Ο σεφ Ferran Adrià επιστρέφει με το elBulli1846, το οποίο δεν θα είναι εστιατόριο

Ferran Adria

To elBulli επιστρέφει. Ο θρυλικός Ισπανός σεφ Ferran Adrià πρόκειται να ανοίξει ξανά το παγκοσμίως γνωστό εστιατόριο elBulli, οκτώ χρόνια μετά το κλείσιμό του του. Ωστόσο, δεν θα σερβίρει φαγητό, αλλά το «elBulli1846» όπως θα ονομάζεται, πρόκειται να λειτουργήσει ως μουσείο γαστρονομικής καινοτομίας.

Το εστιατόριο που φημίζεται για τη μοριακή γαστρονομική και πρωτοποριακή προσέγγιση της μαγειρικής τέχνης, έχει αποσπάσει τρία αστέρια Michelin και είχε αναδειχθεί πέντε φορές ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου στα διοργάνωση World’s 50 Best Restaurants.

Τον Ιανουάριο, ο Ισπανός σεφ και εμπενυστής του elBulli είπε ότι θα ανοίξει ξανά, αλλά θα λειτουργήσει ως εργαστήριο και “μουσείο γαστρονομικής καινοτομίας”, αντί για εστιατόριο.

Ένα από τα πλέον εμβληματικά πιάτα από το elBulli
Ένα από τα πλέον εμβληματικά πιάτα από το elBulli

Μετά την απομάκρυνση από το εστιατόριο στην καλύτερη στιγμή της πορείας του, ο Adrià δημιούργησε το elBullifoundation για να συνεχίσει το ήθος, τη φιλοσοφία και το πνεύμα της μαγειρικής καινοτομίας, να προωθήσει τη δημιουργικότητα και να μοιραστεί με όλους όσοι έχουν τη θέληση και το πνεύμα να βελτιώνονται, να εξελίσσονται και να καινοτομούν. Το elBullifoundation ερευνά και πειραματίζεται για να δώσει ώθηση στους νέους ταλαντούχους μάγειρες και να τους βοηθήσει να αναζητήσουν τα δικά τους όρια.

“Η αποστολή του elBulli1846 είναι να δημιουργήσει ποιοτικές γνώσεις σχετικά με την γαστρονομία των εστιατορίων και όλα όσα την περιβάλλουν”, δήλωσε ο 56χρονος Καταλανός πριν από την εμφάνισή του στο γαστρονομικό συνέδριο Madrid Fusión.

Ο αριθμός στο όνομα είναι ένα αφιέρωμα στον Auguste Escoffier, ο οποίος γεννήθηκε το 1846 και πρωτοστάτησε στην υψηλή κουζίνα, το λεγόμενο fine dining και κέρδισε τον σεβασμό όλων των σεφ παγκοσμίως.

Παρά τη φήμη του ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, το elBulli σημείωνε τεράστιες ζημιές και ο Adrià αποφάσισε να κατευθύνει τις προσπάθειές του στο να εξασφαλίσει τη γαστρονομική κληρονομιά του, καθώς και να διαδώσει τη φιλοσοφία και τις τεχνικές του στην επόμενη γενιά σεφ.

Το «eBulli1846» αποτελεί μέρος αυτής της κληρονομιάς και θα ανοίξει το Φεβρουάριο του 2020 στην αρχική τοποθεσία του eBulli, κοντά στην πόλη Roses της Καταλονίας της Ισπανίας. Όραμα του σεφ είναι να αποτελέσει φυσική υπενθύμιση του μεγαλείου του εστιατορίου καθώς, και συνέχιση του πνεύματος καινοτομίας.

Ίσως αυτό να είναι αυτό να είναι τα πρώτα διστακτικά βήματα στο να δούμε ξανά εν δράσει τον Ferran Adria και το eBulli. Το σίγουρο είναι ότι ο διεθνώς αναγνωρισμένος σεφ δεν εφησυχάζει ποτέ – ευτυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.