ΑρχικήΆρθραΕν αρχή ην η μπίρα

Εν αρχή ην η μπίρα

Από τον Νικολά Ραδίση,

Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό, ακόμα δεν είχε αυτές τις μουντές και κρύες μέρες, όταν γνωριστήκαμε με τον Τάσο. Ουσιαστικά γνωριστήκαμε στην διαδρομή μια εκδρομής, σε ένα πούλμαν. Προορισμός μας η Septem Μικροζυθοποιία, θέμα συζήτησης ο,τι κινούνταν, πετούσε, περπατούσε και βέβαια η μπίρα. 

Η μπίρα είναι οποιοδήποτε προϊόν ζύμωσης δημητριακών, δίχως να υπάρχει απόσταξη. Άλλο το απόσταγμα όπως το gin ή η vodka και άλλο η μπίρα. Οτιδήποτε αποστάσσεται μετά από ζύμωση δημητριακών, είναι πιο κοντά στο ουίσκι, που είναι θεωρητικά ένα «ξαδερφάκι» της μπίρας.

Μπίρες υπάρχουν χιλιάδες. Εμείς στην καθημερινότητα μας συναντούμε ορισμένες, που δεν ξεπερνούν τις δέκα. Συγκεντρωτικά στην ζωή μας, θα γνωρίσουμε το πολύ χίλιες με δυο χιλιάδες μπίρες και αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όταν λέω γνωρίζουμε δεν σημαίνει πίνουμε. Το νούμερο μπορεί να φαίνεται σε άλλους μεγάλο και σε άλλους μικρό. Σκεφτείτε όμως πόσες φορές διαβάσατε έναν κατάλογο σε μια μπιραρία και επιλέξατε κάτι νέο; Πόσες μπίρες είχε ο κατάλογος; Μάλλον περισσότερες από 30. Υπάρχουν μπιραρίες, οι οποίες στον κατάλογο έχουν και 200 μπίρες! Άρα γιατί 1.500 να μην είναι ένα καλό νούμερο;

Η μπίρα ξεκίνησε να κάνει παρέα στον άνθρωπο πριν από 8.000 χρόνια. Τυχαία και συμπτωματική συνάντηση που κατέληξε σε μια αιώνια κοινή πορεία η οποία πολλές φορές σύμφωνα με τους φανατικούς σηματοδότησε την εξέλιξη της ιστορίας. Η αρχή έγινε στην Μεσοποταμία, η ανάπτυξη στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και η κορύφωση σε ολόκληρο τον κόσμο στις μέρες μας.

Στην χώρα μας που αγαπάμε το κρασί, η μπίρα τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αυξανόμενη δημοτικότητα. Η ζήτηση για ποιοτικές καθώς και όλο και λιγότερο κλασσικές μπίρες συνεχώς και αυξάνεται. Σ’ αυτό συντελούν και οι νέες μικροζυθοποιίες που ξεπετάγονται σε ολόκληρη την επικράτεια κάθε χρόνο. Πολλές από αυτές μάλιστα, παράγουν από δυο ή και τρεις μπίρες, τόσο καλές που όταν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό, βαθμολογούνται από έμπειρους κριτές και διακρίνονται καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις (τριάδα ή και κορυφή).

Η παρεξηγημένη μπίρα σήμερα αρχίζει και αποκαλύπτει τις αρετές και τα κρυφά της χαρίσματα. Δεδομένα που για χρόνια είχαν απαξιωθεί, όπως στυλ και συνταγές, έρχονται πάλι στο προσκήνιο. Μόδα είναι και γυρίζει ή όχι; Νομίζω πως ήρθε η ώρα η μπίρα να αποκατασταθεί όσο αφορά το πώς την κρίνουμε και την βλέπουμε και αυτό σιγά σιγά γίνεται. Με την βοήθεια όλων μας καθώς και με την πολυλογία μου, που θα δημοσιεύουμε μπορούμε να εκτιμήσουμε την μπίρα, να την αναδείξουμε και να της δώσουμε τον σεβασμό που της αξίζει. Η μπίρα είναι το ασχημόπαπο που θα μεταμορφωθεί σε κύκνο και εμείς μάρτυρες αυτής της μεταμόρφωσης…

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ντοματοκεφτέδες της τεμπέλας

Οι ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης είναι αξεπέραστος μεζές! Συνοδεύονται ιδανικά με σως γιαουρτιού, τηγανητές πατάτες και παγωμένη μπύρα.

Μακαρόνια με τόνο

Μακαρόνια με τόνο από τον Τάσο Αντωνίου. Νόστιμη, γρήγορη και ελαφριά συνταγή ιδανική για τις μέρες που θέλετε να ετοιμάσετε κάτι στο δεκάλεπτο.

Ινδικό Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα

Το κοτόπουλο Τίκα Μασάλα είναι μια από τις πιο διάσημες συνταγές της ινδικής κουζίνας. Εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο, είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύσεις, αρώματα και πλούσια μπαχαρικά. Απαραίτητο συνοδευτικό είναι το ρύζι μπασμάτι και οι παραδοσιακές πίτες naan.

Περισσότερα άρθρα

Σκόρος τροφίμων: πώς θα τον αντιμετωπίσετε για να μην ξαναεμφανιστεί

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον σκόρο τροφίμων που καταστρέφει το αλεύρι, τα ζυμαρικά, τα μπαχαρικά και πολλά ακόμη τρόφιμα στα ντουλάπια της κουζίνας.

7 tips για τη συντήρηση των τροφίμων πριν τις διακοπές

Αξιοποιήστε όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο σας και τα ντουλάπια σας πριν φύγετε για διακοπές με αυτές τις χρήσιμες συμβουλές για οικονομία.

Μάρτιος: φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Δείτε ποια είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής για τον μήνα Μάρτιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ