Cronuts η νέα τάση στη ζαχαροπλαστική

Cronuts η νέα τάση στη ζαχαροπλαστική

Από την Άννα Ευθυμίου,

 

Αφήστε κάτω τα γλάσα και τις ζαχαρόπαστες. Όπως και τα μακαρόν. Ήρθε η ώρα να λάμψουν τα cronuts! Και αν το όνομά τους ακούγεται παράξενο, δεν είναι καθόλου. Τα cronuts είναι ένα νέο γλυκό που βασίζεται στο συνδυασμό μεταξύ donuts και κρουασάν, και για το οποίο έχει πάθει φρενίτιδα κάθε Νεοϋορκέζος που σέβεται τον εαυτό του.

Όχι, δεν έχετε χάσει κάποιο επεισόδιο από τον χώρο της ζαχαροπλαστικής, αφού τα εν λόγω γλυκάκια δημιουργήθηκαν μόλις πριν λίγες εβδομάδες από τον Γάλλο ζαχαροπλάστη Dominique Ansel στο ομώνυμο ζαχαροπλαστείο του στη Νέα Υόρκη. Αποτέλεσμα αυτού του πειράματος; Από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους μέχρι σήμερα, τα cronuts γίνονται ανάρπαστα από την πρώτη ώρα λειτουργίας του καταστήματος! Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αγανακτισμένοι πελάτες που απαιτούν από τον σεφ και ιδιοκτήτη να φτιάχνει περισσότερη ποσότητα από τα 200 cronuts που διατίθενται καθημερινά στο κατάστημα στο Soho.

Ποια είναι, όμως, η συνταγή της επιτυχίας του cronut η οποία έχει μάλιστα κινήσει το ενδιαφέρον ζαχαροπλαστών από το Λος Άντζελες μέχρι το Χονγκ Κονγκ και τη Μελβούρνη; Πρακτικά, πρόκειται για μισό donut και μισό κρουασάν. Αποτελείται από λεπτές στρώσεις αφράτης ζύμης κρουασάν που τηγανίζονται, στη συνέχεια «βουτάει» σε ζάχαρη τριαντάφυλλου και τέλος έχει γέμιση γκανάς από βανίλια Ταϊτής. Η γευστική πανδαισία ολοκληρώνεται με γλάσο αρωματισμένο με τριαντάφυλλο και κρυσταlλοποιημένα ροδοπέταλα ως γαρνιτούρα.

Κι αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να σας εντυπωσιάσουν, ο σεφ τονίζει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο το να τηγανίσουμε απλώς τη ζύμη για κρουασάν. Κάθε άλλο, αφού ο ίδιος δοκίμασε δέκα διαφορετικές συνταγές μέχρι να βρει τη χρυσή τομή για το φαντασμαγορικό γλυκό, ενώ η ζύμη κρουασάν όπως και η αρωματική ζάχαρη και η γκανάς φτιάχνονται σε καθημερινή βάση στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου.

Αν λοιπόν βρεθείτε στο Soho της Νέας Υόρκης, περάστε για πρωινό στο Dominique Ansel Bakery και δοκιμάστε το περίφημο cronut – μόνο να θυμηθείτε να το κόψετε με οδοντωτό μαχαίρι για να μην χαλάσουν οι στρώσεις της σφολιάτας και φυσικά να το απολαύσετε εκείνη τη στιγμή αφού έχει μόλις 6 ώρες ζωής από την ώρα παρασκευής του.

Δεν ξέρουμε αν είναι όντως το νέο cupcake, όπως πολλοί έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν, σίγουρα πάντως πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τάση που με μεγάλη μας χαρά θα δοκιμάζαμε!

Βρείτε τη συνταγή για cronuts εδώ.