Γεύσεις της Λακωνικής γης – Από τον μέλανα ζωμό στο σύγκλινο

«H σπανιότητα των υλικών και η δυσκολία συντήρησης των τροφών οδήγησε τους Λάκωνες στο να παστώνουν το κρέας, τα κυνήγια, τα ψαρικά και να ξεραίνουν τα άγρια χόρτα. Στην περιοχή δε συναντάμε τουρσιά, εκτός από μικρές πράσινες πιπεριές (πιπεράδες) και κάππαρη. Τα μπαχαρικά τους είναι η κανέλα, το γαρίφαλο, το πιπέρι και το κύμινο, ενώ τα μυρωδικά είναι το πορτοκάλι, ο δυόσμος, ο μάραθος, το σέλινο και ο μαϊντανός.

Το ελαιόλαδο, που είναι το κύριο λίπος της λακωνικής κουζίνας, η μεγάλη κατανάλωση σε κρέας, με μεγαλύτερη προτίμηση στο χοιρινό, μετά στο αρνί και στο κατσίκι και τελευταία στο βοδινό, είναι τα κύρια στοιχεία της διατροφής των Λακώνων.

Ξεκινώντας από αυτά που συνήθιζαν να μαγειρεύουν οι παλιοί, και που απηχούν τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, και καταλήγοντας στις συνταγές που μαγειρεύουν οι σύγχρονοι Λάκωνες, με βάση τις επιρροές που δέχτηκαν στα χρόνια που πέρασαν, η Μαρία Καράμπελα επιχειρεί στο βιβλίο αυτό ένα γευστικό οδοιπορικό στον τόπο και τον χρόνο.

Σε μία εποχή που ο παραδοσιακός ελληνικός τρόπος ζωής που σμιλεύτηκε στη διάρκεια χιλιετιών τείνει να χαθεί, βιβλία όπως το Γεύσεις της λακωνικής γης. Από τον μέλανα ζωμό στο σύγκλινο της κ. Μαρίας Καράμπελα αποτελούν προσφορά για το σήμερα και για τις γενιές που έρχονται. Για το σήμερα, γιατί είναι μια προσπάθεια διάσωσης της παραδοσιακής κουζίνας των Λακώνων, και για το αύριο, γιατί δίνει τη δυνατότητα στους νέους να τη γνωρίσουν και να την  προσπελάσουν».

Αντωνία Τριχοπούλου, Νοέμβριος 2014      

Η Μαρία Καράμπελα γεννήθηκε στη Σπάρτη. Πέρασε τα μαθητικά της χρόνια στα Καμίνια και στο Ξηροκάμπι Λακωνίας. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, Τουριστικές Επιχειρήσεις και Πληροφορική. Εργάστηκε στον χώρο της πληροφορικής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα είναι σύμβουλος προώθησης  προϊόντων, εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, της εταιρείας Terra Sparta στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει επιπλέον το βιβλίο Συνταγές του λαδιού και της ελιάς για λογαριασμό του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το οποίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.