Η ιστορία της τούρτας Μπλακ Φορεστ

Τούρτα μπλακ φόρεστ

Η τούρτα μπλακ φόρεστ είναι ένα αγαπημένο γλυκό με χιλιάδες λάτρεις ανά τον κόσμο! Αποτελείται από αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι σε επίπεδα, γέμιση από κεράσια και βελούδινη σαντιγί αρωματισμένη με απόσταγμα κιρς και πασπαλισμένη με τριμμένη σοκολάτα. Σήμερα ανακαλύπτουμε την ιστορία της και φυσικά την υπέροχη συνταγή για μπλακ φορεστ!

Στα αγγλικά λέγεται «Black forest», στα γερμανικά «Schwarzwälder Kirschtorte» και σε ακριβή ελληνική μετάφραση ονομάζεται η «τούρτα του Μέλανα Δρυμού με κεράσια». Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομά της έδωσε ο Μέλανας Δρυμός στη Γερμανία (Μαύρο Δάσος), από όπου θεωρείται ότι έχει καταγωγή.

Ωστόσο, σήμερα αρκετοί ιστορικοί αμφισβητούν την εκδοχή αυτή, σύμφωνα με την οποία το όνομά της προκύπτει από το παραδοσιακό κουστούμι που φορούσαν οι γυναίκες στο Μέλανα Δρυμό. Σύμφωνα με την παράδοση, το φόρεμά των γυναικών ήταν μαύρο, όπως η σοκολάτα, η μπλούζα λευκή, σαν την σαντιγί, και το καπέλο τους ήταν διακοσμημένο με κόκκινες φούντες, θυμίζοντας τα κεράσια.

Τούρτα Black Forest

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η τούρτα μπλακ φόρεστ δημιουργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού, και πιο συγκεκριμένα στην πολιτεία Schwarzwald. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για τα κεράσια που παράγει και το λικέρ κερασιού κιρς (Kirsch).

Μια άλλη εκδοχή της ιστορίας της μπλακ φόρεστ θέλει τον ζαχαροπλάστη Erwin Hildenbrand να παρασκευάζει πρώτη φορά την δημοφιλή τούρτα το 1930 στο Cafe Walz στην περιοχή Tingen.

Άλλοι θεωρούν ότι ο Josef Keller είναι ο δημιουργός της τούρτας Black Forest. Πρόκειται για τον ζαχαροπλάστη του Cafe Ahrend, ο οποίος το 1915 δημιούργησε για πρώτη φορά το γλυκό με το όνομα Schwarzwaelder Kirsch ή στα αγγλικά Black Forest. Μετά από κάποια χρόνια, ο Keller άνοιξε το δικό του κατάστημα. Εκεί δίδαξε την τέχνη της παρασκευής της αυθεντικής εκδοχής του γλυκού στον συνεργάτη του August Schaefer,  στον οποίο άφησε ως παρακαταθήκη μετά από αρκετά χρόνια συνεργασίας το βιβλίο συνταγών του όπου είχε καταγράψει τη συνταγή της τούρτας μπλακ φορεστ. 

Η μπλακ φόρεστ συναντάται επίσης στην Αυστρία και την Ελβετία. Στην Αμερική φτιάχνουν συχνά Black Forest χωρίς το λικέρ κιρς, γεγονός που οδήγησε την γερμανική νομοθεσία να κατοχυρώσει ως αυθεντική τούρτα Black Forest μόνο εκείνη που χρησιμοποιεί το εν λόγω λικέρ.

Φτιάξτε κι εσείς στο σπίτι το αγαπημένο αυτό γλυκό ακολουθώντας την εύκολη και γρήγορη συνταγή για τούρτα μπλακ φόρεστ!

1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.