Πασχαλινό, τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα

Από την ομάδα του Μαμα Πεινάω

Κυριακή του Πάσχα χωρίς αρνί ή κατσικάκι και κοκορέτσι στη σούβλα δεν γίνεται. Το κοκορέτσι, ένα παραδοσιακό ελληνικό ψητό φαγητό από εντόσθια ζώων (κυρίως έντερα, συκωταριές και γλυκάδια), είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση και ιστορία, αφού λέγεται πως οι πρόγονοί μας το τιμούσαν ιδιαιτέρως από την εποχή του Ομήρου. Αν και παρασκευάζεται όλο τον χρόνο, αρκετοί είναι αυτοί που ανυπομονούν να φτάσει η Κυριακή του Πάσχα για να τιμήσουν το δημοφιλές κοκορέτσι. Κι αν φαίνεται δύσκολο στο ψήσιμό του, σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν είναι, ειδικά αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας.

Δείτε ακόμη:Μυστικά για τέλειο αρνί στη σούβλα

1. Η ποσότητα της συκωταριάς, της μπόλιας και των εντέρων εξαρτάται από το πόσο μεγάλο θα είναι το κοκορέτσι που θα φτιάξετε. Για να είστε σίγουροι, ρωτήστε τον κρεοπώλη σας. Αφού τα αγοράσετε, πρέπει να καθαρίσετε με μεγάλη σχολαστικότητα τα έντερα, γυρίζοντάς τα από την ανάποδη με ένα κλαδάκι ή με ένα μολύβι και να τα ξεπλύνετε με ξίδι και νερό.

2. Κόβετε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια και την μπόλια σε μικρά τριγωνάκια. Βάζετε τα εντόσθια σε ένα μπολ, προσθέτετε αρκετό αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύετε καλά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Δείτε ακόμη:Πασχαλινό αρνί: και στον φούρνο τέλειο!

3. Πώς θα περάσετε το κοκορέτσι στη σούβλα; Αρχικά, περάστε στη σούβλα ένα χοντρό κομμάτι λίπους. Στη συνέχεια, περάστε τα εντόσθια ακολουθώντας μια σειρά, δηλαδή περνάτε ένα κομμάτι καρδιά ή ένα κομμάτι πνευμόνι, στη συνέχεια λίγη μπόλια ή ένα κομμάτι γλυκάδι, έπειτα ένα κομμάτι συκώτι και ξανά λίγη μπόλια ή ένα κομμάτι γλυκάδι. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία μέχρι να περάσετε όλα τα κομμάτια της συκωταριάς. Στο τέλος, θα περάσετε ξανά ένα χοντρό κομμάτι λίπους.

Δείτε ακόμη:Η μαγειρίτσα του Πάσχα

4. Μόλις περάσετε τη συκωταριά στη σούβλα, φροντίστε να έχετε κρατήσει λίγη μπόλια για να την σκεπάσετε γύρω γύρω και μετά αρχίζετε να την τυλίγετε με τα έντερα,  ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω και κατά μήκος της σούβλας.

5. Το πιο σημαντικό σημείο της συνταγής για κοκορέτσι είναι το ψήσιμο. Η φωτιά πρέπει να έχει ανάψει καλά και να είναι πολύ δυνατή πριν βάλετε το κοκορέτσι για ψήσιμο. Τοποθετήστε τη σούβλα με το κοκορέτσι κοντά στη φωτιά, σχεδόν 10 εκατοστά και όχι ψηλότερα, πάνω από τα κάρβουνα. Το κοκορέτσι θέλει συνεχώς γύρισμα και περίπου 4 με 4 1/2 ώρες ψήσιμο, ανάλογα βέβαια με το μέγεθός του.

Φωτό: amateurcookprofessionaleater.blogspot.be

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.