Δείπνο στο σκοτάδι

Από τη Μαρία Αϊβαλιώτη,

Πως θα σας φαινόταν να δειπνούσατε στο απόλυτο σκοτάδι; Καλως ήρθατε λοιπόν στον κόσμο των αισθήσεων!

Αυτό είναι το μότο γνωστής αλυσίδας εστιατορίων με την επονομασία Dans le noir, που προτείνει στους θαμώνες της ένα δείπνο υψηλών προδιαγραφών, όχι υπό το φως των κεριών, αλλά χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τί γεύονται και τί πίνουν.

Η πραγματικά μοναδική αυτή εμπειρία όχι μόνο ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, αλλά και μας βοηθά να ευαισθητοποιηθούμε και να κατανοήσουμε την κατάσταση μιας κατηγορίας συνανθρώπων μας, αφού οι σερβιτόροι που μας καθοδηγούν και μας σερβιρούν είναι τυφλοί ή άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Οι εμπνευστές βέβαια της ιδέας, Edouard de Broglie και Etienne Boisrond, η οποία χρονολογέιται απο τον 19ο αιώνα όταν τέτοιου είδους δείπνα οργανώνονταν για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για τις ανάγκες των τυφλών ατόμων, υποστηρίζουν ότι το απόλυτο σκοτάδι μας απελευθερώνει, έτσι ώστε μπορέσουμε να απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό το φαγητό μας και την μυστηριώδη ατμόσφαιρα.

Το 1999 στη Γαλλία, η οργάνωση για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, «Paul Guinot» ανοίγει στο Παρίσι το πρώτο της εστιατόριο το οποίο κι είχε έναν καθαρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η επιτυχία είναι τεράστια και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας ανοίγουν παρόμοια εστιατόρια.

Το Dans le noir ανοίγει τις πόρτες του στο Παρίσι το 2003 και σταδικά αρχίζει να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, δημιουργώντας μια διεθνή τάση. Μετά το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Μόσχα, ήρθε η σειρά της Νέας Υόρκης να αποκτήσει το δικό της σκοτεινό εστιατόριο.

Εν αναμονή λοιπόν για την άφιξή του στην Αθήνα…  

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.