Ελαφρύ και δροσερό, το τσίζκεικ (cheesecake) είναι από τα γλυκά που μπορούν να προσφέρουν την απόλυτη ικανοποίηση στον ουρανίσκο μας. Αν και το θεωρούμε ένα καθαρά αμερικάνικο ή αγγλοσαξονικό γλυκό, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε, αφού πρόσφατα αποδείχθηκε ότι το τσίζκεικ είναι υπόθεση αρχαιοελληνική. Κι αφού, λοιπόν, είμαστε απόγονοι των δημιουργών του πρώτου τσίζκεικ που φτιάχτηκε ποτέ, θα πρέπει να το τιμάμε δεόντως και φυσικά να φτιάχνουμε το καλύτερο. Εμείς μοιραζόμαστε μαζί μας μικρά μυστικά και σας λέμε τι πρέπει να κάνετε για να μη σας χαλάσει ποτέ η συνταγή.
1. Το σωστό τυρί κρέμα
Αυτό που χαρακτηρίζει το τσίζκεικ είναι η πλούσια κρεμώδης υφή και γεύση του. Εκτός από το τυρί κρέμα που σχεδόν πάντα είναι απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από ανθότυρο, ανάλατη μυζήθρα ή και κατσικίσιο τυρί για να φτιάξετε αλμυρό τσίζκεικ.
2. Μόνο το τυρί κρέμα δεν είναι αρκετό
Για μια πλούσια, και λαχταριστή γεύση, το τυρί κρέμα δεν είναι αρκετό. Για πιο αφράτο αποτέλεσμα, προσθέστε στη γέμιση αυγά και κρέμα γάλακτος. Αν προτιμάτε τις ξινές γεύσεις, προσθέστε sour cream. Για νόστιμο αλμυρό τσίζκεικ, προσθέσετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένο τυρί, όπως τσένταρ.
3. Προσθέστε αλεύρι στη βάση μπισκότου
Το μυστικό για να μην σας σπάσει η βάση του cheesecake είναι να προσθέσετε στο μείγμα μπισκότων και βουτύρου λίγο αλεύρι. Το αλεύρι βοηθά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση, χωρίς να μεταβληθεί η γεύση των μπισκότων. Έτσι θα κόψετε το τσίζκεικ εύκολα, χωρίς να γίνει κομμάτια η βάση μπισκότου.
4. Θερμοκρασία δωματίου
Για να ομογενοποιηθούν και να δουλευτούν σωστά τα υλικά, πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Πολύ σημαντικό είναι επίσης και το να μην χτύπησετε υπερβολικά τα υλικά στο μίξερ, ώστε να αποκτήσει το τσίζκεικ ενιαία και ανάλαφρη υφή.
5. Το σωστο σκεύος
Εκτός από τα σωστά υλικά, πρέπει να εξοπλιστείτε και με το σωστο σκεύος. Το στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση είναι το ιδανικό σκεύος για να ψήσετε το τσίζκεικ, αφού μπορείτε να το βγάλετε από το ταψί χωρίς να σπάσει.
6. Ψήσιμο
Για να ψήσετε σωστά το τσίζκεικ χωρίς να σπάσει η βάση του, βάλτε ένα ταψάκι με νερό στην κάτω επιφάνεια του φούρνου σας. Κατόπιν τοποθετήστε το ταψί με το cheesecake στη σχάρα ακριβώς πάνω από το ταψάκι με το νερό. Οι υδρατμοί θα εμποδίσουν τη βάση να ξεραθεί και στο τέλος να σπάσει. Και φυσικά, όσο το τσίζκεικ θα ψήνεται, μην ανοίγετε τον φούρνο και μην αλλάζετε τη θερμοκρασία ψησίματος.
7. Στο ψυγείο
Πρέπει να αφήσετε το τσίζκεικ να παγώσει για περισσότερες από τρεις ώρες, ώστε να αποκτήσει αυτή την πλούσια και βελούδινη υφή για την οποία φημίζεται.
Για να εξασκηθείτε, το Μαμα Πεινάω σας προτείνει την καλύτερη συνταγή για τσίζκεικ με φράουλα, ένα τσίζκεικ γεμάτο χρώματα που θα ξετρελάνει τα μικρά παιδιά και δυο υπέροχα αλμυρά τσίζκεικ: συνταγή για ελληνικό τσιζκεικ με ανθότυρο και αυτή τη συνταγή για τσιζκεικ με τυρί κρέμα, τσένταρ και ντοματίνια τσέρι.