Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στη Ναυπακτία

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

 

Ο Οκτώβρης ανήκει στο κάστανο και το τσίπουρο, δυο εκλεκτά προϊόντα της ελληνικής γης. Έτσι,στο  χωριό Άνω Χώρα στην Αρκαδία διοργανώνουν ένα διήμερο για να γιορτάσουν και να γευτούν τη νέα σοδειά. 

Τα κάστανα, οι μικροί και νόστιμοι αυτοί καρποί που συλλέγονται από τους καστανόλογγους που υπάρχουν διάσπαρτοι γύρω από την Άνω Χώρα, στηρίζουν την οικονομία του χωριού, ήδη από τα χρόνια του Βυζαντίου και γι’αυτό τα καστανομαζέματα μετατρέπονται σε γιορτή. Αλλά επειδή η Άνω Χώρα έχει παράδοση και στο τσίπουρο, το οποίο παράγεται από την απόσταξη της ερίφημης μαλαγουζιάς, το καθιερωμένο έθιμο τα θέλει να τιμώνται μαζί, στην ετήσια “Γιορτή Κάστανου & Τσίπουρου”, που διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο. Φέτος η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου. 

Τα καζάνια για την απόσταξη του τσίπουρου και οι φουφούδες για το ψήσιμο των κάστανων, θα στηθούν στο ύπαιθρο, μέσα στο μαγικό φυσικό τοπίο της ορεινής Ναυπακτίας και η γιορτή θα ξεκινήσει, με τους επισκέπτες να δοκιμάζουν τσίπουρο, κάστανα ψητά στα κάρβουνα, γλυκές λιχουδιές όπως λουκουμάδες και  γλυκό κουταλιού κάστανο, κυδώνι και καρύδι αλλά και τοπικές πίτες και παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, όπως γίδα βραστή  που ετοιμάζουν οι νοικοκυρές του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.