ΑρχικήΆρθραΠεντανόστιμες ιδέες & συνταγές με γλυκοπατάτα!

Πεντανόστιμες ιδέες & συνταγές με γλυκοπατάτα!

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Το 750 π.Χ. στο Περού καταγράφηκε για πρώτη φορά σε εμπορικά αρχεία το όνομα της γλυκοπατάτας, επιβεβαιώνοντας την αμερικανική ήπειρο ως τόπο καταγωγής της . Εκείνος που σύστησε τη γλυκοπατάτα στους Ευρωπαίους ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος. Μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, το όνομά της ήταν απλώς πατάτα, ενώ το 1740 ονομάστηκε και επίσημα γλυκοπατάτα, λόγω της γλυκιάς γεύσης της. Σήμερα, η Κίνα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην καλλιέργεια και παραγωγή της γλυκοπατάτας, ενώ ακολουθούν χώρες όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ινδονησία και η Ουγκάντα. Αν και οι δικές μας διατροφικές συνήθειες δεν περιλαμβάνουν τη γλυκοπατάτα σε πρώτο πλάνο, θα έπρεπε να την εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο για επτά πολύ καλούς λόγους. Το Μαμα Πεινάω σας δίνει ιδέες για να απολαύσετε τη γλυκοπατάτα με τον πιο εύκολο και νόστιμο τρόπο.

Γλυκοπατάτες μελωμένες στον φούρνο. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε στρογγυλές φέτες μεσαίου πάχους. Τις μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί και προσθέτουμε ελαιόλαδο, λίγο βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και μυρωδικά όπως θυμάρι ή μαϊντανό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 40 λεπτά, ανακατεύοντάς τις σε τακτά διαστήματα για να μην κολλήσουν. Μόλις είναι έτοιμες, τις αφήνουμε να κρυώσουν για 4-5 λεπτά και τις σερβίρουμε.  

Γλυκοπατάτες ψητές. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε μετρίου πάχους λωρίδες. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε καυτή σχάρα, σχαροτήγανο ή στο γκριλ για να ψηθούν 4 με 6 λεπτά από κάθε πλευρά. Μόλις ετοιμαστούν, μπορούμε να τις περιχύσουμε με ένα ντρέσινγκ από ελαιόλαδο, λεμόνι και ψιλοκομμένο μαϊντανό και να τις σερβίρουμε.

Σας άνοιξε η όρεξη; Δείτε τώρα τη συνταγή μας για λαχταριστό burger με χορτοφαγικό μπιφτέκι γλυκοπατάτας με ένα κλικ εδώ!  

Πουρές γλυκοπατάτας. Πλένουμε καλά 10 μέτριες γλυκοπατάτες χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 40 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ και με το pimmer ή το ειδικό σκεύος για πουρέ τις πολτοποιούμε. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 3/4 φλιτζ. φρέσκο γάλα και το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις πολτοποιημένες γλυκοπατάτες, 2 κ.σ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους και να δέσει ο πουρές. Ανάλογα πόσο πηχτό ή αραιό θέλουμε τον πουρέ, προσθαφαιρούμε γάλα.Τσιπς γλυκοπατάτας. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες ή ακόμα καλύτερα με το μαντολίνο. Τις βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ανακατεύουμε καλά. Τις απλώνουμε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 30 λεπτά,  μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν λίγο στις άκρες. Τις αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν και σερβίρουμε. Προαιρετικά, μπορούμε πασπαλίσουμε τα τσιπς γλυκοπατάτας με πάπρικα ή ρίγανη και να τις συνοδεύσουμε με ντιπ γιαουρτιού..

Όπως και να τη μαγειρέψετε, η γλυκοπατάτα είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για ψητά κρέατα, πουλερικά ή απολαυστικό σνακ για βραδιές στο σπίτι!

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ρυζόγαλο

Το πιο εύκολο και απλό ρυζόγαλο. Οι περισσότεροι το απολαμβάνουν κρύο με λίγη κανέλα αλλά εμείς το τρώμε ζεστό απευθείας από την κατσαρόλα!

Χωριάτικη τάρτα με πιπεριά Φλωρίνης

Μια υπέροχη τάρτα με χωριάτικη ζύμη, ψητή πιπεριά Φλωρίνης και πράσα. Το γιαούρτι στη γέμιση κάνει τη διαφορά!

Ombre κέικ

Συνταγή για ombre κέικ με γλάσο buttercream!

Περισσότερα άρθρα

5 χρήσεις του λεμονιού που δεν φανταζόσουν ποτέ!

Το λεμόνι έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα και στη μαγειρική, δίνοντας γεύση, νοστιμιά και ιδιαίτερο άρωμα φρεσκάδας που δεν φανταζόσουν ποτέ!

Πασχαλινό, τέλειο κοκορέτσι στη σούβλα

5 μυστικά για πετυχημένο και καλοψημένο κοκορέτσι, τον τέλειο πασχαλινό κρεατομεζέ!

Το παγωτό με δυο υλικά που τρέλανε το ίντερνετ

Δες τη συνταγή για παγωτό με δυο μόνο υλικά που έχει τρελάνει το ίντερνετ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ