5 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί πλήρως. Κατόπιν, καθαρίζουμε το θερμόμετρο με ζεστό σαπούνι και νερό για να αποφύγουμε τη σαλμονέλα.
  • Πάντα ελέγχουμε το πιο παχύ μέρος του πουλερικού, όπως το μπούτι ή κάτω από το στήθος, για να εξασφαλίσετε πλήρη ετοιμότητα.

Συνταγή για νάγκετς στο air fryer

Γιατί αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο

Όταν το κοτόπουλο ολοκληρώνει το μαγείρεμα στο φούρνο ή στη σχάρα, θα πρέπει να έχει κάποιο επιπλέον χρόνο ανάπαυσης πριν σερβιριστεί. Η ξεκούραση επιτρέπει επίσης στα υγρά να απορροφηθούν από το κρέας, βοηθώντας να διατηρηθεί το κρέας υγρό.

Κατά γενικό κανόνα, το κοτόπουλο πρέπει να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10-20 λεπτά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε. Όσο μεγαλύτερο το κομμάτι του κρέατος, τόσο περισσότερο χρόνο ξεκούρασης χρειάζεται.

Τα στήθη κοτόπουλου χρειάζονται μόνο περίπου 5-10 λεπτά, ενώ ένα ολόκληρο κοτόπουλο θα πρέπει να ξεκουραστεί τουλάχιστον 15-20 λεπτά.

Αφήνουμε το κοτόπουλο ακάλυπτο ή καλυμμένο με αλουμινόχαρτο για να βοηθήσετε στη διατήρηση της θερμότητας. Προσοχή! Εάν καλύψετε πολύ σφικτά το κοτόπουλο, θα αφυδατωθεί όλη του η υγρασία και θα στεγνώσει αντί να παραμείνει ζουμερό.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Λουκανικοπιτάκια

Τα πιο νόστιμα λουκανοπιτάκια! Φτιάξτε τη συνταγή για λουκανοπιτάκια του Τάσου με σπιτική ζύμη και απολαύστε τα με τους αγαπημένους σας.

Γιουβέτσι χταπόδι

Γιουβέτσι χταπόδι από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα καλοκαιρινό γιουβέτσι με σπυρωτό κριθαράκι και μελωμένο χταπόδι που σίγουρα θα λατρέψετε.

Μπέργκερ (burger) με αυγό και μπέικον

Αυτό το burger με τηγανητό αυγό, τραγανό μπέικον και λιωμένο τσένταρ είναι μοναδικό! Φτιάξε την καλύτερη συνταγή για burger από τον Τάσο Αντωνίου και συνόδευσε το με αυθεντική αμερικάνικη σάλτσα μπάρμπεκιου.

Περισσότερα άρθρα

5 σημεία στην κουζίνα που φωλιάζουν τα μικρόβια & πώς να τα εξολοθρεύσετε

Τα μικρόβια στην κουζίνα κρύβονται σε σημεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Μάθετε πώς θα τα εξολοθρεύσετε!

Βερίκοκα και άλλα καλοκαιρινά φρούτα: μυστικά & συνταγές!

Μαθαίνουμε πώς επιλέγουμε νόστιμα, γερά καλοκαιρινά φρούτα αλλά και υπέροχες συνταγές για νόστιμα, ευωδιαστά γλυκά!

Τα 3 μεγάλα λάθη που κάνουμε με τους ξηρούς καρπούς

Λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε και αποθηκεύουμε ξηρούς καρπούς. Αυτά είναι τα μυστικά για να διατηρήσετε ολόφρεσκους τους ξηρούς καρπούς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ