Γιορτή του Κάστανου στην Καστανίτσα Αρκαδίας

Μέσα στο χρυσοκόκκινο χρώμα των φθινοπωρινών φύλλων του καστανεώνα, την μυρωδιά του καπνού από τις καμινάδες των πετρόκτιστων σπιτιών μας, τις γλυκές γεύσεις απ’ τα ψημένα κάστανα, τα ώριμα καβούκια που τρίζουν σε κάθε περπατησιά, και ας ευχηθούμε και με το γλυκό χάδι μιας οκτωβριανής λιακάδας, οι κάτοικοι και οι φορείς της Καστανίτσας Αρκαδίας περιμένουν τους επισκέπτες για να γνωρίσουν τον μαγευτικό αυτό τόπο και να συμμετέχουν στη γιορτή του κάστανου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014.

Από το 1983 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά η γιορτή αυτή μέχρι και σήμερα, μετά από 28 χρόνια, οι κάτοικοι της Καστανίτσας κατάφεραν με πολύ κόπο και μεράκι να αναδείξουν την γιορτή του κάστανου ως μία από τις σημαντικότερες αγροτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας και ταυτόχρονα να την αναδείξουμε ως ένα θεσμό που έδωσε ζωή και ανάπτυξη στον τόπο.

Από το πρωί του Σαββάτου οι εθελοντές της γιορτής  θα υποδεχθούν τους επισκέπτες  προσφέροντας τσάι του βουνού για το καλωσόρισμα ενώ στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της γιορτής θα σερβίρονται παραδοσιακά τοπικά φαγητά όπως φασολάδα παντρεμένη, βραστή γίδα και άλλα φαγητά και γλυκά τα οποία θα έχουν ως βασικό υλικό το κάστανο όπως χοιρινό με κάστανο, καστανόπαστα και τσουρέκι με κάστανο κ.α.

Φυσικά την τιμητική τους θα έχουν τα βραστά και ψητά κάστανα με γλυκό κρασί και τσίπουρο, συντροφιά με παραδοσιακή μουσική. Τη Γιορτή θα πλαισιώνουν παρουσιάσεις μαγειρικής από Σεφ, παραδοσιακοί χοροί από χορευτικούς συλλόγους ενώ παράλληλα θα λάβουν χώρα εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφικού υλικού και χειροποίητων δημιουργιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.