Παράγεται από τους σπόρους του λευκού, του μαύρου και του άγριου σιναπιού, οι οποίοι μετατρέπονται σε αρωματική σκόνη. Στη συνέχεια συνδυάζονται με νερό, ξίδι, αλλά και άλλα συστατικά, ανάλογα με το είδος της, για να μας δώσουν τη γνωστή μουστάρδα. Η πρώτη συνταγή της φημολογείται πως δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα στην περιοχή της Βουργουνδίας, αν και υπάρχουν αναφορές για τους σπόρους του σιναπιού ακόμη και στη Βίβλο.
Οι μάγειρες στην αρχαία Ρώμη έτριβαν τους σπόρους μουστάρδας μαζί με μούστο και έφτιαχαν μια πάστα με το όνομα mustum ardens, το οποίο με την παρέλευση των χρόνων και την επέμβαση των Αμερικανών, μετονομάστηκε σε mustard, δηλαδή μουστάρδα.
Στην ουσία, η μουστάρδα είναι η ανάμειξη των σπόρων σιναπιού με ένα υγρό. Αναλόγως το είδος των σπόρων και του υγρού, προκύπτει διαφορετική γεύση και ένταση στη μουστάρδα. Κάποιες μουστάρδες είναι γλυκές, άλλες πικάντικες, και κάποιες όξινες. Το πόσο πικάντικη είναι η μουστάρδα έχει να κάνει με τον σιναπόσπορο που χρησιμοποιείται. Οι κίτρινοι σπόροι είναι ήπιοι, ενώ οι καφέ και οι οι μαύροι σπόροι είναι πολύ πιο πικάντικοι. Το υγρό είναι αυτό που δίνει την τελική ένταση στη μουστάρδα, καθώς τα φυσικά ένζυμα που περιέχει ο σπόρους ενεργοποιούνται μόνο όταν αναμειχθούν με νερό. Όσο πιο όξινο το υγρό στη μουστάρδα, τόσο πιο μεγάλη διάρκεια θα έχει η αψάδα στο στόμα. Οι λιγότερο όξινες μουστάρδες είναι πικάντικες στην αρχή αλλά γρήγορα χάνουν την αψάδα τους.
Σήμερα η μουστάρδα έχει το δικό της μουσείο στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει 2.800 είδη απ’ όλο τον κόσμο. Οι βασικοί τύποι της σε κρέμα είναι η γλυκιά, η επιτραπέζια, η μεσαία και η δυνατή. Υπάρχει επίσης σε σκόνη, που χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και τα ντρέσινγκ, αλλά και μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους σιναπιού. Ποιες όμως είναι οι γεύσεις της και ποια θα πρέπει να επιλέξουμε για κάθε πιάτο;
Απαλή μουστάρδα
Έχει την πιο ήπια αψάδα, ενώ το έντρονο χρώμα οφείλεται στην ύπαρξη κουρκουμά. Η γεύση της είναι έντονη, με ελαφρώς πικρή και όξινη γεύση, χωρίς καθόλου πικάντικη αίσθηση. Ιδανική για χοτ ντογκ, burgers, τηγανιά με κοτόπουλο ή ντρέσινγκ για σαλάτες.
Συνταγή σε βίντεο: Σμας μπέργκερ
Μουστάρδα Dijon
H Dijon είναι η κλασική γαλλική μουστάρδα που χρονολογείται από τα τέλη του 1800. Αν και η Dijon είναι η περιοχή της Γαλλίας όπου παρασκευάζεται αυτή η εκπληκτική μουστάρδα, δεν αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) όπως η σαμπάνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μουστάρδα Dijon να παράγεται ως επί το πλείστον εκτός Γαλλίας. Η μουστάρδα Dijon φτιάχνεται με λευκό κρασί και καφέ ή/και μαύρους σιναπόσπορους. Η συγκεκριμένη μουστάρδα έχει πιο έντονη πικάντικη γεύση από την κίτρινη μουστάρδα. Η οξεία γεύση της ταιριάζει ιδανικά με πατάτες φούρνου, βινεγκρέτ, άλειμμα για σάντουιτς, μαγιονέζα ή άλλες σπιτικές σάλτσες.
Συνταγή σε βίντεο: πατάτες φούρνου με μουστάρδα
Μουστάρδα με μέλι
Εδώ έχουμε την ανάμειξη μουστάρδας με μέλι. Παράγεται συνήθως σε αναλογία 1 προς 1 αλλά κάποιες μουστάρδες έχουν πιο γλυκιά γεύση από τις άλλες. Η κίτρινη μουστάρδα είναι συνήθως η βάση για αυτή την ανάμειξη, χάρη στα ήπια γευστικά χαρακτηριστικά της. Η γλυκιά της γεύση την κάνει ιδανική για τα παιδιά, αλλά και για σάλτσα σε κοτομπουκιές ή ντρέσιγνκ σαλάτας.
Συνταγή σε βίντεο: σπιτικές κοτομπουκιές
Μουστάρδα με σπόρους
Η μουστάρδα αυτή περιέχει ολόκληρους σπόρους σιναπιού οι οποίοι δεν έχουν αλεστεί. Η μουστάρδα με σπόρους έχει έντονη υφή καο βαθιά, πλούσια γεύση. Ταιριάζει μοναδικά με ψητό κρέας στο φούρνο ή ακόμη και ψητό ψάρι.
Συνταγή σε βίντεο: χοιρινό κότσι στο φούρνο