Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες μαρμελάδες σε όλο τον κόσμο. Το βερίκοκο είναι ένα γλυκό, φρουτώδες φρούτο με έντονο άρωμα και γεύση, που παράγεται κυρίως στη Μεσόγειο. Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι ένας τρόπος να διατηρήσετε αυτό το υπέροχο φρούτο και να απολαύσετε τη γεύση του όλο το χρόνο.
Η παρασκευή μαρμελάδας βερίκοκο είναι αρκετά απλή και μπορεί να γίνει στο σπίτι με ελάχιστα υλικά. Χρειάζεστε μόνο φρέσκα βερίκοκα, ζάχαρη και λίγο λεμόνι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα κονιάκ για να βελτιώσετε τη γεύση της μαρμελάδας.
Η παρασκευή της μαρμελάδας βερίκοκο απαιτεί λίγο χρόνο και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι αξίζει τον κόπο. Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι ιδανική για πρωινό ή απογευματινό σνακ, σκέτο ή σε συνδυασμό με τοστ, κρουασάν ή και ανάλογα με τον συνδυασμό που επιθυμείτε.
Μαρμελάδα βερίκοκο
Υλικά
- 2 κιλά ζάχαρη
- 2 κιλά βερίκοκα ώριμα
- χυμός από 1 λεμόνι μεγάλο
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα βερίκοκα, τα οποία έχουμε πλύνει πολύ καλά και έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι, σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε όλο το βράδυ να βγάλουν το χυμό τους τα βερίκοκα και να λιώσει η ζάχαρη.
- Την επόμενη μέρα βάζουμε την κατσαρόλα με το μείγμα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα βερίκοκα και σχεδόν να διαλύονται. Το μείγμα μας πρέπει να είναι ακόμα πολύ ζουμερό.
- Κατόπιν με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα (ή το περνάμε στο μπλέντερ). Αν θέλουμε κομματάκια φρούτων, λιώνουμε τα βερίκοκα με διακοπτόμενη λειτουργία κατά την προτίμησή μας.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο της μαρμελάδας σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 – 35 λεπτά. Προσοχή! Η μαρμελάδα πρέπει να σιγοβράζει και εμείς να είμαστε “από πάνω” ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, την οποία φτάνουμε μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κολλήσει. Διαφορετικά μπορεί να πικρίσει και να καεί η μαρμελάδα. Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
- Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι έτοιμη όταν σηκώσουμε μια κουταλιά και το μείγμα είναι αρκετά πυκνό και αφήσει ένα παχύ στρώμα στην κουτάλα. Τη μοιράζουμε καυτή σε αποστειρωμένα βαζάκια και τη διατηρούμε για μήνες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο. Μετά το άνοιγμα η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο.
Βίντεο συνταγής
Tips
Το βερίκοκο έχει καταπληκτικό άρωμα το οποίο έχει και η μαρμελάδα, γι’ αυτό αποφεύγουμε να προσθέσουμε πολλά μυρωδικά. Η αρμπαρόριζα αρκεί.
Η μαρμελάδα βερίκοκο μπορεί εύκολα να κολλήσει στην κατσαρόλα και να πικρίσει. Γι’ αυτό πρέπει να ανακατεύουμε ζωντανά και συχνά. Αν ωστόσο κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλα, μεταφέρουμε τη μαρμελάδα αμέσως σε άλλη κατσαρόλα, αφήνοντας το καμμένο υπόλειμμα στην παλιά κατσαρόλα για να μην πικρίσει η υπόλοιπη.
Κάνε εγγραφή στο κανάλι του Mama Peinao TV για να βλέπεις όλες τις νέες μας συνταγές!
Δες ακόμη: μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο!
ΤΕΛΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ! ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΡΙΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ
Πως θα τη πιξω?
δες το βιντεο τα λεει ολα ο Τασος
φοβερη συνταγη