Εν αρχή ην η μπίρα

Από τον Νικολά Ραδίση,

Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό, ακόμα δεν είχε αυτές τις μουντές και κρύες μέρες, όταν γνωριστήκαμε με τον Τάσο. Ουσιαστικά γνωριστήκαμε στην διαδρομή μια εκδρομής, σε ένα πούλμαν. Προορισμός μας η Septem Μικροζυθοποιία, θέμα συζήτησης ο,τι κινούνταν, πετούσε, περπατούσε και βέβαια η μπίρα. 

Η μπίρα είναι οποιοδήποτε προϊόν ζύμωσης δημητριακών, δίχως να υπάρχει απόσταξη. Άλλο το απόσταγμα όπως το gin ή η vodka και άλλο η μπίρα. Οτιδήποτε αποστάσσεται μετά από ζύμωση δημητριακών, είναι πιο κοντά στο ουίσκι, που είναι θεωρητικά ένα «ξαδερφάκι» της μπίρας.

Μπίρες υπάρχουν χιλιάδες. Εμείς στην καθημερινότητα μας συναντούμε ορισμένες, που δεν ξεπερνούν τις δέκα. Συγκεντρωτικά στην ζωή μας, θα γνωρίσουμε το πολύ χίλιες με δυο χιλιάδες μπίρες και αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όταν λέω γνωρίζουμε δεν σημαίνει πίνουμε. Το νούμερο μπορεί να φαίνεται σε άλλους μεγάλο και σε άλλους μικρό. Σκεφτείτε όμως πόσες φορές διαβάσατε έναν κατάλογο σε μια μπιραρία και επιλέξατε κάτι νέο; Πόσες μπίρες είχε ο κατάλογος; Μάλλον περισσότερες από 30. Υπάρχουν μπιραρίες, οι οποίες στον κατάλογο έχουν και 200 μπίρες! Άρα γιατί 1.500 να μην είναι ένα καλό νούμερο;

Η μπίρα ξεκίνησε να κάνει παρέα στον άνθρωπο πριν από 8.000 χρόνια. Τυχαία και συμπτωματική συνάντηση που κατέληξε σε μια αιώνια κοινή πορεία η οποία πολλές φορές σύμφωνα με τους φανατικούς σηματοδότησε την εξέλιξη της ιστορίας. Η αρχή έγινε στην Μεσοποταμία, η ανάπτυξη στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και η κορύφωση σε ολόκληρο τον κόσμο στις μέρες μας.

Στην χώρα μας που αγαπάμε το κρασί, η μπίρα τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αυξανόμενη δημοτικότητα. Η ζήτηση για ποιοτικές καθώς και όλο και λιγότερο κλασσικές μπίρες συνεχώς και αυξάνεται. Σ’ αυτό συντελούν και οι νέες μικροζυθοποιίες που ξεπετάγονται σε ολόκληρη την επικράτεια κάθε χρόνο. Πολλές από αυτές μάλιστα, παράγουν από δυο ή και τρεις μπίρες, τόσο καλές που όταν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό, βαθμολογούνται από έμπειρους κριτές και διακρίνονται καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις (τριάδα ή και κορυφή).

Η παρεξηγημένη μπίρα σήμερα αρχίζει και αποκαλύπτει τις αρετές και τα κρυφά της χαρίσματα. Δεδομένα που για χρόνια είχαν απαξιωθεί, όπως στυλ και συνταγές, έρχονται πάλι στο προσκήνιο. Μόδα είναι και γυρίζει ή όχι; Νομίζω πως ήρθε η ώρα η μπίρα να αποκατασταθεί όσο αφορά το πώς την κρίνουμε και την βλέπουμε και αυτό σιγά σιγά γίνεται. Με την βοήθεια όλων μας καθώς και με την πολυλογία μου, που θα δημοσιεύουμε μπορούμε να εκτιμήσουμε την μπίρα, να την αναδείξουμε και να της δώσουμε τον σεβασμό που της αξίζει. Η μπίρα είναι το ασχημόπαπο που θα μεταμορφωθεί σε κύκνο και εμείς μάρτυρες αυτής της μεταμόρφωσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.