Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Το νέο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους γαστρονομικούς κύκλους και προκάλεσε όχι μόνο έκπληξη, αλλά έντονα και δυσάρεστα συναισθήματα. Ο 44χρονος σεφ Benoît Violier, κατά πολλούς ο κορυφαίος σεφ παγκοσμίως, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του και οι αστυνομικές αρχές κάνουν λόγο για αυτοκτονία.
Ο Violier ήταν σεφ του Restaurant de l’Hotel de Ville στην πόλη Crissier, κοντά στη Λωζάνη της Ελβετίας. Το 2015 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον σεφ αφού το εστιατόριό του, το οποίο έχει βραβευθεί με τρια αστέρια Michelin, βρέθηκε στην πρώτη θέση της γαλλικής La Liste, μια πρωτοβουλία-θεσμό του γαλλικού κράτους για την ανακήρυξη των επιφανέστερων εστιατορίων που περιλαμβάνει τα 1000 καλύτερα εστιατόρια σε 48 χώρες κόσμου.
Ο Violier γεννήθηκε το 1971 και μεγάλωσε στην γαλλική πόλη Montils. Η αγάπη για τη γαστρονομία τον οδήγησε το 1987 στο πλευρό του σεφ Didier Stéphan που τον μύησε στα μυστικά της μαγειρικής και της γαστρονομίας. Το 1991 βρίσκεται στο Παρίσι όπου και δουλεύει με τους μεγαλύτερους σεφ, όπως τους Benoît Guichard, Bruno Gricourt, Sylvain Knecht και Joël Robuchon στα πιο εμβληματικά εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας. Το 1996 ταξιδεύει στην Ελβετία και αρχίζει να εργάζεται στο Restaurant de l’Hotel de Ville de Crissier στο πλάι του σεφ Philippe Rochat. Το 2000 βραβεύτηκε ως ένας από τους καλύτερους Γάλλους σεφ, ενώ το 2012 αναλαμβάνει τα ηνία του εστιατορίου μαζί με τη σύζυγό του μετά την αποχώρηση του Rochat, τον οποίο θεωρούσε όχι μόνο μέντορα αλλά δεύτερο πατέρα. Το 2013, ο Viollier αναγορεύτηκε ως ο καλύτερος σεφ του κόσμου από τον περίφημο γαστρονομικό οδηγό Gault & Millau.
Το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον Violier αφού έφυγαν από τη ζωή ο πατέρας του και ο Philippe Rochat.