Ασουρές ή Βαρβάρα, νηστίσιμο γλυκό

Ασουρές

 Ο ασουρές, ή αλλιώς Βαρβάρα, είναι ο χυλός σιταριού με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα και σερβίρεται σαν ένα νηστίσιμο γλυκό. Πωλείται στην Πόλη στα γαλακτοπωλεία και τρώγεται για επιδόρπιο. Ο ασουρές είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αφού οι ξηροί καρποί και το σιτάρι αφθονούν, γι’ αυτό άλλωστε δίνει ενέργεια και αίσθημα πληρότητας.

Ασουρές
Εκτύπωση

Νηστίσιμος ασουρές ή Βαρβάρα

 Ο ασουρές, ή αλλιώς Βαρβάρα, είναι ο χυλός σιταριού με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα και σερβίρεται σαν ένα νηστίσιμο γλυκό. Πωλείται στην Πόλη στα γαλακτοπωλεία και τρώγεται για επιδόρπιο. Ο ασουρές είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αφού οι ξηροί καρποί και το σιτάρι αφθονούν, γι’ αυτό άλλωστε δίνει ενέργεια και αίσθημα πληρότητας.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Ασουρές
Εκτέλεση 20 λεπτά
Aναμονή 12 ώρες
Συνολικός χρόνος 12 ώρες 20 λεπτά
Μερίδες 8
Δημιουργός Τάσος Αντωνίου

Υλικά

  • 500 γρ. σιτάρι
  • 2 λίτρα ζεστό νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 150 γρ. σταφίδα
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

για το γαρνίρισμα

  • σπασμένο ρόδι
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση

  • Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε πολύ καλά το σιτάρι σε ένα σουρωτήρι, μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο.
  • Το βάζουμε σε κατσαρόλα με το αλάτι και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό. Από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά το σιτάρι για περίπου 15 λεπτά. Προσοχή στο βράσιμο του σιταριού για να μη λιώσει. Θέλουμε ο κόκκος σιταριού να βράσει και να παραμείνει ενιαίος αλλά και ο χυλός να είναι τόσο υγρός ώστε να δέσει σωστά το γλυκό.
  • Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε. Λίγο λίγο, ανακατεύοντας, ρίχνουμε το κορν φλάουρ. Εάν η υφή του γλυκού δεν είναι αρκετά πυκνή, προσθέτουμε επιπλέον κορν φλάουρ.
  • Αφήνουμε τον ασουρέ να πάρει βράση για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς η κρέμα. Ο ασουρές είναι έτοιμος όταν αφήνει παχιά στρώση στην της κουτάλα. Το γλυκό αυτό φαίνεται αραιό όσο είναι ζεστό αλλά όταν κρυώσει σφίγγει και δένει.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς για λίγη ώρα στον πάγκο. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε τον ασουρέ σε 8-10 μπολάκια.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και να σταθεροποιηθούν. Γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς και ρόδι.
1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.

Βαθμολογήστε τη συνταγή