ΑρχικήΣυνταγέςΓλυκάΜαρμελάδα βερίκοκο

Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες μαρμελάδες σε όλο τον κόσμο. Το βερίκοκο είναι ένα γλυκό, φρουτώδες φρούτο με έντονο άρωμα και γεύση, που παράγεται κυρίως στη Μεσόγειο. Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι ένας τρόπος να διατηρήσετε αυτό το υπέροχο φρούτο και να απολαύσετε τη γεύση του όλο το χρόνο.

Η παρασκευή μαρμελάδας βερίκοκο είναι αρκετά απλή και μπορεί να γίνει στο σπίτι με ελάχιστα υλικά. Χρειάζεστε μόνο φρέσκα βερίκοκα, ζάχαρη και λίγο λεμόνι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα κονιάκ για να βελτιώσετε τη γεύση της μαρμελάδας.

Η παρασκευή της μαρμελάδας βερίκοκο απαιτεί λίγο χρόνο και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι αξίζει τον κόπο. Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι ιδανική για πρωινό ή απογευματινό σνακ, σκέτο ή σε συνδυασμό με τοστ, κρουασάν ή και ανάλογα με τον συνδυασμό που επιθυμείτε.

Μαρμελάδα βερίκοκο
Εκτύπωση

Μαρμελάδα βερίκοκο

Η πιο αγαπημένη καλοκαιρινή μαρμελάδα! Διαλέξτε ώριμα και γερά βερίκοκα για τη μαρμελάδα. Για να βγει τέλεια η συνταγή, πρέπει είστε πάνω από την κατσαρόλα για να μην αρπάξει και πικρίσει η μαρμελάδα βερίκοκο.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Μαρμελάδα βερίκοκο
Προετοιμασία 10 λεπτά
Εκτέλεση 35 λεπτά
Μερίδες 12
Θερμίδες 105θερμίδες

Υλικά

  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 2 κιλά βερίκοκα ώριμα
  • χυμός από 1 λεμόνι μεγάλο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα βερίκοκα, τα οποία έχουμε πλύνει πολύ καλά και έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι, σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε όλο το βράδυ να βγάλουν το χυμό τους τα βερίκοκα και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Την επόμενη μέρα βάζουμε την κατσαρόλα με το μείγμα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα βερίκοκα και σχεδόν να διαλύονται. Το μείγμα μας πρέπει να είναι ακόμα πολύ ζουμερό.
  • Κατόπιν με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα (ή το περνάμε στο μπλέντερ). Αν θέλουμε κομματάκια φρούτων, λιώνουμε τα βερίκοκα με διακοπτόμενη λειτουργία κατά την προτίμησή μας. 
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο της μαρμελάδας σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 – 35 λεπτά. Προσοχή! Η μαρμελάδα πρέπει να σιγοβράζει και εμείς να είμαστε “από πάνω” ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, την οποία φτάνουμε μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κολλήσει. Διαφορετικά μπορεί να πικρίσει και να καεί η μαρμελάδα. Λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. 
  • Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι έτοιμη όταν σηκώσουμε μια κουταλιά και το μείγμα είναι αρκετά πυκνό και αφήσει ένα παχύ στρώμα στην κουτάλα. Τη μοιράζουμε καυτή σε αποστειρωμένα βαζάκια και τη διατηρούμε για μήνες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο. Μετά το άνοιγμα η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο.

Βίντεο συνταγής

Tips

Για τη μαρμελάδα βερίκοκο χρησιμοποιούμε ίση ποσότητα ζάχαρης και φρούτου. Πρώτα πλένουμε και αφαιρούμε το κουκούτσι από το βερίκοκο και στη συνέχεια ζυγίζουμε την καθαρή σάρκα.
Το βερίκοκο έχει καταπληκτικό άρωμα το οποίο έχει και η μαρμελάδα, γι’ αυτό αποφεύγουμε να προσθέσουμε πολλά μυρωδικά. Η αρμπαρόριζα αρκεί.
Η μαρμελάδα βερίκοκο μπορεί εύκολα να κολλήσει στην κατσαρόλα και να πικρίσει. Γι’ αυτό πρέπει να ανακατεύουμε ζωντανά και συχνά. Αν ωστόσο κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλα, μεταφέρουμε τη μαρμελάδα αμέσως σε άλλη κατσαρόλα, αφήνοντας το καμμένο υπόλειμμα στην παλιά κατσαρόλα για να μην πικρίσει η υπόλοιπη. 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι του Mama Peinao TV για να βλέπεις όλες τις νέες μας συνταγές!

Δες ακόμη: μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Φασολάδα χωριάτικη

Φασολάδα από τον Τάσο Αντωνίου. Βελούδινη και πλούσια, χυλωμένη φασολάδα, εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα με την πιο εύκολη συνταγή.

Κολοκυθοτηγανίτες

Κολοκυθοτηγανίτες με φέτα και μυρωδικά εύκολοι, αφράτες και παραδοσιακές σαν της γιαγιάς.

Smoothie με μπανάνα και γιαούρτι

Smoothie με μπανάνα από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα νόστιμο smoothie κατάλληλο για το πρωινό που χαρίζει ενέργεια όλη τη μέρα. Απολαύστε και ως σνακ το απόγευμα!

Περισσότερα άρθρα

Πώς θα φτιάξω σπιτικό ζωμό

Ο σπιτικός ζωμός χαρίζει ασύγκριτη γεύση στο φαγητό, από τα ζυμαρικά μέχρι τα μαγειρευτά και το ριζότο. Μάθε πώς θα φτιάξεις εύκολα και γρήγορα σπιτικό ζωμό!

Μενού και συνταγές για την 25η Μαρτίου

Στρώνουμε το τραπέζι της 25ης Μαρτίου με τις καλύτερες συνταγές για μπακαλιάρο και όχι μόνο!

Τα 3 μεγάλα λάθη που κάνουμε με τους ξηρούς καρπούς

Λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε και αποθηκεύουμε ξηρούς καρπούς. Αυτά είναι τα μυστικά για να διατηρήσετε ολόφρεσκους τους ξηρούς καρπούς!

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ