ΑρχικήΣυνταγέςΓλυκάΑσουρές ή Βαρβάρα, νηστίσιμο γλυκό

Ασουρές ή Βαρβάρα, νηστίσιμο γλυκό

 Ο ασουρές, ή αλλιώς Βαρβάρα, είναι ο χυλός σιταριού με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα και σερβίρεται σαν ένα νηστίσιμο γλυκό. Πωλείται στην Πόλη στα γαλακτοπωλεία και τρώγεται για επιδόρπιο. Ο ασουρές είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αφού οι ξηροί καρποί και το σιτάρι αφθονούν, γι’ αυτό άλλωστε δίνει ενέργεια και αίσθημα πληρότητας.

Ασουρές
Εκτύπωση

Νηστίσιμος ασουρές ή Βαρβάρα

 Ο ασουρές, ή αλλιώς Βαρβάρα, είναι ο χυλός σιταριού με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα και σερβίρεται σαν ένα νηστίσιμο γλυκό. Πωλείται στην Πόλη στα γαλακτοπωλεία και τρώγεται για επιδόρπιο. Ο ασουρές είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αφού οι ξηροί καρποί και το σιτάρι αφθονούν, γι’ αυτό άλλωστε δίνει ενέργεια και αίσθημα πληρότητας.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Ασουρές
Εκτέλεση 20 λεπτά
Aναμονή 12 ώρες
Συνολικός χρόνος 12 ώρες 20 λεπτά
Μερίδες 8
Δημιουργός Τάσος Αντωνίου

Υλικά

  • 500 γρ. σιτάρι
  • 2 λίτρα ζεστό νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 150 γρ. σταφίδα
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

για το γαρνίρισμα

  • σπασμένο ρόδι
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση

  • Την επόμενη ημέρα ξεπλένουμε πολύ καλά το σιτάρι σε ένα σουρωτήρι, μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο.
  • Το βάζουμε σε κατσαρόλα με το αλάτι και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό. Από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά το σιτάρι για περίπου 15 λεπτά. Προσοχή στο βράσιμο του σιταριού για να μη λιώσει. Θέλουμε ο κόκκος σιταριού να βράσει και να παραμείνει ενιαίος αλλά και ο χυλός να είναι τόσο υγρός ώστε να δέσει σωστά το γλυκό.
  • Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε. Λίγο λίγο, ανακατεύοντας, ρίχνουμε το κορν φλάουρ. Εάν η υφή του γλυκού δεν είναι αρκετά πυκνή, προσθέτουμε επιπλέον κορν φλάουρ.
  • Αφήνουμε τον ασουρέ να πάρει βράση για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς η κρέμα. Ο ασουρές είναι έτοιμος όταν αφήνει παχιά στρώση στην της κουτάλα. Το γλυκό αυτό φαίνεται αραιό όσο είναι ζεστό αλλά όταν κρυώσει σφίγγει και δένει.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς για λίγη ώρα στον πάγκο. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε τον ασουρέ σε 8-10 μπολάκια.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και να σταθεροποιηθούν. Γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς και ρόδι.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ρολάκια πίτσας

Πεντανόστιμα ρολάκια πίτσας. Δοκιμάστε σήμερα κιόλας αυτή την υπέροχη πίτσα σε ρολάκια από αφράτη σφολιάτα.

Χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο στη γάστρα

Πεντανόστιμο κοτόπουλο με πλούσια γέμιση και πατατούλες που λιώνουν στο στόμα. Αυτή τη συνταγή για κοτόπουλο στη γάστρα θα τη λατρέψεις.

Αρωματικές γαρίδες με δεντρολίβανο

Πεντανόστιμες γαρίδες σε μαρινάδα μυρωδικών και ψημένες σε κλαράκια δεντρολίβανου.

Περισσότερα άρθρα

Το μυστικό υλικό για τέλεια αφράτη φανουρόπιτα

Η τέλεια φανουρόπιτα χρειάζεται αυτό το υλικό για να γίνει φουσκωτή, αφράτη και απόλυτα ζουμερή!

5 tips για να διατηρήσετε τα μήλα φρέσκα για καιρό

Φρέσκα μήλα για μέρες! Μάθετε πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε ολόφρεσκα τα μήλα και να τα απολαύσετε αυτό το φθινόπωρο στην καλύτερη εκδοχή τους.

Φτιάξτε πανεύκολα φυσική βαφή για πασχαλινά αυγά

Βάφουμε τα πασχαλινά αυγά μας με φυσικές βαφές από καφέ, πάπρικα, κρεμμύδι και παντζάρια!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ