ΑρχικήΆρθραΑνακαλύψτε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που φτιάχνουν σε όλο τον κόσμο

Ανακαλύψτε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που φτιάχνουν σε όλο τον κόσμο

Από την Άννα Ευθυμίου,

Ποια είναι η καλύτερη δικαιολογία για να τρώμε ασταμάτητα κάθε λογής γλυκά και καλούδια; Φυσικά τα Χριστούγεννα! Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, Χριστόψωμα, δίπλες, μπισκότα και η λίστα δεν έχει τέλος. Τι καλό φτιάχνουν όμως κάθε Χριστούγεννα οι υπόλοιποι καλοφαγάδες στον κόσμο; Από σοκολατένιες πανδαισίες μέχρι λαχταριστά γλυκά ψωμάκια και μπισκότα, οι πειρασμοί και φέτος είναι αμέτρητοι, είτε γιορτάσετε στα πάτρια εδάφη είτε στο εξωτερικό.

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα από τη Μ. Βρετανία

Στην Μ. Βρετανία το πιο διάσημο γιορτινό γλυκό είναι η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Μάλιστα, οι προετοιμασίες στα ζαχαροπλαστεία ξεκινάνε ακόμη και ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα ώστε να ικανοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση. H παραδοσιακή συνταγή για πουτίγκα, η οποία είναι αλμυρή, έχει δώσει σιγά σιγά τη θέση της σε ένα πλούσιο γλυκό που περιέχει σταφίδες, φρούτα και σος με κονιάκ. Ως ένδειξη καλής τύχης, οι νοικοκυρές βάζουν στο γλυκό ένα νόμισμα και κατόπιν ξεκινούν την ετοιμασία του. Άλλα γνωστά χριστουγεννιάτικα γλυκά της χώρας είναι κέικ με φρούτα γαρνιρισμένα με αμυγδαλόπαστα, ενώ στην Ιρλανδία απολαμβάνουν ψωμί με γέμιση φρούτων και ξηρών καρπών ή πουτίγκες με ζάχαρη, μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα.

Pepparkakor από τη Σκανδιναβία

Στη Σκανδιναβία, αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων είναι τα pepparkakor, δηλαδή τραγανά μπισκότα σε γιορτινά σχήματα, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν ως στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το παραδοσιακό γλυκό που απολαμβάνουν την Παραμονή Χριστουγέννων είναι πουτίγκα ρυζιού στην οποία προσθέτουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Ο τυχερός που θα βρει το αμύγδαλο θα παντρευτεί πριν τα επόμενα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τη σουηδική παράδοση, ενώ σύμφωνα με το έθιμο της Δανίας θα έχει μια χρονιά γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις.

Pannetone και panforte από την Ιταλία

Στη γειτονική Ιταλία, κάθε χρόνο απολαμβάνουν διάφορα είδη γιορτινών τσουρεκιών και ψωμιών, γνωστά ως pane di Natale. Το πιο διάσημο από αυτά είναι το pannetone από το Μιλάνο. Πρόκειται για ένα ψηλό τσουρέκι που περιέχει σταφίδες, αμύγδαλα και καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού, μεταξύ άλλων. Εκτός από τα γλυκά ψωμιά και τσουρέκια, διάσημα ιταλικά γιορτινά γλυκά είναι τα αμυγδαλωτά torrone και τo panforte, μεσαιωνικό κέικ με ξηρούς καρπούς από την όμορφη πόλη της Siena.

Galette des rois και bûche de Noël από την Γαλλία

Στην Γαλλία, και πιο συγκεκριμένα στην Προβηγκία, το έθιμο θέλει μετά το Χριστουγεννιάτικο γεύμα να σερβίρονται 13 επιδόρπια, τα οποία συμβολίζουν τον Ιησού Χριστό και τους 12 Αποστόλους. Μερικά από τα εν λόγω επιδόρπια περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, αμυγδαλόπαστα, λευκά ή μαύρα αμυγδαλωτά, φρούτα και τους περίφημους bûches de Noël, δηλαδή χριστουγεννιάτικους κορμούς. Το γλυκό των Θεοφανείων είναι η galette des rois, ένα γλυκό που φτιάχνεται με φύλλο κρούστας ή ζύμη μπριος και γέμιση αμυγδάλου ή ακόμη και σοκολάτας. Μάλιστα, μέσα στο γλυκό τοποθετούν ένα φυλαχτό, σύμβολο καλοτυχίας για τον τυχερό που θα το βρει, ο οποίος στέφεται και ο βασιλιάς της ημέρας.

Speculaas από το Βέλγιο και την Ολλανδία

Στο Βέλγιο και στην Ολλανδία, το τιμώμενο γλυκό των ημερών είναι τα Speculaas, δηλαδή τραγανά λεπτά μπισκότα όπου αποτυπώνονται με ειδικές ξύλινες θήκες διάφορες χριστουγεννιάτικες μορφές πριν μπουν στο φούρνο για ψήσιμο. Συνήθως έχουν καφέ χρώμα και η ζύμη φτιάχνεται με τζίντζερ ή μαύρο πιπέρι.

Turrón  και Roscón de Reyes από την Ισπανία

Τέλος, στην Ισπανία, η πιο φημισμένη λιχουδιά των Χριστουγέννων είναι το turrón, ένα γλυκό με βάση το αμύγδαλο το οποίο φτιάχνεται με μέλι, ασπράδια αυγών και αμύγδαλο. Σήμερα μπορούμε να συναντήσουμε πολλές παραλλαγές στην Ισπανία, οι παλιοί ωστόσο ξέρουν ότι υπάρχουν μόνο δύο turrón: το σκληρό από το Alicante και το μαλακό από την Jijona. Επίσης λαχταριστό είναι και το pan de higos, κέικ με αποξηραμένα σύκα, φουντούκια, σησάμι, αρωματισμένο με φλούδα πορτοκαλιού και λικέρ γλυκάνισου. Το παραδοσιακό γεύμα της παραμονής Χριστουγέννων περιλαμβάνει γλυκιά σούπα από αμύγδαλα, καρύδια ή κάστανα και κανέλα, ενώ από τα πιο αγαπημένα γλυκά είναι το Roscón de Reyes, στρογγυλό κέικ με σταφίδες, φιστίκια και γλυκά φρούτα.

Alfajores de Dulce de Leche από το Περού 

Μία ακόμη λαχταριστή γιορτινή πρόταση έρχεται από το μακρινό Περού και πρόκειται για τα alfajores de Dulce de Leche, δηλαδή μπισκότα σε μορφή σάντουιτς με γέμιση κρέμας καραμέλας. Φυσικά, μιας και το dulche de leche είναι εξαιρετικά διαδεδομένο στη Ν. Αμερική, αυτά τα μπισκοτάκια σερβίρονται και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τελειώνοντας αυτό το γλυκό ταξίδι στις χριστουγεννιάτικες γεύσεις του κόσμου, ένα είναι σίγουρο. Όποια νοστιμιά κι αν απολαύσετε φέτος, σίγουρα θα είναι πιο διασκεδαστικό αν την ετοιμάσετε μαζί με τους αγαπημένους σας!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα νισουάζ με τόνο

Εύκολη σαλάτα νισουάζ με τόνο από τον Τάσο Αντωνίου. Απολαύστε αυτή τη χορταστική, νόστιμη και πολύχρωμη σαλάτα στο οικογενειακό τραπέζι και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας!

Σάντουιτς με αρνάκι

Σάντουιτς με αρνάκι και γλυκόξινο μείγμα με παντζάρια.

Περισσότερα άρθρα

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

Ο χαλβάς είναι συνυφασμένος με την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε τα 6 μυστικά για να ξεχωρίσετε τον καλό χαλβά που θα σερβίρετε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Το μενού της εβδομάδας (17/6 – 21/6)

Μενού εβδομάδας, έφτασε η ώρα σου! Ετοιμάσαμε για εσένα τις καλύτερες συνταγές για κάθε ημέρα, με την υπογραφή του Τάσου Αντωνίου! Αυτό το μενού της...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ