ΑρχικήΆρθραΠασχαλινό, τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα

Πασχαλινό, τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα

Από την ομάδα του Μαμα Πεινάω

Κυριακή του Πάσχα χωρίς αρνί ή κατσικάκι και κοκορέτσι στη σούβλα δεν γίνεται. Το κοκορέτσι, ένα παραδοσιακό ελληνικό ψητό φαγητό από εντόσθια ζώων (κυρίως έντερα, συκωταριές και γλυκάδια), είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση και ιστορία, αφού λέγεται πως οι πρόγονοί μας το τιμούσαν ιδιαιτέρως από την εποχή του Ομήρου. Αν και παρασκευάζεται όλο τον χρόνο, αρκετοί είναι αυτοί που ανυπομονούν να φτάσει η Κυριακή του Πάσχα για να τιμήσουν το δημοφιλές κοκορέτσι. Κι αν φαίνεται δύσκολο στο ψήσιμό του, σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν είναι, ειδικά αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας.

Δείτε ακόμη:Μυστικά για τέλειο αρνί στη σούβλα

1. Η ποσότητα της συκωταριάς, της μπόλιας και των εντέρων εξαρτάται από το πόσο μεγάλο θα είναι το κοκορέτσι που θα φτιάξετε. Για να είστε σίγουροι, ρωτήστε τον κρεοπώλη σας. Αφού τα αγοράσετε, πρέπει να καθαρίσετε με μεγάλη σχολαστικότητα τα έντερα, γυρίζοντάς τα από την ανάποδη με ένα κλαδάκι ή με ένα μολύβι και να τα ξεπλύνετε με ξίδι και νερό.

2. Κόβετε τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια και την μπόλια σε μικρά τριγωνάκια. Βάζετε τα εντόσθια σε ένα μπολ, προσθέτετε αρκετό αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύετε καλά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Δείτε ακόμη:Πασχαλινό αρνί: και στον φούρνο τέλειο!

3. Πώς θα περάσετε το κοκορέτσι στη σούβλα; Αρχικά, περάστε στη σούβλα ένα χοντρό κομμάτι λίπους. Στη συνέχεια, περάστε τα εντόσθια ακολουθώντας μια σειρά, δηλαδή περνάτε ένα κομμάτι καρδιά ή ένα κομμάτι πνευμόνι, στη συνέχεια λίγη μπόλια ή ένα κομμάτι γλυκάδι, έπειτα ένα κομμάτι συκώτι και ξανά λίγη μπόλια ή ένα κομμάτι γλυκάδι. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία μέχρι να περάσετε όλα τα κομμάτια της συκωταριάς. Στο τέλος, θα περάσετε ξανά ένα χοντρό κομμάτι λίπους.

Δείτε ακόμη:Η μαγειρίτσα του Πάσχα

4. Μόλις περάσετε τη συκωταριά στη σούβλα, φροντίστε να έχετε κρατήσει λίγη μπόλια για να την σκεπάσετε γύρω γύρω και μετά αρχίζετε να την τυλίγετε με τα έντερα,  ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω και κατά μήκος της σούβλας.

5. Το πιο σημαντικό σημείο της συνταγής για κοκορέτσι είναι το ψήσιμο. Η φωτιά πρέπει να έχει ανάψει καλά και να είναι πολύ δυνατή πριν βάλετε το κοκορέτσι για ψήσιμο. Τοποθετήστε τη σούβλα με το κοκορέτσι κοντά στη φωτιά, σχεδόν 10 εκατοστά και όχι ψηλότερα, πάνω από τα κάρβουνα. Το κοκορέτσι θέλει συνεχώς γύρισμα και περίπου 4 με 4 1/2 ώρες ψήσιμο, ανάλογα βέβαια με το μέγεθός του.

Φωτό: amateurcookprofessionaleater.blogspot.be

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Μπράουνι σοκολάτας (brownie)

Φτιάξτε υπέροχο μπράουνι σοκολάτας με τη δοκιμασμένη συνταγή του Τάσου Αντωνίου! Ζουμερό, σοκολατένιο γλυκό που δεν αντιστέκεται κανείς.

Λαζάνια ναπολιτέν στον φούρνο

Λαζάνια ναπολιτέν στον φούρνο από τον Τάσο Αντωνίου! Σε αυτήν την εύκολη συνταγή, τα λαζάνια μαγειρεύονται με μελωμένο κιμά και αρωματική σάλτσα ντομάτας, ενώ ψήνονται με μοτσαρέλα που λιώνει μοναδικά στον φούρνο.

Smoothie με μπανάνα και γιαούρτι

Smoothie με μπανάνα από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα νόστιμο smoothie κατάλληλο για το πρωινό που χαρίζει ενέργεια όλη τη μέρα. Απολαύστε και ως σνακ το απόγευμα!

Περισσότερα άρθρα

Μυστικά για τέλεια βασιλόπιτα

Η συνταγή της βασιλόπιτας έχει τα μυστικά της.

Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

Ο χαλβάς είναι συνυφασμένος με την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε τα 6 μυστικά για να ξεχωρίσετε τον καλό χαλβά που θα σερβίρετε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

7 εργαλεία ζαχαροπλαστικής που πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου

Δείτε ποια είναι τα βασικά εργαλεία ζαχαροπλαστικής που πρέπει να έχετε οπωσδήποτε στην κουζίνα σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ