Η ελληνική ρετσίνα ανάμεσα στα 10 καλύτερα κρασιά της χρονιάς σύμφωνα με τους New York Times

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Αν για εμάς η ρετσίνα είναι ένα ταπεινό κρασί, για την εφημερίδα New York Times συγκαταλέγεται στα 10 καλύτερα κρασιά για το 2016. Ο οινοκριτικός και κριτικός γεύσης της εφημερίδας Eric Asimov, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, δημοσίευσε τη δική του λίστα με τα 10 καλύτερα κρασιά παγκοσμίως για το 2016, τονίζοντας πως είναι τα κρασιά που δοκίμασε και που χαράκτηκαν στη μνήμη όχι μόνο για την ποιότητά τους αλλά και για τις στιγμές που του χάρισαν. Ο Asimov περιλαμβάνει σε αυτή λίστα και τη ρετσίνα Gaia Ritinitis Nobilis του οινοποιείου Γαία των Γιάννη Παρασκευόπουλου και Λέοντα Καράτσαλο.

Ο Asimov ομολογεί πως η αρχική του αντίληψη ήταν ότι η ρετσίνα ήταν ένα  κρασί χαμηλής γευστικής ποιότητας. Συνεχίζοντας την αφήγησή του, διευκρινίζει ότι άλλαξε γνώμη όταν σε ένα ταξίδι του στο Σαν Φρανσίσκο, γευμάτισε στο ελληνικό εστιαρόριο Souvla όπου του πρότειναν να δοκιμάσει ρετσίνα. Εμπιστεύτηκε τους ιδιοκτήτες και δεν το μετάνιωσε, αφού η ρετσίνα Gaia Ritinitis Nobilis που του πρόσεφεραν τον ενθουσίασε. 

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ρετσίνα ήταν μια αποκάλυψη με διαυγές όμορφο λευκό χρώμα και με χαρακτηριστικό πευκώδες άρωμα που ταίριαζε εξαιρετικά με το ψητό αρνί και τη σαλάτα του. Όμως η εμπειρία του με τη ρετσίνα συνεχίστηκε. Ένα μήνα αργότερα, στο τριάστερο εστιατόριο Betony στο Μανχάταν της Νέας Υόρκη, ο sommelier σέρβιρε στον Asimov ένα ποτήρι ρετσίνα για να συνοδεύσει το δείπνο του και ο κριτικός των New York Times παρατήρησε ότι η ρετσίνα ταίριαξε καλά με μοντέρνες γεύσεις που ξεφεύγουν από την ελληνική κουζίνα.

Στην λίστα με τα 10 καλύτερα κρασιά για το 2016, εκτός από τη ρετσίνα Gaia Ritinitis Nobilis ο Eric Asimov συμπεριέλαβε και τα εξής: Bouzeron του  Domaine A&P de Villaine, Vigna Bosco του Salvo Foti, Arbois Pupillin Ploussard του 2014 του κτήματος Houillon-Overnoy, το Meursault Vireuils σοδειάς 2013 του Domaine Poulot,  το Rubicon του από το  Inglenook estate, το Château Margaux του 1996, το Chambertin-Clos de Bèze της χρονιάς  1996 από το  Domaine Armand Rousseau, ένα Château Haut-Brion Blanc του 1990 και ένα Barolo το  1964 από το  κτήμα Cantina Mascarello.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.